Infractorii cibernetici si-au schimbat treptat strategia si au trecut de la infectarea victimelor cu ransomware la amenintari care genereaza bani virtuali.
O analiza efectuata de specialistii in securitate cibernetica de la Bitdefender arata ca, in ultimele sase luni, ponderea raportarilor lunare de aplicatii care mineaza moneda virtuala in Romania s-a triplat, de la 8% din totalul ultimelor sase luni in septembrie, la 24% in luna februarie.
In aceeasi perioada de timp, atacurile ransomware au inregistrat o usoara scadere, de doua procente, ceea ce arata ca infractorii cibernetici se orienteaza spre o metoda mult mai facila de a castiga bani.
Criminalii informatici au fost intodeauna motivati de sumele castigate, iar minatul de moneda virtuala este cea mai noua tendinta de a genera bani, mizand pe aceiasi vectori de atac folositi anterior pentru a disemina ransomware.
Aprecierea recenta a valorii monedei virtuale Bitcoin, de pana la 19.000 de dolari per unitate, a determinat infractorii sa se reorienteze spre minatul banilor virtuali, in detrimenul livrarii de ransomware.
Spre deosebire de ransomware, unde infectarea presupune blocarea datelor personale si apoi solicitarea unei recompense care poate fi platita sau nu de victima, aplicatiile de minat moneda virtuala sunt mai usor de monetizat.
Acestea folosesc puterea de procesare a dispozitivului victimei pentru a genera bani, iar atacatorul raporteaza castiguri la doar cateva minute dupa ce utilizatorul... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2018, ora 17:02
Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat joi ca probabilitatea unui "atac cibernetic catastrofic" la adresa Romaniei ramane redusa, insa a subliniat ca dependenta de tehnologie expune societatea la atacuri cibernetice de amploare redusa sau moderata.
"Desi astazi probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa Romaniei ramane redusa, dependenta in crestere a societatii noastre de tehnologie, interdependentele sistemice pentru diferitele sectoare ale infrastructurii critice creeaza aceleasi vulnerabilitati pentru toate statele dezvoltate in acest domeniu, ele expun intreaga societate la atacuri cibernetice de amploare redusa sau moderata, dar care sunt derulate cu frecventa mare, ale caror costuri cumulative pot insa afecta sever interesele de securitate nationala, fie ca vorbim despre protejarea institutiilor publice, fie ca vorbim despre competitivitatea actorilor economici si privati autohtoni pe piata globala", a afirmat ...citeste mai departe despre "Exista riscul unui atac cibernetic major impotriva Romaniei? Raspunsul directorului SIE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Martie 2016, ora 13:23
Armata Statelor Unite mobilizeaza mijloace in spatiul cibernetic pentru a descuraja hackerii sa atace potentiale tinte americane, a anuntat marti seful Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA).
Michael Rogers, care conduce si Comandamentul Cibernetic al Pentagonului, a vorbit, intr-o conferinta de presa, despre strategia in materie de razboi nuclear, in care detinerea bombei atomice este considerata ca fiind disuasiva in fata unui adversar ce ar lua in calcul un potential , potrivit Mediafax.
In calitate de director al acestei unitati militare de aparare cibernetica, Rogers intentioneaza sa avertizeze hackerii in privinta consecintelor actiunilor lor. "Astazi, fie ca este vorba de un stat, de o organizatie sau de un individ, majoritatea (piratilor informatici) ajung la concluzia, in opinia mea, ca actiunile lor comporta prea putine riscuri, ca pretul de platit este foarte mic", a subliniat el.
"Eu nu spun ca este adevarat", a declarat directorul NSA, "dar sunt de parere ca cei mai multi dintre ei considera ca isi pot permite sa fie destul de agresivi si nu este in interesul nostru pe termen lung, in calitate de tara, de a mentine aceasta perceptie. Trebuie sa incercam sa o schimbam", a spus el la Camera de Comert de la Washington.
Potrivit lui, armata are un "cadru legal" pentru folosirea oricarei arme cibernetice ofensive, cu conditia sa aiba aprobarea presedintelui american si a secretarului Apararii.
