Nemtii le recomanda grecilor o moneda paralela pe langa euro

Vineri, 22 Mai 2015, ora 17:43
3968 citiri
Nemtii le recomanda grecilor o moneda paralela pe langa euro
Foto: Bundes Finanz Ministerium

Criza datoriilor din Grecia a ajuns la un nou capitol. Pregatindu-se pentru falimentul tarii si efectele acestuia, oficialii germani recomanda elenilor folosirea unui sistem cu moneda dubla.

Summit-ul de la Riga i-a adus fata in fata pe ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble si delegatii guvernului de la Atena in cadrul unor intalniri private.

Martorii la discutii au declarat pentru Bloomberg ca oficialul german a dat ca varianta de avarie folosirea sistemului cu monede paralele in Grecia.

Punctul Grexit

Pentru analisti aceasta solutie propusa de Schaeuble demonstreaza ca Berlinul nu mai crede intr-o solutie viabila pe care procesul de negocieri dintre Grecia si creditorii sai o poate aduce.

Varianta propusa de Schaeuble are ca exemplu precedent cazul Muntenegrului, unde majoritatea populatiei foloseste euro, desi tara din Balcani nu este membra a Uniunii Europene.

Pana acum cancelarul Angela Merkel si ministrul german de Finante au insistat pe mentinerea Greciei in uniunea monetara, dar, in ultimele dopua saptamani, Schaeuble a recunoscut ca nu exclude nici ideea unei iesiri fortate a tarii din zona euro.

"Germania este pregatita sa joace dur aceasta carte a negocierilor, cu Schaeuble pe post de sperietoare. Riscul de contagiune in regiune este foarte mic", apreciaza

Jacob Funk Kirkegaard, unul dintre liderii Institutului Peterson pentru Economie Internationala.

Merkel a declarat vineri, dupa intalnirea cu premierul Alexis Tsipras, ca sunt necesare eforturi mai mari pentru deblocarea ultimei transe de 7,2 miliarde de euro din programul de asistenta financiara.

La intimidare

Impasul inregistrat in procesul de negociere dintre eleni si creditorii lor din zona euro incepe sa semene cu un joc dus la intimidarea adversarului.

"Se joaca la intimidare ca in cursele ilegale de masini. Problema este ca Tsipras calareste un scuter, in timp ce Schaeuble merge intr-un BMW blindat", mai spune Kirkegaard.

Economistii si analistii cred ca introducerea unei monede paralele, chiar sub forma bonurilor IOU, ar putea fi un scenariu valabil pe mentinerea impasului in negocieri si intrarea Greciei in incapacitate de plata.

In acest sens, dupa cum a recunoscut chiar Schaeuble intr-un interviu din aprilie, "Germania ia in considerare toate variantele".

Saptamana trecuta insa, varianta unei monede care sa functioneze in Grecia in paralel cu euro a fost trecuta sub tacere de Schaeuble intr-un interviu acordat revistei franceze Les Echos.

"Am luat nota de discutie, dar nu o comentam", a spus ministrul german.

Goldmabn Sachs International a analizat inca din februarie un astfel de scenariu, folosind precedentele create in Cipru, Muntenegru si Kosovo, dand ca posibila dezvoltarea unui sistem monetar hibrid in Grecia.

Economistii Goldman Sachs vad biletele IOU ca fiind cea mai convenabila solutie in cazul in care guvernul de la Atena se va confrunta cu falimentul tarii.

O recomandare similara le-a fost transmisa premierului Tsipras si ministrului de Finante Yanis Varoufakis de catre fostul economist sef al Deutsche Bank, Thomas Mayer, in timpul unei discutii purtate luna trecuta.

"Grecia nu va adopta o moneda paralela", a precizat in acel moment purtatorul de cuvant al Executivului de la Atena, Gabriel Sakellaridis.

Inclusiv reprezentantii mediului de afaceri din Germania insista pentru adoptarea unui sistem monetar paralel in Grecia.

"Economia elena nu este competitiva in baza monedei euro, asa ca adoptarea unei alte monede s-ar putea dovedi benefica pentru producatorii din aceasta tara.

Ar fi si un mod de a evita un colaps haotic", a declarat Anton Boerner seful asociatiei de import-export din Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moneda paralela Grecia, #bilete IOU Grecia, #esec negocieri UE grecia , #Grecia