Amenintarile cu "distrugerea totala" formulate de presedintele american Donald Trump la adresa Coreei de Nord sunt "contraproductive" si dau apa la moara Phenianului, care isi justifica ambitiile nucleare prin nevoia de a se apara, afirma analisti citati miercuri de AFP.
Trump a folosit primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU pentru a lansa un avertisment dur catre Phenian, care a efectuat la inceputul lui septembrie un al saselea test nuclear, iar saptamana trecuta a testat, in premiera, o racheta care a survolat teritoriul Japoniei.
In discursul de marti de la New York, liderul de la Casa Alba a spus despre nr. 1 al regimului de la Phenian, Kim Jong-un, ca este un "om-racheta" pornit intr-o "misiune sinucigasa pentru el si pentru regimul sau".
Daca SUA vor fi constranse sa se apere sau sa-si apere aliatii, nu vor avea alta optiune decat sa distruga total Coreea de Nord, a declarat Trump.
Or, potrivit unor analisti, acest gen de retorica nu va reusi sa descurajeze Phenianul de la concretizarea ambitiilor sale nucleare, ci dimpotriva. Retorica belicoasa este "total neproductiva", a atras atentia Marcus Noland, de la Institutul Peterson pentru economia internationala.
In opinia sa, prin amenintarile sale, Trump i-a ridicat mingea la fileu lui Kim, care se va grabi sa arate pe postul national de televiziune nord-coreean dovada ca Phenianul are nevoie de o forta de descurajare demna de acest nume in fata a ceea ce considera a fi agresiunea... mai mult
Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 21:37
Presedintele american Donald Trump si omologul sau chinez Xi Jinping au convenit, luni, in cadrul unei convorbiri telefonice, sa creasca presiunile asupra Coreei de Nord printr-o aplicare riguroasa a rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, a anuntat luni Casa Alba.
Cei doi lideri au discutat "in legatura cu dispretul manifestat de Coreea de Nord fata de comunitatea internationala si eforturile sale de a destabiliza Asia de Nord-Est", a adaugat presedintia americana.
Donald Trump se afla la New York pentru a participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, in cadrul careia va rosti marti primul sau discurs in calitate de presedinte al SUA, insa Xi Jinping nu participa in acest an la eveniment.
Ministrii Afacerilor Externe din tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU se vor reuni joi pentru a discuta cu privire la proliferarea armelor de distrugere in masa si amenintarea nucleara reprezentata de Coreea de Nord.
"Vom avea numeroase ocazii sa discutam despre aceasta cu numerosi lideri internationali", a declarat luni dimineata secretarul de stat american Rex Tillerson, inaintea unei reuniuni cu omologii sai japonez si indian la New York. "Rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU vorbesc intr-adevar ele insele" si exprima "o viziune unanima a ceea ce trebuie sa se faca pentru ca Phenianul sa-si modifice atitudinea", a adaugat oficialul american.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in aceasta vara doua serii de sanctiuni din... mai mult
Luni, 18 Septembrie 2017, ora 23:23
Coreea de Nord a avertizat Tokio ca risca "autodistrugerea iminenta" pentru ca s-a aliniat politicii Washingtonului intr-un context de tensiuni tot mai crescute dupa lansarea unei rachete deasupra Japoniei.
Phenianul a alertat comunitatea internationala prin lansarea unei rachete balistice cu raza medie de actiunea deasupra arhipelagului nipon, atragandu-si un val de condamnari din partea mai multor tari, cu Statele Unite si Japonia in primul rand.
Premierul japonez, Shinzo Abe, a denuntat o "amenintare grava si fara precedent", convenind cu presedintele american, Donald Trump, sa intareasca "presiunea" asupra Coreii de Nord.
Intr-un editorial publicat miercuri, agentia oficiala nord-coreeana KCNA a acuzat fosta putere coloniala: "Japonia si-a suflecat manecile pentru a sustine operatiunile stapanului impotriva Coreii de Nord".
"Conexiunea militara" a aliatilor a devenit o "grava amenintare" pentru Peninsula Coreeana, iar Japonia nu stie ca isi accelereaza "autodistrugerea", a adaugat KCNA.
Agentia face o referire speciala la bazele americane din Hokkaido, insula de nord a arhipelagului survolata de racheta nord-coreeana, transmite AFP.
Phenianul a continuat avertizand Japonia ca nu trebuie sa urmeze orbeste Statele Unite, pentru ca risca "distrugerea iminenta".
Citeste si Trump reactioneaza dur dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta deasupra Japoniei: Toate optiunile sunt pe masaArmata americana a facut simulari de atac nuclear. Trump refuza orice... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 09:16
Papa Francisc a facut un apel la mediere internationala pentru detensionarea relatiilor dintre SUA si Coreea de Nord, avertizand ca aceasta criza risca sa se transforme intr-un razboi devastator, care va distruge "o buna parte din omenire".
Suveranul pontif a sugerat ca Norvegia este "deja dispusa sa ajute" in solutionarea crizei produse de programul nuclear al Phenianului, transmite BBC.
"Sunt atatia mediatori care isi ofera sprijinul, cum ar fi Norvegia, de exemplu", a spus Papa Francisc reporterilor care il insoteau in avion la intoarcerea din vizita in Egipt.
