Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune sanctionarea operatorilor economici cu amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei pentru nedotarea cu case de marcat, contraventia referitoare la nerespectarea termenelor prevazute de lege urmand sa fie scoasa de sub incidenta Legii prevenirii, potrivit unui proiect de Hotarare aflat in dezbatere publica.
Reprezentantii institutiei explica decizia prin faptul ca operatorii economici care nu si-au indeplinit obligatia de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare.
"Avand in vedere faptul ca, la aceasta data, Ministerul Finantelor Publice a emis autorizatii de distributie pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activitatilor economice in care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comert cu carburanti, din informatiile furnizate de distribuitorii autorizati, atat acestia, cat si unitatile acreditate pentru comercializare detin, in cele mai multe cazuri, stocuri de aparate de marcat noi si nu mai sunt semnalate dificultati legate de lipsa capacitatii de instalare a unitatilor de service, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi, solicitarile de instalare si punere in functiune a acestor dispozitive au scazut drastic, aceasta situatie fiind intalnita chiar si in... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 11:22
Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) continua sa verifice modul in care operatorii economici respecta obligatia legala de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic, a anuntat Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Inspectorii antifrauda vor intensifica in aprilie actiunile de control tematic a respectarii de catre operatorii economici a obligatiei de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic si vor stabili termene de dotare scurte.
Daca de la 1 mai 2019 inspectorii antifrauda vor constata incalcarea obligatiei de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei si vor suspenda activitatea economica in punctul de lucru al operatorului economic, pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii, cu exceptia situatiilor in care se constata ca operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic si a solicitat instalarea acestora", au precizat reprezentantii Finantelor.
Actiunea de control tematic, dispusa de MFP, este determinata de "diferenta foarte mare" dintre numarul de 504.966 de case de marcat inregistrate in sistemul informativ al ANAF si puse pe piata si numarul de 344.020 de aparate de marcat puse in functiune, au mai sustinut Finantele.
De asemenea, in luna martie, comparativ cu luna februarie, numarul caselor... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 23:23
In perioada urmatoare comerciantii trebuie sa schimbe casele de marcat.
Astfel, pana la 1 iunie firmele mari si mijlocii si cele mici pana la 1 august trebuie sa schimbe casele de marcat clasice cu cele care au jurnal electronic, conform Digi 24.
Aceste noi case de marcat vor fi conectate la serverele ANAF-ului. In acest fel, inspectorii vor colecta mai usor datele legate de vanzari, incercand sa reduca evaziunea fiscala.
Pana acum companiile erau obligate sa pastreze copii ale bonurilor timp de 5 ani in caz de control, iar acum informatiile legate de vanzari vor fi transmise catre ANAF cu ajutorul unui stick de memorie.
Marian Brinaru, specialist in domeniu, explica ca la noua casa de marcat, informatile se stocheaza pe un sd card, iar utilizatorul va putea extrage din memora casei de marcat informatiile care ulterior vor ajunge la ANAF cu ajutorul unui stick, conectandu-se la portul usb.
"Casele de marcat de tip vechi tiparesc dublura tuturor bonurilor impreuna cu raportul Z. Acest lucru nu se va mai intampla odata cu noile case de marcat, pentru ca dublura va fi memorata in jurnalul electronic si astfel se va usura pentru toate societatile comerciale partea de arhivare", a explicat Alexandru Lembrau, manager firma case de marcat. ...citeste mai departe despre "Se schimba casele de marcat. Ce trebuie sa stie comerciantii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 10:13
Clientii magazinului Amazon Go nu mai sunt nevoiti sa piarda vremea stand la cozile formate la case. Un sistem complex cu camere si sezori din magazinul din Seattle inregistreaza fiecare produs luat de la raft si extrage contravaloarea lui din contul clientului, dupa ce acesta a parasit magazinul.
Amazon.com Inc si-a deschis luni prima bacanie fara casa de marcat. Inainte de a fi pus in practica, acest concept a fost testat vreme de un an de catre companie.
Cum functioneaza noua bacanie
Magazinul Amazon Go are aproape 1.700 metri patrati si este situat in sediul Amazon din Seattle.
La intrare, clinetul trebuie sa apropie telefonul mobil cu aplicatia Amazon Go de un scanner. Sistemul deblocheaza apoi turnichetul si ii permite acestuia accesul in magazin.
In primele raioane sunt alimente preparate, gata de consum. Apoi clientul ajunge la bacania propriu-zisa, unde sunt carnuri si alte produse alimentare. La raionul cu bauturi alcoolice un angajat al Amazon Go verifica actele de identitate ale clientilor pentru a se asigura ca acestia sunt majori.