"Sper", a adaugat el, "ca se va putea pune in... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 11:47
In ultima vreme, un atac cibernetic ce vizeaza un retailer major din SUA este anuntat aproape in fiecare saptamana. Staples tocmai ce a dezvaluit ca investigheaza un potential atac ce a vizat cardurile clientilor. Acum doua saptamani, Kmart anunta acelasi lucru. Acum trei saptamani, Supervalu si Albertsons, iar acum o luna, Home Depot. Lista este chiar mai lunga decat coada de la casele de plata ale retailerului Target, care a anuntat un astfel de atac la sfarsitul anului trecut.
Ce nu iese in evidenta in mijlocul potopului de stiri negative, este cine nu se afla pe aceasta lista. In timp ce sunt multe victime ale hackerilor, cateva nume sonore din retailul american au reusit sa stea departe de prima pagina a ziarelor, cel putin pana acum, scrie Bloomberg.
In momentul in care se parea ca sunt putine magazine unde se pot face cumparaturi in siguranta, amenintarea ar putea sa nu fie chiar scapata de sub control, asa cum pare. Astfel, potrivit Bloomberg si Privacy Rights Clearinghouse, opt din primii zece mari retaileri din SUA, clasati in functie de venituri, nu au dezvaluit atacuri informatice in ultimii zece ani. Aici nu sunt incluse atacurile minore, care au afectat cateva sute din clientii retailerilor. Riscul nu trebuie minimizat, insa. Hackerii au furat deja informatii despre sute de milioane de clienti. Si un avertisment important: pentru pentru ca o companie nu a anuntat un atac, nu inseamna ca nu a avut parte de asa ceva. Marile organizatiile au multe... mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 12:40
Numarul de atacuri cibernetice care au implicat malware financiar a crescut anul trecut pana la 28,4 milioane - cu 27,6% mai mult decat in 2012, conform studiului "Financial cyber threats in 2013" realizat de Kaspersky Lab, unde se arata ca infractorii cibernetici incearca din ce in ce mai mult sa obtina acces la conturile online ale utilizatorilor.
Programele create pentru a sustrage informatii financiare includ Troieni bancari, keyloggere si doua categorii de malware relativ noi - unul care fura din portofelele Bitcoin si un altul care descarca programe care genereaza crypto-monede.
Activitatea mixta a programelor care vizeaza Bitcoin a devenit unul dintre motoarele din spatele evolutiei atacurilor cibernetice din 2013. Un alt factor a fost descoperirea unui numar de vulnerabilitati periculoase utilizate de catre infractori pentru a-si pune in aplicare atacurile cibernetice prin intermediul popularei platforme Java.
Troienii bancari au fost implicati in doua treimi dintre atacurile cu malware financiar
Troienii bancari, inclusiv notorii Zbot, Carberp si SpyEye, au fost implicati in doua treimi dintre atacurile cu malware financiar. Totusi, in comparatie cu proportia din 2012 a acestui tip de malware, popularitatea acestora a scazut din cauza cresterii activitatii programelor malware care vizeaza Bitcoin.
Proportia keylogger-elor - programe malware care intercepteaza informatiile introduse cu ajutorul tastaturii - a scazut, de asemenea, deoarece... mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 15:00
Peste un sfert dintre companiile inregistrate la Camera Comertului americana din China s-au plans de faptul ca au fost vizate de furturi de date, a afirmat grupul vineri, intr-un context de multiplicare a acuzatiilor de piratare informatica vizand hackeri chinezi.
Furturile de date au "devenit o problema ce nu poate fi neglijabila pentru companiile stabilite in China", a subliniat Camera, comentand rezultatele anchetei ce a stabilit ca 26% din companiile chestionate au fost victime ale unor furturi de informatii, in urma unor intruziuni in sistemele lor, transmite AFP.
Concluziile acestui raport au fost respinse deja vineri de China. "Ne opunem acestor prezumtii de culpabilitate, ce nu sunt sprijinite de o ancheta aprofundata si nici de dovezi solide", a declarat Hong Lei, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.
Reactiile Statelor Unite ale Americii la tentative ale unor hackeri chinezi suspectati ca au incercat sa patrunda in retelele companiilor lor sau ale unor administratii de stat s-au inmultit in ultimele saptamani. Mai mult, in urma cu doua saptamani presedintele american Barack Obama a avertizat direct autoritatile chineze impotriva fenomenului crescand al atacurilor informatice contra SUA, promitand un dialog "aprig" cu Beijingul.
