Firma Green Vision Seven, controlata indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, va pune in functiune in judetul Brasov, pana la sfarsitul acestui an, un parc solar de 82 MW, care ar urma sa fie cea mai mare unitate de acest tip din Romania in functie de capacitatea instalata.
"Prima parte a acestui proiect, de 55 MW, este deja in teste, si restul de 27 MW sunt in constructie. Pana la sfarsitul acestui an parcul va fi functional", a declarat joi pentru Mediafax administratorul Green Vision Seven, Jurgen Andreas Faff.
Constructia parcului, amplasat in localitatea Ucea de Sus, judetul Brasov, a inceput in luna aprilie si a durat patru luni. Statia de tranformare este construita de firma EnergoBit din Cluj, a precizat Faff.
Potrivit datelor disponibile, cel mai mare parc fotovoltaic functional din Romania apartine unei firme din grupul are sud-coreean Samsung, si are o capacitate instalata de 45 MW.
Faff este si actionar al firmei Green Vision Seven, cu un pachet de 4,5%. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de firma elvetiana H1 Ventures Swiss Holding, controlata, la randul sau, de Hareon.
Investitia totala in cei 82 MW depaseste 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt imprumutati de catre Hareon de la China Development Bank, prin doua credite, de 50 milioane de euro, respectiv 33 milioane de euro.
Hareon crediteaza cu cei 83 milioane de euro firma H1 Ventures Swiss Holding, care, la randul sau, imprumuta firma Freen... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:53
Un parc fotovoltaic de 5 MW va fi construit in comuna prahoveana Valea Calugareasca, pe amplasamentul fostului combinat chimic Romfosfochim, pe locul unui fost batal de fosfogips, proiectul fiind accesat de un investitor privat si finantat in cadrul Programului Operational Sectorial "Cresterea competitivitatii economice" (POS CCE) 2007-2013.
Contractul de finantare pentru proiectul "Construire statie de producere a energiei electrice bazata pe energie solara cu panouri fotovoltaice" a fost semnat miercuri, la Valea Calugareasca, de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Maricel Popa, valoarea totala a investitiei fiind de 106.836.000 lei. Perioada de implementare prevazuta in contract este de 24 de luni.
Maricel Popa a precizat ca aproximativ 58 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile.
Investitia presupune construirea unei centrale cu panouri fotovoltaice cu o putere de 5,38 MW, statia de producere a energiei electrice, panourile solare si instalatiile aferente constructiei urmand a fi amplasate pe locul unui fost batal de fosfogips care a apartinut combinatului chimic de la Valea Calugareasca.
Investitorul privat a explicat ca acest proiect are particularitatile lui, in conditiile in care parcul fotovoltaic va fi realizat pe un fost batal de fosfogips care a fost decontaminat, materialul existent in depozit fiind acoperit cu o membrana speciala si sigilat.
"Cu acest proiect, noi, ministerul, ajungem la un procent de 98,7% contractare din POS... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:10
Grupul de inginerie energetica EnergoBit din Cluj-Napoca a sistat investitiile in constructia de parcuri de productie a energiei fotovoltaice, din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat marti Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului.
"Perceptia noastra este ca prin noua legislatie se doreste stoparea unor astfel de investitii. Noi nu ne putem opune. Sunt riscuri prea mari", a afirmat Gadola pentru Mediafax.
El a mai spus ca EnergoBit intentiona sa dezvolte mai multe parcuri fotovoltaice, puse acum "pe hold, dar fara mari sperante", si ca va cauta alte oportunitati in Romania.
Guvernul acorda producatorilor de energie regenerabila un ajutor sub forma certificatelor verzi. In luna iunie Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui numar de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.
Potrivit ordonantei de urgenta, energia eoliana va primi, in perioada respectiva, un certificat verde, in loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru in loc de sase. Totodata, energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri agricole nu mai primesc certificate verzi.
Asociatiile companiilor din domeniu au avertizat de mai multe ori ca modificarea legislatiei va determina oprirea unor investitii in productia de energie regenerabila, estimate la peste 3 miliarde de euro.
EnergoBit a fost infiintat in 1990, fiind... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:28
Societatea Solar Power Energy Ro a lansat proiectul "Obtinerea de energie electrica din surse regenerabile de energie - Parcul solar Mavrodin", valoarea totala ridicandu-se la peste 66,4 milioane lei, fara TVA, au declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii companiei.
"In anul 2010 s-a depus cererea de finantare si in martie 2012 am primit scrisoarea de comunicare a aprobarii dupa care anul acesta in luna martie a durat ceva procedura de depunere a documentelor. La data aplicarii valoarea estimata a studiului de fezabilitate de 66,4 milioane lei, fara TVA, si se merge pe un procent de 70% cofinantare reprezentand 46,4 milioane lei. Capacitatea instalata pe care am proiectat-o este de 4,43 MW.
Exista acordurile tehnice din partea operatorului de retea, din partea ANRE, pentru aceasta putere instalata. Suprafata pe care ridicam centrala va fi de maximum 12,6 hectare, teren care se afla in proprietatea societatii. Estimam o durata de exploatare de 25 ani, iar la finalul acestei perioade, centrala poate sa aiba un randament de 80%", a declarat Gabriel Neagu, project manager pentru proiect.
Obiectivul general al proiectului il constituie construirea unei centrale solare in judetul Teleorman, in Nenciulesti, pe o durata de 17 luni, si va fi implementat din 22 mai 2013. Parcul fotovoltaic va avea o cantitate de energie electrica de cel putin 6GWh/an. Un alt obiectiv al proiectului il reprezinta injectarea acestei energii electrice in linia aeriana de... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:28
Samsung vrea sa investeasca in constructia de parcuri solare in Romania, a declarat, miercuri, Park Robyug, ambasador pentru energie si resurse in Ministerul coreean pentru Afaceri Externe si Comert.
Obiectivele vor fi realizate pentru productia de electricitate, conform Mediafax.
Samsung analizeaza doua locatii pentru constructia a doua parcuri solare in judetul Giurgiu, a declarat Robyug, prezent la Bucuresti la o conferinta pe tema energiilor regenerabile.
Cele doua proiecte ar insuma o capacitate instalata de 45 MW.
Pana in prezent, grupul sud-coreean a derulat proiecte similare in Bulgaria pana in prezent.
Samsung, cel mai mare producator de telefoane, are, de asemenea, operatiuni de productie de echipamente pentru sectorul energiei regenerabile, precum panouri solare, dar este activ si in domeniul dezvoltarii de parcuri eoliene si solare.
Alta companie coreena, Photovoltaic New Horizon (PNH), are proiecte in productia de energie in parcuri solare in Romania.
Potrivit lui Park, PNH a inceput deja constructia a trei parcuri fotovoltaice, in Alexandria si Giurgiu, care ar urma sa fie finalizate anul viitor.
"Parcul fotovoltaic din Alexandria, de 60 MW, este estimat sa fie finalizat in 2013. Alte doua unitati, de trei MW si cinci MW, sunt in constructie in Giurgiu", a mai spus Park. mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:40