Slovenia trebuie sa-si recapitalizeze urgent bancile in conditiile in care economia sa va ramane in recesiune si anul viitor, a avertizat luni o misiune a Fondului Monetar International (FMI), transmite AFP.
In prezent, Slovenia vrea sa evite sa devina urmatoarea tara din zona euro care solicita un program de ajutor international din cauza unor credite neperformante in valoare de aproximativ 7,9 miliarde de euro, echivalentul a 21,5% din PIB, cu care se confrunta bancile slovene, detinute in principal de stat.
FMI se declara pesimist cu privire la relansarea economica a Sloveniei "deoarece pentru moment nu vedem decat sfarsitul cercului vicios creat de companiile in dificultate, cresterea creditelor neperformante, reducerea angajamentelor bancilor si masurile de consolidare bugetara", a declarat seful misiunii FMI in Slovenia, Antonio Spilimbergo.
Pentru a rupe acest cerc vicios si a permite Sloveniei sa iasa din recesiune, FMI cere o recapitalizare a sistemului bancar. "Aceasta este o chestiune urgenta care trebuie abordata imediat", a declarat Antonio Spilimbergo intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul sloven de Finante, Uros Cufer.
Potrivit FMI, economia Sloveniei va ramane in recesiune atat in 2013 cat si in 2014, Produsul sau Intern Brut urmand sa scada cu 2,6% in 2013 si cu 1,4% anul viitor, o relansare a activitatii economice fiind preconizata a avea loc abia la sfarsitul lui 2014.
Antonio Spilimbergo a apreciat ca Slovenia dispune de... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 11:20
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei, Bostjan Jazbec, a afirmat ca va lua in considerare solicitarea unui ajutor extern, in cazul in care costurile de finantare ale tarii raman ridicate, transmit AFP si BBC.
Bancile slovene, detinute in principal de stat, se chinuie in prezent cu credite neperformante in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, echivalentul a 22,5% din PIB.
Declaratiile oficialului vor alimenta probabil speculatiile ca Slovenia ar putea sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de asistenta financiara, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.
Guvernatorul Bancii Sloveniei a dat asigurari ca autoritatile de la Ljubljana fac totul pentru reducerea costurilor de finantare ale tarii.
"Daca aceste eforturi nu vor avea succes, exista posibilitatea de a solicita ajutor prin diverse programe", a adaugat Bostjan Jazbec.
Toate statele din zona euro au optiunea de a cere ajutor financiar de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), infiintat in 2012 in ideea de a oferi asistenta financiara statelor membre aflate in dificultate.
Premierul sloven Alenka Bratusek a recunoscut in Parlament ca suma necesara pentru salvarea bancilor este "complet necunoscuta".
Intr-o declaratie acordata agentiei de presa din Slovenia, STA, Alenka Bratusek a afirmat: "Pregatim intensiv masurile de care este nevoie pentru a evita recurgerea la ajutor extern".
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei a revizuit in scadere... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:45
Guvernul sloven de centru stanga a adoptat joi in consiliul de ministrii un plan de asanare a finantelor publice care va fi transmis si Comisiei Europene, in ideea de a evita solicitarea unui program de asistenta financiara internationala, a anuntat premierul sloven Alenka Bratusek.
Intr-o conferinta de presa, Alenka Bratusek, care a devenit premier acum sase saptamani, a subliniat ca planul este unul crucial pentru asanarea sectorului bancar si pentru stimularea cresterii economice, transmite AFP.
Sectorul bancar sloven se confrunta cu credite cu probleme in valoare de aproximativ sapte miliarde de euro, aproximativ 20% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar putea forta Slovenia sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de ajutor, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.
Pentru a evita conditiile drastice impuse Ciprului de Uniunea Europeana in schimbul ajutorului international, autoritatile de la Ljubljana au decis joi sa vanda 15 companii de stat, inclusiv a doua mare banca din Slovenia, NKBM, cea mai mare companie de telecomunicatii, Slovenian Telekom, si compania aeriana nationala, Adria Airways.
