"Iubire nesfarsita (Opus 73)" si "Sacre du Printemps", miercuri, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Luni, 21 Mai 2018, ora 14:38
3256 citiri
"Iubire nesfarsita (Opus 73)" si "Sacre du Printemps", miercuri, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 23 mai 2018, ora 18:30, spectacolul de balet "Iubire nesfarsita (Opus 73) " de Ludwig van Beethoven si "Sacre du Printemps" de Igor Stravinsky.

Regia si coregrafia poarta semnatura lui Renato Zanella. Scenografia a fost creata de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Pentru acest spectacol coregraful si regizorul Renato Zanella a venit cu o conceptie moderna, dupa cum insusi marturisea:

"Draga public spectator al Operei Nationale Bucuresti,

Sunt incantat sa va prezint noul nostru spectacol de balet dedicat celor doi giganti ai istoriei muzicii: Ludwig van Beethoven si Igor Stravinsky.

Aceste lucrari create pentru Wiener Staatsoper, pe cand eram directorul baletului si coregraf sef, vor fi prezentate intr-o forma revizuita. Inspiratia puternica pe care am primit-o de la balerinii Operei Nationale Bucuresti si noua conceptie scenografica a lui Octavian Neculai m-au ajutat sa aduc creatia mea cu un pas mare mai in fata.

OPUS 73 (Iubire Nesfarsita)

Concertul de pian Nr. 5 in E major, Opus 73, de Ludwig van Beethoven, cunoscut lumii si sub numele de Concert Imperial, este o capodopera. Conceptia sa, fluiditatea, forta, echilibrul, maturitatea si inspiratia, au facut ca ultimul concert de pian pe care l-a scris sa fie un punct de referinta in universul muzical.

Aceasta coregrafie este un omagiu pentru compania de balet a Operei Nationale Bucuresti, o companie cu o puternica baza clasica, si cu un potential formidabil in toate formele de dans.

Concertul de pian, care este divizat in Allegro in E major, Adagio in B major si Rondo: Allegro dar nu foarte mult in E major, nu urmareste un fir narativ.

Exista urma unei posibile dedicatii lui Napoleon (fostul imparat al Frantei) si maretiei sale, iar titlului i-a fost adaugat de catre un editor englez, Baptist Cramen, Opus 73.

Cu siguranta exista elemente maiestuoase in aceasta muzica si o maretie unica, dar si o sensibilitate incredibila pe care o putem gasi in a doua miscare.

Personal, consider ca adagio este o scrisoare de dragoste catre persoana iubita. Sapte note care pot crea un univers de sunete, cinci pozitii care pot crea un univers al miscarii. Muzica, dans si respect, despre aceste elemente este vorba in creatia mea, Opus 73.

SACRE DU PRINTEMPS

Igor Stravinsky a fost un revolutionar care a impins limitele creatiei muzicale. Le Sacre du printemps este unul dintre exemplele majore. Cu premiera pe care a avut-o pe Champs Elysees in 1913 a provocat o schimbare radicala in dans si in istoria compozitiei dansului.

Interpretarea mea a fost inspirata de razboiul din Iugoslavia, timpuri grele pentru intreaga europa. Personal, am fost marcat de complexitatea contextului etnic si religios, si mai ales, de brutalitatea conflictului."

(Imagine si montaj: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti)

Distributia spectacolului din 23 mai 2018 de pe scena Operei Nationale Bucuresti:

Iubire nesfarsita OPUS 73 de Ludwig van Beethoven

  • Cristina Dijmaru - Ovidiu Matei Iancu
  • Mihaela Soare - Bogdan Canila
  • Lorena Negrea - Robert Enache
  • Andra Ionete - Valentin Stoica
  • Ada Gonzalez - Sergiu Dan
  • Greta Nita - Egoitz Segura
  • Cu participarea extraordinara a pianistului Toma Popovici

LE SACRE DU PRINTEMPS de Igor Stravinsky

  • Alexandra Gavrilescu (debut) - Ovidiu Matei Iancu
  • Bogdan Canila - Andrada Patranjel (debut)
  • Valentin Stoica - Lorena Negrea
  • Sergiu Dan - Adina Manda
  • Cu participarea Orchestrei si Ansamblului de Balet
  • Opera Nationala Bucuresti

Biletele se gasesc online AICI si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Partener oficial: Enel Romania

Sponsori: Aqua Carpatica, Leonidas, Agapitos Cofetarie, Baiatul cu flori

Parteneri: Zarea, Artmark, Hotel Siqua

Parteneri de traditie: RFI Romania

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Teatral.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Sacre du Printemps balet Opera Nationala, #Iubire nesfarsita Opus 73 ONB , #Coregrafie