Rezultatul va decide doar cat de grea va fi povara Greciei si cum va fi purtata de cetateni.
Sondajele publicate vineri aratau ca societatea elena este polarizata intre Da si Nu, dar cei care vor sa accepte planul de austeritate propus de institutiile financiare si vor sa ramana in zona Euro i-au intrecut cu putin (sondajele sunt in marja de eroare) pe populistii sustinatori ai Guvernului Tsipras. Dar ce se va intampla in Grecia dupa referendumul de duminica?
In cazul in care sustinatorii planului de austeritate si ai pastrarii monedei Euro castiga, adica votantii "DA", atunci, Guvernul Syriza se va prabusi. Exista multe sanse ca premierul Tsipras si ministrul de Finante Varoufakis sa demisioneze imediat.
Cel mai probabil, in cazul unei victorii a sustinatorilor monedei unice, Banca Centrala Europeana va acorda un ajutor financiar de urgenta bancilor grecesti, cu conditia acceptarii planului de reforma. Dar va fi o problema, cine va negocia cu reprezentantii troicii, cei care ...citeste mai departe despre "Da sau Nu! Cat de mult vor suferi grecii dupa un referendum istoric?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Iulie 2015, ora 12:46
Tonul in crescendo al ciondanelii vehemente din Europa poate parea unui privitor neavizat drept rezultatul inevitabil al finalului amar inregistrat in negocierile dintre Grecia si creditorii sai.
In realitate insa, liderii europeni isi dau in sfarsit arama pe fata aratand ca adevarata natura a disputei pe tema datoriei elenilor ascunde nu doar o problema financiara, ci si una de afirmare a puterii in detrimentul democratiei, afirma laureatul cu Nobel pentru economie Joseph Stiglitz intr-un editorial Project Syndicate.
Greseli impardonabile
Programele economice varate pe gat Greciei timp de cinci ani de catre "troika" creditorilor s-au dovedit a avea efecte dezastruoase, PIB-ul tarii scazand cu 25%.
Nu a existat vreodata o criza care sa fie deliberat condusa spre asemenea consecinte catastrofice: somajul in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, a depasit 60%.
Este uimitor faptul ca grupul de creditori ai Greciei refuza sa isi asume responsabilitatea petru acest dezastru sau sa admita ca previziunile si modelele sale economice au esuat.
Mai surprinzator se dovedeste faptul ca liderii Europei nu au invatat nimic din greseala lor. Creditorii continua sa ii ceara Greciei atingerea unui surplus bugetar de 3,5% din PIB pana in 2018.
Economisti din toata lumea au condamnat tinta prescrisa de creditori ca fiind o adevarata pedeapsa pentru economia Greciei, deoarece incercarea de a atinge acest prag va duce inevitabil la o recesiune si mai profunda.... mai mult
Marti, 30 Iunie 2015, ora 16:14
Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie si profesor la Universitatea Columbia, face o analiza privind ceea ce a numit "atacul Europei asupra democratiei grecesti", in contextul evenimentelor din ultimele zile.
"Liderii europeni incep in sfarsit sa dezvaluie adevarata natura a disputei pe datorie aflata in curs de desfasurare, iar raspunsul nu este multumitor: este despre putere si democratie mult mai mult decat despre bani si economie", scrie Stiglitz, intr-un articol pentru Project Syndicate.
Acesta sustine ca, in urma programului impus Greciei de Troika - Comisia Europeana, BCE si FMI - a rezultat o scadere cu 25 la suta a PIB tarii. "Nu ma pot gandi la nicio depresiune, vreodata, care sa fi fost atat de deliberata si sa aiba asemenea consecinte catastrofice: rata somajului in randul tinerilor din Grecia, de exemplu, depaseste acum 60 la suta", spune profesorul universitar.
In Grecia si speranta a murit - LIVE TEXT
"Este uimitor faptul ca Troika a ...citeste mai departe despre "Avertismentul unui laureat Nobel: Lupta e despre putere, nu bani. Atac la democratia Greciei!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 18:56
Criza din Grecia tinde sa ia sfarsit cu zgomotul stampilelor de vot imprimand decizia elenilor in mentinerea sau abandonarea zonei euro.
In ultimii ani, seriile interminabile de discutii sterile pe tema datoriilor din Grecia au reusit cumva sa devieze atentia de la tema mult mai importanta a uniunii monetare europene.
Zilele care urmeaza se pot dovedi cruciale in stabilirea sortii Europei, nu doar a Greciei.
Proiectul vechi de 60 de ani al unei Europe unite este pe cale sa atinga punctul unei transformari radicale, desi nimeni nu poate spune acum in ce mod se va realiza, observa editorialistul revistei New York Times, Neil Irwin.
Poporul alege
Considerand ca efectele initierii reformelor cerute de creditori, taierea pensiilor si salariilor si o crestere a impozitelor, se pot dovedi periculoase pentru populatia elena, guvernul Syriza aflat la conducerea tarii a decis sa iasa de la negocieri, optand pentru consultarea populatiei printr-un referendum.
Poporul va alege, iar optiunile sunt destul de simple. Un "Da" va insemna continuarea programului de austeritate, ba chiar inasprirea lui, cu avantajul de a pastra moneda euro si stabilitatea pe care aceasta o asigura.
Un "Nu" inseamna parasirea uniunii monetare, revenirea la moneda proprie, declansarea unui haos financiar pe termen scurt ca urmare a deprecierii pe care drahma o va inregistra.
In schimb, pe termen mediu, Grecia ar putea inregistra o redresare financiara ca urmare a competitivitatii... mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 13:00
Anuntul premierului grec Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum in legatura cu cererile creditorilor este "o trista decizie" pentru Grecia si "inchide usa continuarii discutiilor", a declarat sambata presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
"Sunt surprins intr-un mod foarte negativ" de acest anunt, a afirmat Dijsselbloem, la sosirea sa la Bruxelles, pentru reuniunea ministrilor de Finante din zona euro consacrata situatiei financiare din Grecia. "Il vom asculta pe ministrul grec si vom discuta apoi consecintele", a precizat ...citeste mai departe despre "Premierul grec, pus la zid inainte de sedinta care decide soarta tarii sale (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Iunie 2015, ora 16:10
Referendumul pe care Grecia doreste sa-l organizeze pune la grea incercare Germania si ameninta stabilitatea zonei euro. "Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.
Consultantul financiar este sceptic in ceea ce priveste o posibila destramare a zonei euro.
"Daca am transforma ceea ce se intampla acum intre Grecia si Germania intr-un desen animat, Grecia ar fi acel caine Muttley din desenele despre curse. In alte cuvinte, Grecia isi rade in pumn de Germania in momentul de fata.
De buna voie si nesilita de nimeni, Grecia nu va iesi din zona euro fiindca nu are niciun motiv in conditiile in care mananca o paine buna de la euro si va continua sa manance. Conditiile pe care le pun in fata cei cu tratatul de imprumut sunt conditii dure, dar si acestea pot fi jucate", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.
In opinia acestuia, Germania este cea care se afla la ananghie, situandu-se intr-o pozitie extrem de dificila.
"Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei.
De asemenea, existenta Greciei in zona euro iarasi nu functioneaza bine si creeaza probleme Germaniei, in special cancelarului german, Angela Merkel,... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 18:02