Agricultorii care au inregistrat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteorologice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013, proportional cu gradul de calamitate al productiei agricole, daca acesta este de peste 30% si impozitul se calculeaza pe norme de venit.
Impozitul pe venitul din activitati agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfasurat activitati agricole individual sau in asociere se va anula daca a fost stabilit pe baza de norme de venit, iar productia a fost afectata in proportie de peste 30%, cu acte doveditoare, nefiind incheiata o polita de asigurare aferenta, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.
Gradul de calamitate se dovedeste cu documentul emis de autoritatea competenta.
Calamitatile au generat pierderi de 250 de milioane de lei, anul trecut
Agricultorii au consemnat anul trecut pierderi de venit ca urmare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme, ceea ce a generat un impact fiscal negativ pentru cei care au avut venitul stabilit pe baza de norma de venit.
"Acesti producatori agricoli au declarat si in unele cazuri au si platit impozitul calculat pe baza normelor de venit intr-un context in care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei). In aceste conditii, plata impozitului pe venit reprezinta o pierdere suplimentara, avand in vedere faptul ca producatorii nu au realizat valoare adaugata in anul economic respectiv", se arata in nota de... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:36
Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind infiintarea fondurilor mutuale pentru agricultura, prin intermediul carora fermierii vor putea fi protejati integral si de alte riscuri decat cele acoperite de firmele de asigurari, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Odata cu infiintarea fondurilor mutuale fermierii romani nu mai risca absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferente de piata, din pierderi de venit. Cred ca infiintarea fondului mutual reprezinta cea mai mare realizare a agriculturii romanesti din ultimii 10 ani", a declarat, vineri, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.
Noua institutie, care ar trebui sa devina operationala din 30 iunie, ar trebui rezolva una dintre problemele spinoase ale agriculturii locale: seceta, calamitate atat de frecventa in Romania intrucat nici o companie de asigurari nu se incumeta sa o acopere.
El a aratat ca fermierii vor fi acoperiti, prin participarea la fondul mutual, pentru riscurile neacoperite de societatile de asigurare, precum grindina, seceta, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piata.
"Fermierii vor avea posibilitatea, pe langa societatile de asigurari, sa cotizeze la un fond mutual creat si sprijinit de catre Comisia Europeana pe baza unui ONG care va fi infiintat, costurile de functionare urmand sa fie suportate pentru o perioada de trei ani din fonduri europene, din fonduri de... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 16:30