Falsificatorii de moneda manifesta un interes in crestere pentru moneda nationala fata de cotele inregistrate in anii precedenti, atat sub aspectul tipologiilor de fals, precum si al cantitatilor produse, bancnota cea mai vizata in procesul contrafacerii fiind cea din cupiura de 100 de lei, potrivit raportului de activitate al procurorilor DIICOT pe anul 2019, capitolul "Falsul de moneda".
Procurorii precizeaza ca fenomenul fals de moneda este o infractiune itineranta, transfrontaliera. Bancnotele contrafacute sunt principalul atu pe care il au falsificatorii in fata autoritatilor, in sensul ca o bancnota contrafacuta calitativ superior poate produce prejudicii majore, atat persoanei asupra careia este descoperita cat si sigurantei nationale, prin contrafacerea bancnotei nationale.
"Bancnotele contrafacute nu mai sunt asa de usor de detectat in momentul plasarii, fapt explicat prin calitatea lor, dar si de existenta unor imprejurari favorabile - lipsa verificarii minimale a numerarului in momentul tranzactiei, neatentia sau necunoasterea elementelor de siguranta ale bancnotei autentice etc.
Plasarile au loc, in special, pe segmentul comercial si mai putin cu ocazia tranzactiilor intre persoane fizice, bancnotele contrafacute fiind descoperite la alte locatii decat cele in care au fost plasate, de regula in centrele de procesare si banci comerciale," se arata in documentul citat, care poate fi accesat pe site-ul DIICOT.
Care este situatia in cazul euro
Pentru... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:15
Anul 2018 a fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra sistemului judiciar si in care au continuat in avalansa demersurile de modificare a Legilor justitiei, a spus, miercuri, procurorul general Augustin Lazar la bilantul Ministerului Public.
Totodata, acesta a subliniat ca 2018 a fost anul in care factorul politic a insistat si a reusit revocarea procurorului sef al DNA si a sefului DIICOT.
"Anul 2018 fost anul in care s-au exercitat presiuni mari asupra institutiilor judiciare, in special asupra parchetelor. In acest context, PICCJ a fost pus in situatia de adopta in numeroase randuri pozitii publice si institutionale in sensul apararii independentei procurorilor. Tot in avalansa au fost demersurile de modificare a legilor din justitie.
A fost anul in care factorul politic a insistat si reusit revocarea procurorului sef al DNA si a procurorului sef al DIICOT", a spus procurorul general la bilantul pe 2018 al Parchetului General.
Augustin Lazar a tinut sa precizeze ca "justetea luarilor de pozitie ale Ministerului Public a fost confirmata de organismele europene", facand referire la punctele de vedere ale Comisiei de la Venetia si ale GRECO.
La sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis, care i-a spus procurorului general ca va gasi gasi intotdeauna in el un partener in respectarea legii si in realizarea misiunii constitutionale a Ministerului Public.
Totodata, seful statului a subliniat ca misiunea institutiei nu e deloc una usoara,... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 12:40
Angajatii din departamentele Financiar si Administrativ de la DIICOT pierd 25% din salariu, in urma modificarilor fiscale, a declarat procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
El a precizat ca salariile procurorilor raman nemodificate - nu scad, dar nici nu cresc.
"Exista angajati care pierd din salariu, ca urmare a acestor modificari, angajati ale caror salarii nu se modifica si angajati care pierd drastic, adica aproximativ 25 la suta, precum cei de la departamentele Financiar si Administrativ ale DIICOT.
Procurorii nici nu castiga, dar nici nu pierd, spre deosebire de grefieri sau de politistii judiciari", a declarat, intr-o conferinta de presa, procurorul sef al DIICOT, care a prezentat bilantul de activitate pentru 2017.
Personalul auxiliar de specialitate si conex din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea a anuntat declansarea protestelor incepand cu 1 februarie, reclamand ca in urma transferului contributiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat grefierii cu vechime mai mare de 15 ani in munca si in functie vor pierde la salariu sume cuprinse intre 36 si 500 de lei.
Si profesorii au amenintat cu proteste si greva generala. Au dat un ultimatum Guvernului.
Amintim ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca in cazul unor bugetari salariile vor scadea cu procente intre 10% si 40%, cea mai mare reducere fiind in cazul presedintelui Romaniei.
Realitatea paralela a Olgutei Vasilescu: Ce s-a... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 14:32
Criptomonedele, in special Bitcoin, Ethereum si Monero, sunt folosite din ce in ce mai mult de infractorii cibernetici. Acestea constituie in prezent principala modalitate de plata folosita pentru operatiunile pietelor dezvoltate in Darknet si pentru incasarea rascumpararilor in cazurile de santaj online.
Concluzia apartine procurorilor DIICOT specializati in criminalitate infomatica. Detaliile apar in raportul institutiei pe anul 2017, obtinut de Ziare.com si care urmeaza sa fie dat publicitatii astazi, la ora 13:00.
Potrivit sursei citate, numarul grupurilor infractionale specializate in atacuri directe si complexe asupra ATM-urilor sau sistemelor bancare este de asemenea in crestere, prejudiciile inregistrate fiind din ce in ce mai importante.