TVA va creste la 22%, dar nu se va introduce un impozit de criza
De asemenea, premierul Alenka Bratusek a informat ca Taxa pe Valoarea Adaugata va creste de la 20 pana la 22%, incepand cu luna iulie, iar o noua taxa pe proprietate va fi introdusa de la 1 ianuarie 2014. Ministrul de Finante, Uros Cufer, a estimat ca pachetul va... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 17:51
Slovenia a evitat miercuri o criza de finantare dupa ce a vandut un pachet dublu de obligatiuni guvernamentale fata de nivelul preconizat, in incercarea de a evita sa devina urmatoarea tara din zona euro care va solicita un program de asistenta.
Ministerul de Finante din Slovenia a strans 1,1 miliarde de euro din vanzarea de titluri de stat cu maturitatea la 18 luni, cu un randament de 4,15%, dublu fata de suma de 500 milioane de euro pe care si-a propus initial sa o plaseze, transmite Reuters.
O parte din veniturile rezultate de pe urma vanzarii de obligatiuni vor fi utilizate pentru rascumpararea unor obligatiuni in valoare de 855 milioane de euro care expira pe data de 5 iunie.
Analistii sustin ca cel mai probabil operatiunea de astazi a fost pre-aranjata impreuna cu primele trei banci locale (NLB, Nova KBM si Abanka Vipa) care sunt in proprietatea sau sub controlul majoritar al statului, in ideea de a da guvernului mai mult timp pentru a prezenta un program de reforme si a putea imprumuta restul de trei miliarde de euro de care estimeaza ca va avea nevoie pentru restul anului.
"Cererea puternica de astazi da guvernului o gura de oxigen", a declarat Nicholas Spiro de la Spiro Sovereign Strategy. "Cu toate acestea dependenta crescuta de bancile locale pentru a putea acoperi necesitatile de finantare accentueaza cercul vicios intre un stat vulnerabil si un sector bancar si mai vulnerabil", a adaugat Spiro.
Slovenia este singura tara ex-comunista membra a... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 16:05
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Ungaria, cosmarul bancilor
Bancile straine care activeaza pe piata... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
Costul asigurarii datoriilor Sloveniei fata de riscul de default a crescut puternic dupa acordul de bailout al Ciprului, indicand ca guvernul sloven poate fi urmatorul stat din zona euro care va avea nevoie de o interventie internationala pentru stabilizarea sectorului financiar.
Costul contractelor credit-default swap (CDS) pe datoria Sloveniei cu scadenta la 5 ani a crescut cu pana la 66% dupa 15 martie, ultima sedinta bursiera inainte ca Ciprul sa anunte acordul convenit cu UE si FMI, respins in forma initiala de parlamentari, care nu au fost de acord cu taxarea tuturor depozitelor bancare, scrie Bloomberg.
Astfel, rata CDS pentru Slovenia a atins pe 28 martie 414 puncte de baza (4,14 puncte procentuale), maximul ultimelor 6 luni, fata de 250 puncte de baza (2,5 puncte procentuale) pe 15 martie.
La finalul saptamanii trecute, costul CDS pentru Slovenia era de 3,88 puncte procentuale, in urcare cu 35% fata de nivelul de la jumatatea lunii martie.
Sectorul bancar din Slovenia, responsabil pentru 20% din PIB
Indicatorul a crescut cu 54% in cazul Ciprului, respectiv cu 13% pentru Portugalia.
Guvernul sloven, investit cu doua saptamani in urma, incearca sa gaseasca o solutie pentru sprijinirea bancilor, afectate grav de recesiune, cu credite neperformante echivalente cu aproximativ 20% din Produsul Intern Brut.
Guvernul din Cipru a fost nevoit sa accepte desfiintarea celei de-a doua banci din tara dupa active si utilizarea depozitelor bancare mai mari de... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 09:55
Randamentul obligatiunilor Sloveniei a atins un nivel record, iar investitorii se tem ca tara ar putea urma Cipru devenind urmatorul stat din zona euro care necesita ajutor financiar, dupa ce noul guvern instalat la Ljubljana nu a reusit sa calmeze temerile.