Papa a precizat ca situatia devine "prea fierbinte" si ca o optiune este "calea negocierilor, a solutiei diplomatice".
Comentariile sale au fost facute dupa ce Coreea de Nord a testat o noua racheta balistica, test despre care SUA si Coreea de Nord spun ca a fost un esec, racheta explodand la scurt timp de la lansare.
In 2003 au inceput negocieri menite sa solutioneze ingrijorarile provocate de programul nuclear nord-coreean, fiind implicate cele doua state coreeene, SUA, China, Japonia si Rusia, insa Phenianul s-a retras de la discutii in 2009.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de Nord. Absolut!Este iminent un razboi intre SUA si Coreea de Nord?Armata chineza e mobilizata la granita cu Coreea de Nord si e in alertaChinezii le cer americanilor sa-si ia sistemul antiracheta... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 08:49
Nave de razboi japoneze se vor alatura flotei americane in apropiere de Coreea de Nord, pe masura ce tensiunile cresc in zona. Vasele vor participa la exercitii militare, in contextul in care exista temeri ca se pregatesc noi teste nucleare si cu rachete in Coreea de Nord.
De altfel, menirea acestor nave ce se indreapta spre Peninsula Coreeana este de a impiedica Phenianul sa duca la indeplinire alte asemenea teste.
Surse citate de Reuters si agentia japoneza Kyodo sustin ca mai multe distrugatoare ale fortelor maritime japoneze ar urma sa se alature portavionului USS Carl Vinson, pe masura ce intra in Marea Chinei de Est, scrie The Guardian.
Actiunile au loc in contextul in care presedintele chinez Xi Jinping a facut apel la calm in regiune, intr-o conversatie telefonica purtata cu omologul sau american Donald Trump.
Xi Jinping a subliniat ca tara sa este angajata sa dezarmeze nuclear Peninsula Coreeana, sa pastreze pacea si stabilitatea acolo si sa rezolve problemele prin mijloace pasnice.
Trump a transmis mai multe mesaje Chinei, prin intermediul contului sau de Twitter, prin care cerea Beijingului sa fie mai activ in exercitarea presiunilor asupra Phenianului sa-si abandoneze programul nuclear.
"Coreea de Nord cauta probleme. Daca China decide sa ajute, ar fi grozav. Daca nu, vom rezolva problema fara ei! SUA", a scris pe Twitter Donald Trump, marti.
China este singurul aliat diplomatic cheie al Coreei de Nord si cel mai mare partener comercial.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 16:41
Presedintele american Barack Obama a comentat faptul ca oficialii nord-coreeni sustin ca a fost testata cu succes inca o racheta balistica, subliniind ca SUA ar putea distruge aceasta tara, insa nu o face.
Intr-o emisiune la CBS News, Obama a descris regimul nord-coreean drept "o mare provocare".
Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud: Totul va fi transformat in cenusa (Video)
In timp ce liderii lumii discuta despre securitatea nucleara, Coreea de Nord a lansat o racheta in mare
"Prioritatea noastra este sa protejam cetatenii americani si aliatii nostri, Republica Coreea de Sud si Japonia, care sunt vulnerabili fata de actiunile provocatoare in care se angajeaza Coreea de Nord", a spus Obama.
Acesta a precizat ca Phenianul este "suficient de eratic", iar liderul tarii, Kim Jong Un, este "destul de iresponsabil incat nu vrem ca ei sa se apropie".
Kim Jong-un, ...citeste mai departe despre "Obama: Am putea, evident, sa distrugem Coreea de Nord" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 17:43
Scutul antiracheta al NATO este de mai multi ani motiv de disputa intre Moscova si Washington, iar americanii nu dau semne ca ar avea de gand sa renunte la cel mai important element al strategiei lor defensive doar de dragul Rusiei.
Aliatii NATO nu pot fi de acord cu solicitarea Rusiei de a limita sistemul de aparare antiaeriana, mai ales dupa recentele amenintari formulate de Coreea de Nord, a explicat un secretar de stat din Departamentul de Aparare al Statelor Unite, citat de Reuters.
Kim Jong-un, sperietoare globala
Oficialii americani au anuntat ca intentioneaza sa extinda scutul antiracheta, dupa ce Coreea de Nord a testat o bomba cu hidrogen, incident care sustine amenintarile pe care dictatorul Kim Jong-un le-a facut de-a lungul timpului la adresa Japoniei si Statelor Unite.
"Nu vom fi de acord cu limitarea sistemelor noastre defensive, pentru ca trebuie sa manifestam flexibilitate in fata amenintarilor dinamice si continue cu care ne confruntam", precizat secretarul de stat adjunct Frank Rose, aflat in vizita la sediul NATO din Bruxelles.
"Coreea de Nord are o multime de rachete balistice pe care le testeaza destul de des", a precizat oficialul american, precizand ca, la aceasta ora, capacitatea de atac a Phenianului ameninta Coreea de Sud, mare parte din Japonia, ba chiar si regiuni ale Statelor Unite.
Desi exista destule dubii privind veridicitatea anuntului facut de oficialii nord-coreeni cu privire la testarea bombei cu hidrogen, Washingtonul... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 13:10