Este pentru prima oara cand liderul de la Casa Alba a iesit la inaintare in mod public pe aceasta tema cu o declaratie atat de categorica. Aceste interventii au suscitat de fiecare dezmintiri... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 13:23
Atacul cibernetic care a vizat o organizatie europeana ce lupta impotriva mesajelor electronice nesolicitate (spam) este unul dintre cele mai importante de pana acum, au anuntat experti in securitate informatica, unul dintre acestia subliniind ca atacul a afectat functionarea retelei Internet.
Piratii cibernetici au atacat Spamhaus, organizatie cu sediul la Geneva care a dat publicitatii o "lista neagra" a serverelor care sunt folosite pentru spam, informeaza AFP.
Atacul a supraincarcat reteaua mondiala, fapt ce a avut repercusiuni asupra serviciilor de internet la nivel global, potrivit lui Matthew Prince, din cadrul companiei americane pentru securitate informatica CloudFlare.
Spamhaus a cerut imediat asistenta firmei CloudFlare pentru a respinge acest atac a carui origine ramane necunoscuta.
Prince a precizat ca atacul informatic, in cursul caruia site-urile sunt bombardate cu o cantitate imensa de trafic pentru a incerca sa le impiedice functionarea, este "unul dintre cele mai importante inregistrate vreodata".
"Acest atac cibernetic este intr-adevar foarte important", a recunoscut Johannes Ullrich, de la Institutul american de tehnologie SANS, mentionand ca este "de 10 ori mai puternic decat atacurile similare din trecut". "In acest stadiu insa, nu pot sa dau asigurari ca internetul nu va fi afectat la modul general", a mai declarat el pentru AFP. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 09:59
Washingtonul face "acuzatii nefondate" invinuind Beijingul pentru recentele atacuri informatice care au vizat Statele Unite, a afirmat duminica noul premier chinez, Li Keqiang.
"Insasi China este o victima majora a atacurilor informatice. China nu sprijina atacurile informatice. Noi ne opunem unor astfel de actiuni", a declarat Li in cursul unei conferinte de presa. "Trebuie sa ne ferim de acuzatii reciproce nefondate", a continuat demnitarul de la Beijing, potrivit AFP.
Noul sef al guvernului chinez, care i-a raspuns unui jurnalist strain, a subliniat ca "simte o prezumtie de vinovatie" in intrebarea adresata.
In afara acestei fraze, el a repetat cuvant cu cuvant linia clasica de aparare a autoritatilor chineze in chestiunea pirateriei cibernetice.
Miercuri, presedintele american, Barack Obama, a avertizat direct autoritatile chineze impotriva atacurilor cibernetice in crestere care vizeaza Statele Unite, facand promisiunea unor discutii "in forta" cu Beijingul.
A fost pentru prima data cand presedintele Obama a adoptat o pozitie atat de transanta.
Reactiile Statelor Unite la tentativelor hackerilor chinezi suspectati ca vor sa penetreze retelele companiilor si ale administratiei de stat s-au inmultit in ultimele saptamani, suscitand de fiecare data dezmintiri oficiale din partea guvernului de la Beijing.
Li Keqiang, in varsta de 57 de ani, a tinut duminica prima sa mare conferinta de presa, exercitiu anual al fiecarui premier chinez, la inchiderea... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 16:32
Lansarea unor atacuri cibernetice fatale poate fi iminenta in cazul in care autoritatile si companiile nu vor lua masuri imediate, avertizeaza expertii in securitate.
"Intrebarea nu este daca un atac cibernetic major va avea loc, problema este cand va avea loc si cat de grav va fi acesta", a spus Eugene Kaspersky, fondatorul si directorul Kaspersky Lab, cu ocazia unei intalniri la nivel inalt cu privire la securitatea informatica, a relatat CNBC.
"Unele companii se confrunta zilnic cu mii de atacuri, in timp ce altele se intreaba daca vor fi atacate sau nu. Traim intr-o lume periculoasa", a continuat acesta.
Deoarece armele cibernetice sunt mult mai ieftine decat armele traditionale, teroristii si infractorii migreaza catre acest tip de atac intr-un ritm alarmant.
Citeste mai multe despre Expertii avertizeaza: Atacurile cibernetice fatale pot fi iminente pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Februarie 2013, ora 18:00