Momentul de cumpana in care a ajuns colosul bancar al Germaniei, Deutsche Bank, a trimis unde de soc in piete inca de la sfarsitul lunii septembrie, dar fragilitratea sistemului bancar din tarile membre UE pare sa fie doar o parte a pericolelor care ii pandesc pe investitori.
"Multe dintre cauzele problemelor care au afectat Europa in perioada 2009-2012 -lipsa de competitivitate a economiilor din periferia zonei euro, sustenabilitatea datoriilor publice si potentialul scazut de crestere economica- nu au fost decat mascate de interventia agresiva a Bancii Centrale Europene", afirma analistii corporatiei canadiene Pavilion, citati de Market Watch.
Deutsche Bank oscileaza periculos, amenda din Statele Unite, de 14 miliarde dolari, anuntandu-se doar una dintr-un sir lung de penalitati ce a debutat in primavara anului trecut cu 2,5 miliarde USD platiti catre autoritatile americane si britanice intr-un caz de manipulare a ratei dobanzii in scopuri financiare proprii. Dar colosul german este doar una dintre problemele care macina fundatia Europei.
Referendum italian
La inceputul lunii decembrie, italienii sunt chemati sa decida daca sunt de acord cu modificarea Constitutiei in vederea eficientizarii activitatii Legislativului din peninsula.
Premierul Renzi a plusat cu anuntul ca isi va prezenta demisia in cazul in care se va confrunta cu un vot negativ dat proiectului noii Constitutii si, chiar daca nu a mai amintit acest lucru in ultima vreme, riscul declansarii... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 08:00
Seicul din Qatar a pierdut o suma fabuloasa in urma deciziei de a investi in colosul german Deutsche Bank. Declinul bancii europene a lasat deja Qatarul fara 60% din banii investiti in achizitionarea unui pachet de 60 de milioane de actiuni ale institutiei de credit din Germania.
In 2014, seful guvernului de la Doha a decis sa plaseze 1,75 miliarde euro in cea mai mare banca a Germaniei, dar declinul acesteia in ultimul an a redus valoarea actiunilor detinute la doar 624 milioane euro, relateaza CNN Money. Cu toate acestea, liderul statului arab continua sa injecteze bani in colosul bancar german.
Joc periculos
In ultimul an, declinul cu 50% al pretului actiunilor Deutsche Bank a sters dintr-un condei peste 1,1 miliarde euro din investitia seicului qatarez, iar reactia pietelor in fata complicatiilor legale intampinate de Deutsche Bank pe piata de capital din SUA lasa slabe sperante de recuperare a investitiei.
Qatarul insa pare sa parieze contra tuturor evidentelor, premierul statului arab, seicul Hamad bin Jassim Al Thani, cel care detine actiunile, continuand sa injecteze bani in Deutsche Bank atat in cursul anului trecut, cat si in urma cu cateva luni.
In acest moment, Al Thani este cel mai mare investitor al bancii germane, alaturi de fondul de investitii Blackrock.
Seicul din Qatar a folosit doua firme off-shore, Paramount Services Holdings si Supreme Universal Holdings, pentru achizitia actiunilor, fiecare dintre cele doua entitati detinand in... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 16:38
Criza in care tinde sa se afunde cea mai mare banca privata a Germaniei, Deutsche Bank, a inceput sa dea fiori pana si expertilor FMI, care au catalogat riscul reprezentat de institutia de credit drept "cel mai mare pentru sistemul financiar global din prezent".
Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a ales sa joace dur, anuntand ca guvernul nu se va implica in salvarea colosului financiar. Este decizia Berlinului una corecta in acest caz sau are in spate doar motivatii politice legate de alegerile electorale generale din 2017, se intreaba analistul James Moore, intr-o analiza publicata de The Independent.
Lehman Brothers, un fleac
Deutsche Bank risca amenzi de 14 miliarde dolari pentru operatiunile nelegale derulate pe piata americana, dar directorul institutiei de credit, John Cryan, sustine ca va incerca sa negocieze nivelul penalitatilor, beneficiind si de un precedent existent in relatia Goldman Sachs cu autoritatea de reglementare din SUA.
