SUA isi limiteaza activitatea din zona euro

Marti, 07 August 2012, ora 10:00
1310 citiri
SUA isi limiteaza activitatea din zona euro

Bancile americane incearca sa-si limiteze activitatea in zona euro, pe fondul speculatiilor privind colapsul acesteia in urmatorii doi ani. Unele banci americane au inceput deja sa-si lichideze liniile de credit in tarile din zona euro.

Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finante returnarea a 2,57 miliarde de euro, evocand termenii contractului, potrivit Financial Times.

Institutiile financiare de pe Wall Street isi reduc operatiunile de creditare in tarile UE, temandu-se ca acestea vor ajunge sa inapoieze creditele nu in euro, ci in drahme sau pesetas.

Dupa Grecia si situatia economica a Spaniei se deterioreaza din ce in ce mai tare, ceea ce ar putea forta autoritatile de la Madrid sa reconsidere moneda nationala.

Grecia: Urmatoarele saptamani sunt "cruciale"

Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro

Bancherii americani iau in considerare deja diverse optiuni pentru recuperarea investitiilor lor in euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.

Singurele tari care sunt increzatoare ca zona euro va supravietui crizei sunt Germania si Franta. Cu toate acestea, si bancile germane se pregatesc pentru cel mai sumbru deznodamant. Directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, a subliniat ca soarta monedei unice nu a fost niciodata atat de nesigura.

Bancile din SUA, potrivit ziarului amintit, vor sa-si incadreze toate contractele de imprumut incheiate cu firme din Europa in legislatia financiara britanica, ceea ce le-ar putea proteja investitiile in cazul unui colaps al zonei euro.

#SUA activitate zona euro, #banci SUA zona euro, #prabusire zona euro, #SUA prabusire zona euro , #Zona euro