Calculator taxa auto: Vezi cat platesti din 15 martie

Marti, 19 Februarie 2013, ora 17:35
12044 citiri
Calculator taxa auto: Vezi cat platesti din 15 martie

Guvernul a avizat introducerea timbrului de mediu care va fi perceput la inmatricularea masinilor, inlocuind actuala taxa auto.

"Am adoptat ordonanta privind timbrul de mediu. Termenul de intrare in vigoare este 15 martie. Pana atunci vor fi adoptate normele metodologice", a declarat ministrul Mediului Rovana Plumb dupa sedinta de Guvern.

Calculeaza aici cat platesti pentru timbrul de mediu in 2013: Calculator pentru timbrul de mediu 2013

Executivul a anuntat ca va acorda soferilor care achizitioneaza masini electrice un eco tichet in valoare de 2.500 de euro.

In plus, ministrul a confirmat ca timbrul de mediu va fi diferit la masinile pe benzina fata de cele care functioneaza pe motorina.

"Avem, in urma propunerilor si a dezbaterii publice, un cuantum diferit la masinile pe benzina fata de cele pe motorina. In cazul Euro 5 nivelurile la motorina si benzina sunt la fel", a adaugat Plumb.

In cazul masinilor comerciale se va aplica taxa auto din 2012.

Transportatorii nu sunt multumiti, insa, de varianta propusa de Guvern pentru timbrul de mediu.

"Nu cred in aceasta noua formula de timbru de mediu, nu inteleg cum transportul comercial poate sa "beneficieze" de neaplicarea principiului "poluatorul plateste". Mi se pare ca nu imbunatatim cu nimic lucrurile. Iar teoria conform careia o masina veche va polua mai putin nu are nici un fel de sustinere", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere pentru Business24.

Atat transportatorii cat si avocatii cred ca aceasta noua varianta de taxa nu va feri statul de o procese intentate de soferi nemultumiti.

"Din ceea ce am inteles eu, acest timbru de mediu se achita o sigura data in momentul in care pui masina in circulatie. Practic, este un fel de taxa pe circulatia marfurilor. Aceasta taxa este o restrictie asupra circulatiei marfurilor care intra in contradictie cu directivele europene. Nu este o interdictie, dar autoritatile spun: daca vinzi trebuie sa aplici acest timbru de mediu", a explicat avocatul Gheorghe Piperea pentru Business24.

In ceea ce priveste vechea taxa auto, instantele au dat aproximativ 300.000 de solutii definitive prin care se dispune restituirea taxei auto proprietarilor care au achitat aceasta taxa "considerata de Justitie ilegala", a declarat luni, la Ploiesti, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb.

Ea a precizat ca, in luna ianuarie a acestui an, Administratia Fondului pentru Mediu a primit solicitari pentru restituirea taxei auto in baza deciziilor instantelor de judecata in cuantum de 19 milioane de lei, in conditiile in care veniturile acestei institutii sunt cu cinci milioane de lei mai putin decat valoarea totala a solicitarilor primite din partea celor care au castigat prin justitie restituirea taxei auto.

#taxa auto 2013 calculator, #timbru mediu 2013 calculator, #mod calcul timbru mediu, #calcul timbru mediu 2013 , #Taxa auto