In acelasi timp, Cryan are si sarcina de a convinge actionarii bancii sa puna la bataie banii pentru achitarea acestor amenzi, lucru care suna, totusi, prea bine ca sa fie si adevarat.
Reactia pietelor financiare in fata optimismului manifestat de Cryan nu este cea pe care o asteapta executivii bancii germane. Pana la urma, Deutsche Bank are un bilant contabil impovarator in comparative cu capitalul de care dispune, acestuia adaugandu-i-se si o gama ametitoare de produse derivate.
Investitorii par... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 13:21
1Slabiciunea manifestata de colosul Deutsche Bank da nastere unor speculatii chiar si in cele mai neasteptate locuri. Yigit Bulut, unul dintre consilierii presedintelui Recep Erdogan, considera ca Turcia ar trebui sa preia controlul bancii germane, fie printr-un fond de investitii, fie prin implicarea bancilor de stat.
Turkish Bank, acesta este viitorul pe consilierul lui Erdogan il vede pentru cea mai mare banca a Germaniei, conform postarii sale de pe Twitter, relateaza Bloomberg.
Cu ochii dupa prada
De aproape un an, valoarea de piata a Deutsche Bank s-a diminuat cu aproape 50%, ca urmare a scandalului declansat pe piata americana, in care banca germana este anchetata pentru operatiuni ipotecare derulate in urma cu aproape un deceniu.
"De cateva luni fac apel catre investitorii publici si privati din Turcia: cateva companii europene de top vor da de necaz, iar noi trebuie sa fim gata sa cumparam pachete de actiuni care sa ne dea controlul asupra lor. Nu ati fi fericiti daca am reusi sa transformam cea mai mare banca germana in Turkish Bank?", a postat Bulut.
Culmea ironiei, indemnul vine din partea unui oficial dintr-o tara al carei rating tocmai a fost retrogradat de agentia Moodys la nivelul junk.
Aceasta pe langa faptul ca ideea lui Bulut este de asteptat sa declanseze reactii acide in societatea germana, unde Deutsche Bank este perceputa ca o institutie-pilon pentru economia Germaniei.
Muschi atrofiati
Pretentiile lui Bulut nu ar fi atat de... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2016, ora 12:24
3In ciuda datelor economice pozitive ale unor state, analistii atrag atentia asupra riscurilor care stau la panda pentru anul 2012.
Privind in perspectiva in 2012, analistii Deutsche Bank, Tom Joyce si Ram Nayak, au expus cele mai negre previziuni care vor ameninta investitorii in anul care urmeaza. Iata cum arata cel mai rau scenariu in opinia analistilor de la Deutsche Bank, scrie
Business Insider.
Iesirea Greciei din zona euro
O iesire a statului elen din zona euro si o reintoarcere la drahma nu este de neconceput.
In acest caz, investitorii ar trebui sa se astepte la prabusirea sistemului bancar elen si totodata la declinul zonei euro.
Analistii propun trecerea de la activele europene la aur, yen sau lira sterlina.
Crize de finantare in Italia si Spania
In Spania, ar putea avea loc crize in sectorul privat si sistemul bancar. In Italia, crizele politice vor avea repercusiuni in cresterea economica.
O criza de incredere ar interzice celor doua tari sa aiba acces la bani si ar ameninta atat moneda euro cat si sistemul financiar global.
BCE ar trebui sa raspunda agresiv pentru a salva economia mondiala de la colaps, spun analistii.
SUA, lovite de o retrogradare si o dubla-recesiune
Sectorul bancar american ar putea fi, de asemenea, retrogradat, atrag atentia specialistii. Timpul este cel care masoara impactul "loviturii".
Nu ar fi pentru prima oara cand economia americana ar fi retrogradata. Doar ca, de data aceasta, impactul ar fi... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 08:06