Premierul sloven, Alenka Bratusek, a promis, intr-un discurs in Parlament, ca guvernul, instalat de circa o saptamana, va consolida bancile cu probleme si va imbunatati situatia finantelor publice, astfel incat Slovenia sa nu devina a sasea tara din zona euro care trebuie ajutata cu imprumuturi externe, scrie Bloomberg.
Liderii europeni incearca sa limiteze extinderea crizei datoriilor care a adus cel mai recent Cipru in situatia de a primi sprijin extern pentru a evita colapsul financiar. Lipsa detaliilor despre cum va incerca guvernul sloven sa rezolve problemele tarii a impins randamentul obligatiunilor pe zece ani in dolari la un nivel record, intr-o perioada in care statul trebuie sa se imprumute de pe pietele internationale.
Risc crescut de pierderi pe depozite in Slovenia
"Evolutia din Cipru a cauzat temeri ca Slovenia va avea dificultati sa vanda obligatiuni in lunile urmatoare, in timp ce incearca sa-si recapitalieze sectorul bancar si sa treaca de la finantarea deficitului bugetar din surse locale la finantarea de pe pietele externe, cu un risc crescut de pierderi pe depozite", a scris Gillian Edgeworth, economist-sef la UniCredit Londra, intr-o nota catre clienti.
Randamentul pentru... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 10:41
Slovenia are nevoie de o jumatate de miliard de euro pana la sfarsitul anului, a anuntat ministrul sloven de finante, Janez Sustersic, intr-un interviu aparut duminica in cotidianul austriac Die Presse.
"Pana la sfarsitul anului, am putea avea nevoie de o jumatate de miliard de dolari. Slovenia are mai multe optiuni. Insa este adevarat ca emiterea unor obligatiuni de stat pana la sfarsitul anului ar fi extrem de utila", a explicat ministrul, citat de AFP.
El a insistat asupra importantei ca Slovenia sa adopte reformele structurale propuse de guvern. "Trebuie sa adoptam reformele necesare inca din aceasta toamna. Cu cat o vom face mai repede, cu atat va fi mai probabil ca nu vom mai avea nevoie de un ajutor financiar si ca ne vom putea finanta singuri", a afirmat oficialul sloven.
Janez Sustersic a evocat restructurarea companiei aeriene Adria Airways si a bancii Nova Ljubljanska Banka, detinuta de stat.
"Insa, pentru alte companii, care se afla intr-o situatie mai buna, nu exista niciun motiv ca statul sa continue sa mai detina actiuni: Telekom, marele grup de asigurari Triglav sau compania petroliera Petrol", societati la care statul sloven este actionar, a mentionat ministrul.
La sfarsitul lui august, premierul conservator, Janez Jansa, a declarat ca tara sa ar putea intra "in incetare de plati" in octombrie, daca Slovenia nu va adopta reformele necesare.
El a anuntat la sfarsitul lunii iunie ca tara sa ar putea cere un ajutor financiar de la Uniunea... mai mult
Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 14:30
Moody's Investors Service a coborat de la 'pozitiva' la 'stabila' perspectiva privind ratingul 'Aa2' al obligatiunilor emise de guvernul sloven, in contextul actualei crize financiare, care a afectat performanta economica a statului, relateaza Reuters. "In asemenea circumstante, probabilitatea ca agentia noastra de evaluare sa urce ratingul pentru credite al Sloveniei in urmatoarele 12-18 luni s-a diminuat", a declarat Jonathan Schiffer, vicepresedintele pentru credite in cadrul Moody's. In contextul adancirii crizei economice, explica Schiffer, pietele de export ale Sloveniei au fost afectate negativ, ceea ce a dus la incetinirea cresterii economice. Acesta este de parere ca Slovenia va face fata conditiilor economice precare mai bine decat statele vecine, iar o revenire a cresterii depinde de cererea partenerilor sai comerciali. "Pana astazi, sistemul bancar slovac a facut fata crizei economice destul de bine", a adaugat Schiffer. Ministrul sloven al afacerilor europene, Mitja Gaspari, a spus recent ca Slovenia ar putea emite o noua serie de obligatiuni in aprilie sau mai, in valoare de 1 miliard euro, in ciuda conditiilor dificile din piata. mai mult
Marti, 31 Martie 2009, ora 15:27