Noua tendinta in ce priveste echipamentele de copiere a datelor inscriptionate pe banda magnetica a cardurilor bancare, "deep insert skimming", a afectat si Romania. Este vorba de o tehnica noua de fraudare, un dispozitiv de citire a cardurilor, foarte subtire, este introdus in bancomat si citeste datele de pe cardurile victimelor.
Santajati cu datele din calculator
Potrivit DIICOT, atacurile ransomware au eclipsat alte forme ale criminalitatii informatice, in special prin formele auto-propagatoare, ransomworms (WannaCry, Petya). In esenta, ransomware-ul este un software care, dupa ce se instaleaza pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), cripteaza datele victimei tinandu-le "ostatice". Cei care-l folosesc... mai mult
Marti, 06 Februarie 2018, ora 11:04
Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, a prezentat, marti, bilantul pe 2016 al Ministerului Public.
La sedinta din Sala Amfiteatru a Institutului National de Statistica, participa presedintele Klaus Iohannis, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, presedintele CSM, Mariana Ghena, sefa ICCJ, Cristina Tarcea, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si cel al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Sedinta de bilant este transmisa live pe site-ul Ministerului Public.
Ziare.com transmite principalele momente si declaratii in format LIVE text:
12:15 - Ia cuvantul ministrul de Justitie, Tudorel Toader:
- Exprim speranta, convingerea MJ si a mea pentru o buna colaborare institutionala in vederea realizarii in bune conditii a atributiilor care ne revin in activitatea de prevenire si infaptuire a Justitiei.
- Cei 2.600 de procurori cati functionati astazi activi in Romania reprezentati un pilon stabil, de baza, in statul de drept.
- Rreprezntati o putere formata din specialisti, spre deosebire de celelalte doua puteri, care au o functionalitate ciclica.
- Exprim speranta ca in continuare va veti desfasura activitatile in respect fata de drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, fata de demnitatea, prezumtia de nevinovatie, luand in considerare exigentele constitutionale, raportandu-ne la standardele democratice, la reperele Comisiei de la Venetia.
- Apreciez reducerea semnificativa a nr. de achitati: de la 1.193 in 2015, la 809 in 2016.... mai mult
Marti, 07 Martie 2017, ora 12:23
Procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, joi, ca Directia s-a concentrat anul trecut mai mult pe anchete penale in cauze de constituire sau aderare la grup infractional organizat, unde a fost o crestere a rechizitoriilor de 200%.
S-a pus insa accent si pe urmarirea, identificarea si sechestrarea bunurilor obtinute din infractiunii, fiind puse sechestre pe bunuri de 900 milioane de euro, cea mai mare parte fiind in dosarul Rompetrol.
"Vreau sa fac o precizare de la inceput, deoarece am fost acuzati de lipsa de transparenta. Avand in vedere ca anul trecut am fost acuzati de festivism, am preferat anul acesta sa avem o dezbatere cu usile inchise.
In general, cifrele de bilant sunt pozitive. Ne-am concentarat pe anul in curs mai mult pe anchete penale in cauze de constituire sau aderare la grup infractional organizat. Avem aici o crestere la rechizitorii de 200%", a spus Daniel Horodniceanu, dupa prezentarea bilantului Directiei, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis.
Iohannis critica din nou Guvernul pentru ordonanta 13: Ar fi avut repercusiuni grave asupra spetelor DIICOT
Daniel Horodniceanu a mai spus ca anul trecut au fost date achitari in 1,7% dintre dosarele DIICOT, in scadere fata de 2015 cu aproximativ 45%.
Seful DIICOT a adaugat ca in 2016 procurorii s-au concentrat si pe ceea ce inseamna urmarirea, identificarea si sechestrarea bunurilor reprezentand produsul infractiunii, atat cat s-a putut in conditiile in care... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 17:21
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, la sedinta de bilant a activitatii DIICOT pe anl 2015, ca spera "ca in doua luni legea de modificare a structurii DIICOT sa fie pe masa Guvernului".
"Este adevarat ca se lucreaza la un proiect de lege care sa faca din DIICOT ceea ce DIICOT trebuie sa fie, si anume o structura specializata in parchet, organizata in mod similar cu DNA care este a doua structura specializata din cadrul Ministerului Public. Suntem destul de inaintati cu aceasta lege, sper ca in doua luni cel mai tarziu, sa putem pune pe masa Guvernului aceasta lege", a declarat ministrul Justitiei la bilantul DIICOT.
Ministrul Justitiei a facut anuntul oficial: Kovesi, in fruntea DNA pentru inca un mandat
Potrivit modificarilor mentionate in proiectul de lege, DIICOT ar urma sa beneficieze de aceleasi resurse ca DNA. "Legea aduce nou o mai buna dotare daca pot sa spun asa a DIICOT cu ceea ce trebuie sa aiba o asemena structura de parchet: politia judiciara. Se ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei, dezamagita de politicieni: Nu am incalcat nicio lege cu reinvestirea lui Kovesi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 16:47