Avocatul Marianei Irimie, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca are de recuperat o dobanda de circa 9.500 de lei pentru o taxa de 6.700 de lei pe care clienta sa a platit-o in 2008.
Dragos Tarsia, avocatul Marianei Irimie, din Sibiu, careia Curtea de Justitie a UE i-a dat dreptate referitor la plata dobanzii pentru taxa auto, a declarat, vineri, ca, dupa decizia instantei, multi dintre cei care vor cere plata dobanzii vor primi sume mai mari chiar decat taxele de poluare pe care le-au platit.
"Aceasta decizie are o importanta majora, intrucat obliga statul sa restituie nu atat suma prelevata sub titlul de taxa de poluare, cat si dobanda aferenta in materie fiscala, calculata de la data perceperii acestei taxe si nu de la data cererii de restituire, cum prevedea, pana ieri (joi - n.r) articolul 124 din Codul de procedura fiscala. Sunt multe cazuri in care dobanda va intrece taxa. Pentru toate taxele prelevate in perioada 2007-2009, dobanda este de peste suta la suta din cuantumul taxei", a declarat Dragos Tarsia.
Potrivit acestuia, in cazul clientei sale este vorba despre o masina inmatriculata in 2008 pentru care s-a platit o taxa de poluare de 6.700 de lei, iar dobanda pe care clienta sa o are de primit este de aproximativ 9.500 de lei.
"Economic, importanta este covarsitoare asupra bugetului pentru ca, in majoritatea cazurilor, dobanda va depasi taxa in sine. Cu cat ai platit taxa... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 10:37
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat vineri calculatorul oficial pentru timbrul de mediu, care se plateste, incepand din 15 martie, in locul taxei de poluare.
Daca vrei sa stii cat ai de platit, trebuie doar sa completezi datele masinii in calculatorul ANAF pentru taxa auto.
Conform Ordonantei de Urgenta privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in Monitorul Oficial, in noua formula de calcul, timbrul de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3.
Pe de alta parte, pentru masinile cu motorizari non-Euro, Euro 1 si Euro 2, valoarea timbrului de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual.
Calculeaza aici cat platesti pentru timbrul de mediu in 2013 -> Calculator taxa auto 2013
Timbrul de mediu se aplica pentru autovehiculele din categoria M1, M2, M3 cu precizarea ca pentru categoria de autoturisme cu norma de poluare Euro 5, Euro 4 si Euro 3 formula de calcul ia in proportie de suta la suta emisia de CO2, iar pentru autoturismele cuprinse in normele de poluare non-euro, Euro 1 si Euro 2 se aplica actuala formula prevazuta prin Legea 9/2012, ce ia in calcul capacitatea cilindrica.
Taxa auto: Cum vrea statul sa dea lovitura celor cu masini inmatriculate in Bulgaria
Pe de alta parte, taxa creste pentru masinile Euro 3 si Euro 4 in cazul versiunilor diesel, intrucat, potrivit ministrului Mediului, Rovana Plumb, "emisiile din... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:40
Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la inmatricularea masinilor, inlocuind actuala taxa auto.
"Am adoptat ordonanta privind timbrul de mediu. Termenul de intrare in vigoare este 15 martie. Pana atunci vor fi adoptate normele metodologice", a declarat ministrul Mediului Rovana Plumb dupa sedinta de Guvern.
Calculeaza aici cat platesti pentru timbrul de mediu in 2013: Calculator pentru timbrul de mediu 2013
Executivul a anuntat ca va acorda soferilor care achizitioneaza masini electrice un eco tichet in valoare de 2.500 de euro.
In plus, ministrul a confirmat ca timbrul de mediu va fi diferit la masinile pe benzina fata de cele care functioneaza pe motorina.
"Avem, in urma propunerilor si a dezbaterii publice, un cuantum diferit la masinile pe benzina fata de cele pe motorina. In cazul Euro 5 nivelurile la motorina si benzina sunt la fel", a adaugat Plumb.
In cazul masinilor comerciale se va aplica taxa auto din 2012.
Transportatorii nu sunt multumiti, insa, de varianta propusa de Guvern pentru timbrul de mediu.