Fiecare produs luat de client de pe raft este adaugat automat intr-un cos virtual. Daca produsul e pus la loc pe raft, va fi eliminat automat din cos. Daca nu, Amazon Go va extrage din contul clientului contravaloarea produsului, dupa ce acesta a parasit magazinul.
"Tehnologia nici macar nu exista", a declarat vicepresedinta Amazon Go
Principalii actori de pe piata americana de retail se asteapta ca... mai mult
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 14:30
Firmele din Romania trebuie sa-si schimbe casele de marcat dotate cu role de hartie cu unele noi, care au jurnal electronic, ca sa comunice online cu Fiscul.
Tranzitia nu se va face imediat, ci etapizat, pana la 1 noiembrie 2017, potrivit unui proiect de hotarare de guvern.
Masura este necesara pentru ca firmele sa trimita datele fiscale online catre sistemul informatic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care urmeaza sa fie implementat in 2018.
"Ministerul Finantelor Publice continua procesul de transparenta si propune schimbarea caselor de marcat vechi cu aparate de generatie noua, echipate cu jurnal electronic. Masurile propuse de minister (...) au creat premisele inlocuirii treptate a aparatelor de marcat electronice fiscale echipate cu role jurnal pe suport de hartie, cu aparate de generatie noua, echipate cu jurnal electronic.
Scopul este acela de a putea transmite date fiscale in regim online catre sistemul informatic al ANAF", se arata intr-un ...citeste mai departe despre "Firmele din Romania sa-si schimbe casele de marcat, pentru a comunica online cu Fiscul - proiect" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 20:25
Proprietarii de magazine vor avea costuri mari odata cu trecerea la casele de marcat dotate cu jurnal electronic, daca datele se vor transmite la ANAF in timp real, modulul de comunicatie GPRS dubland costul unei case de marcat, la aproape 300 de euro, potrivit importatorului Danubius Exim.
"Acum este o discutie foarte mare despre modalitatea prin care aceste case de marcat se vor conecta la Fisc, acolo sunt costurile. Exista doua tipuri de conectare la Fisc. Unul ca in Bulgaria sau Serbia, unde exista o conectare permanenta, dar se trimit raportarile la server la doua ore, la trei ore sau o data pe zi, in functie de gradul de risc al sectorului in care activeaza comerciantul.
Altul ca in Ungaria, unde s-a incercat sa fie online 100% casele de marcat si sa se vada in timp real tranzactiile, insa la primele probe, cand au conectat 200 de case de marcat, le-au cazut serverele, pentru ca este un volum imens de date", a declarat pentru MEDIAFAX Ion Radu, directorul de dezvoltare al Danubius Exim, cel mai mare importator si distribuitor de case de marcat din Romania.
El a aratat ca trebuie sa existe totodata un nomenclator pentru produse, insa tinand cont de numarul foarte mare al acestora, ele trebuie standardizate pentru a se putea efectua raportarile. In Ungaria, sistemul a fost testat pentru inceput cu 1.500-2.000 de produse, dupa care au renuntat la nomenclator si au definit clase de produse.
Potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor, casele de marcat... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 17:39
Firmele din Romania vor trebui sa inlocuiasca, intr-un an si jumatate, casele de marcat fiscale cu role de hartie cu case de marcat cu jurnal electronic, a anuntat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.
Initiativa face parte dintr-un set de masuri de reducere a evaziunii fiscale pe care il va promova Ministerul Finantelor Publice /MFP/, alaturi de introducerea unei loterii fiscale si de schimbul automat de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala /ANAF/ si banci, potrivit Agerpres.
Romania este singura tara din Europa care inca mai utilizeaza case de marcat cu role de hartie, in timp ce casele de marcat cu jurnal electronic pot fi conectate la un server central, iar MFP poate urmari tranzactiile si poate combate evaziunea pe TVA, a aratat ministrul Finantelor.
In plus, a adaugat Petrescu, masura va duce la reducerea costurilor pe care le au companiile cu depozitarea rolelor de hartie, care trebuie pastrate un numar de ani, costurile fiind de 150 de euro pe an, pe casa de marcat.
Masura va fi implementata pe un orizont de timp de un an si jumatate, firmele mari urmand sa adopte casele de marcat cu jurnal electronic intr-o perioada de timp mai scurta, in timp ce IMM-urile vor avea mai mult timp la dispozitie.
O alta masura din pachetul de masuri antievaziune este introducerea unei loterii fiscale, asa cum s-a intamplat in state precum Slovacia, Malta sau Portugalia, in timp ce in Polonia este in... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 17:40