"Nu cred in aceasta noua formula de timbru de mediu, nu inteleg cum transportul comercial poate sa "beneficieze" de neaplicarea principiului "poluatorul plateste". Mi se pare ca nu imbunatatim cu nimic lucrurile. Iar teoria conform careia o masina veche va polua mai putin nu are nici un fel de sustinere", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere pentru Business24.
Atat... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 17:35
Guvernul va lua marti o hotarare cu privire la timbrul de mediu ce va fi aplicat in 2013. Promisiunea a fost facuta chiar de premierul Ponta, care a anuntat ca noua taxa auto va fi avizata prin Ordonanta de Urgenta si aplica imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Trasportatorii cred ca nu mai este loc de noi surprize in ceea ce priveste timbrul de mediu aplicat din 2013.
August Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere, a precizat ca transportatorii nu au fost invitati la discutii cand s-a stabilit principiul care va sta la baza taxei si ca ei nu pot propune modificari pentru o varianta pe care o considera incorecta.
"Am incercat sa trimitem puncte de vedere, insa tinand cont de modul in care a fost construit acest act normativ, consideram ca nu se impune sa mai facem acest efort. Pricipiul de la care s-a plecat este cu totul altul, eu unul nu l-am inteles si nu pot sa mi-l asum venind cu modificari sau incercand sa corectez ceva in care nu cred", a declarat Hagiu pentru Business24.
Hagiu: Nu mi se pare ca imbunatatim cu nimic lucrurile
Ba mai mult, Hagiu mentioneaza care sunt cele mai mari probleme pe care le ridica noul timbru de mediu.
"Nu cred in aceasta noua formula de timbru de mediu, nu inteleg cum transportul comercial poate sa "beneficieze" de neaplicarea principiului "poluatorul plateste". Mi se pare ca nu imbunatatim cu nimic lucrurile. Iar teoria conform careia o masina veche va polua mai putin nu are nici un fel de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:05
Noul timbru de mediu ar putea genera, asemenea taxei de poluare din 2012, un nou val de procese impotriva statului.
Motivele pentru care proprietarii masinilor pot intenta un proces impotriva autoritatilor sunt printre altele incalcarea legislatiei privind libera circulatie a bunurilor in UE sau incalcarea principiului "poluatorul plateste".
Ce ar putea castiga clientii dupa un proces care nu dureaza mai mult de sase luni? Taxa achitata plus dobanzile legale sau cheltuielile de judecata.
Noul timbru de mediu aduce schimbari in sistemul de plata al taxei auto. Daca in 2012, taxa de mediu lua in calcul 30% din emisiile de dioxid de carbon si cilindreea, noua taxa auto, aplicabila in 2013, ia in calcul intreaga emisie de dioxid de carbon si va fi aplicata doar masinilor destinate transportului de persoane, cu cel mult opt locuri.
Totusi, Guvernul nu respecta nici acum principiul potrivit caruia poluatorul plateste. Practic, timbrul de mediu se plateste de catre cumparator, cel care nu a poluat. In situata in care s-ar fi urmarit respectarea acestui principiu, vanzatorul, cel care a poluat prin utilizarea masinii ar trebui sa plateasca taxa.
Timbrul de mediu ar putea genera noi procese impotriva statului - Opinie Dragne si Asociatii
Potrivit avocatilor contactati de Business24 cea mai mare problema juridica pe care o ridica timbrul de mediu este, la fel ca in cazul taxei aplicate in 2012, incalcarea principiului liberei circulatii a bunurilor in UE.... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:27
Proprietarii masinilor Euro 3 si 4 vor plati cel mai mult (+10%) pentru timbrul de mediu, in comparatie cu vechea taxa auto. La polul opus se afla proprietarii masinilor Euro 6 sau hibrid care nu vor plati nicio taxa.
Afla ce valoare vei plati, cu ajutorul calculatorului pentru timbrul de mediu 2013!
Una din cele mai mari hibe ale timbrului de mediu, in varianta prezentata de guvern, este favorizarea patrunderii pe piata romanesca a unor masini deosebit de poluante, tip Euro 1 sau Euro 2, la preturi derizorii, avertizeaza Florea Pirvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Practic, in calculul taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime. Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, se precizeaza la articolul 6, alineatul 5 al Ordonantei de modificare.
Noua taxa va conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3.
Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.
Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare si, deci,... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:26
Premierul Victor Ponta a precizat miercuri, in debutul sedintei de Guvern, ca timbrul de mediu se va plati o singura data, in functie de emisiile de dioxid de carbon ale masinii, calificand "aberant" coeficientul de depreciere aplicat la automobilele vechi.
"Astazi (n.r. miercuri) ministrul Rovana Plumb ne prezinta formula gandita pentru timbrul de mediu si sper ca din prezentare, si mai ales din prezentarea publica, sa inteleaga toata lumea ca taxa se plateste o singura data si se plateste pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon, ca acele cazuri erau aberante, in care avea omul o masina de 10-15 ani, care valoreaza 500 de euro, (pentru care - n.r.) nu mai poate sa plateasca 5.000 de euro taxa, ca era un caz absolut aberant si prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la masinile acelea vechi care nu mai valoreaza mare lucru si sunt deja in Romania. Oamenii pot sa le instraineze, mai ales ca ideea este sa-si cumpere alta masina mai noua si mai putin poluanta, fara sa-i punem sa plateasca taxe de cinci ori mai mari decat valoreaza intr-adevar masina", a spus Victor Ponta.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, prezinta in sedinta de miercuri o informare privind timbrul de mediu, potrivit agendei reuniunii Cabinetului Ponta.
Timbrul de mediu gandit de Ministerul Mediului trebuie aplicat in cazul autovehiculelor comerciale numai dupa ce va fi returnata acciza din carburanti conform modelului european practicat in mai multe tari europene, iar o formula ideala a... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 14:16
Taxa auto, care a fost suspendata anul trecut la sfarsitul lunii octombrie, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie 2013. Guvernul a anuntat ca va modifica vechea taxa si o va transforma in timbru de mediu.
Pana in momentul in care va fi adoptata o noua taxa auto, iti poti calcula cat ai de platit, daca ti-ai achizitionat masina in luna ianuarie 2013, potrivit vechilor reglementari.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pune la dispozitia cetatenilor o pagina special creata pentru calcularea taxei auto, astfel incat sa stii exact cat ai de platit in cazul in care ai nevoie sa-ti inmatriculezi masina.
Calculeaza-ti taxa auto
Cat timp va fi in vigoare acest model de calcul
Formula de calcul a taxei auto va fi valabila pana cand Guvernul o va schimba in taxa de timbru. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca noua taxa va intra in vigoare dupa ce va fi supusa unei dezbateri publice, dar nu a precizat cand va incepe aceasta.
Victor Ponta declara, la sfarsitul anului trecut, ca plata noului impozit, care va fi transformat in timbru auto, va fi calculata in functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului.
Taxa auto a fost introdusa de Guvernul Calin Popescu-Tarceanu in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon, iar in ultimii ani a fost modificata de mai multe ori.
Insa Curtea de Justitie a Comunitatilor... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:51
In prezent, zeci de mii de romani au dat in judecata statul roman si isi cer inapoi banii incasati ilegal din taxa auto.
Guvernul are de restituit o diferenta de 400 de milioane de euro celor care au platit in 2011 taxa de poluare, potrivit premierului Victor Ponta. El a spus ca Guvernul trebuie sa gaseasca o solutie sa restituie acesti bani fara a mai fi nevoie ca proprietarii de masini sa dea in judecata statul.
Cei 400 de milioane de euro vor fi acordati prin intermediul unei ordonante de urgenta, care va fi aprobata de catre Guvern la sfarsitul lunii august.
Ponta: Guvernul are de platit cetatenilor 400 mil euro pentru taxa auto.
In luna martie, Guvernul estima ca veniturile din taxa auto pentru acest an vor fi de cel mult 275 milioane lei, de zece ori mai putin decat estimarea de incasari pentru anul trecut.
Veniturile din taxa auto, la cel mai mic nivel in 2012.
Executivul mai are de rezolvat si o procedura de infringement inceputa de catre Comisia Europeana, pentru ca taxa de poluare (taxa auto) este pusa in legislatia romaneasca impotriva normelor europene.
Pe de alta parte, taxa auto va fi reintrodusa de la inceputul lunii septembrie 2012, iar guvernul urmeaza sa adopte din septembrie o pozitie oficiala cu privire la cuantumul taxei auto pentru viitor.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca noua formula a taxei auto nu va mai tine cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de mult polueaza.
Taxa auto a fost introdusa... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 17:36