Regionalizarea Romaniei trebuie realizata in functie de potentialul socio-economic, iar migratia populatiei este un criteriu foarte important in alegerea capitalelor regionale, atrage atentia un raport al Consiliului Consultativ CONREG.
Business24 prezinta lista oraselor-lider din fiecare regiune, in functie de alegerile de stramutare pe care le-au facut romanii de-alungul timpului.
"O regionalizare care ar ignora complet drumurile deja constituite, de lunga durata, in circulatia persoanelor pentru lucru, rezidenta sau schimburi sociale ar fi complet contraindicata. Una dintre putinele modalitati de testare a functionalitatii potentiale a diferitelor modele de regionalizare este legata de confruntarea configuratiilor propuse pentru regionalizare cu configuratia regiunilor de migratie interna", se arata in raportul "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei".
Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat.
Cum ar putea fi impartita Romania, potrivit raportului:
Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde si regiunea Bucuresti (Regiunea 8)
Dunarea de jos (Regiunea Sud-Est)
Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)
Transilvania Centrala (Regiunea Centru)
Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)
Banat Vest (Regiunea Vest)
Oltenia
Mai jos este prezentata configuratia fluxurilor de migratie interna pentru... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 09:10
Procesul de regionalizare a Romaniei ar trebui sa inceapa in acest an, insa nu a fost publicat pana acum niciun proiect consistent si insusi ministrul Dezvoltarii Regionale recunoaste ca nu cunoaste detalii de fond precum modificarile din sistemul fiscal. Exista insa un aspect asupra caruia cad de acord toti politicienii romani: crearea unor multicapitale regionale.
"Sistemul fiscal in interiorul regiunilor nu e definit. E cea mai delicata chestiune. Ce pot spune cu certitudine este ca nu va fi inventata nicio taxa in plus pentru finantarea regiunilor", promite Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale. Fara a exista o decizie asupra modului in care se vor colecta taxele si impozitele, oficialul considera, totusi, ca fiecare autoritate locala ar trebui sa primeasca impozitul pe salariu pentru fiecare om care munceste pe teritoriul respectiv, indiferent unde are sediul firma la care lucreaza.
In schimb, politicienii romani au cazut deja de acord asupra unui aspect: infiintarea unor multicapitale, care presupun impartirea atributiilor pe domenii intre mai multe orase, au scopul de a evita crearea unor poli de putere.
"Eu sustin ideea ca e important ca fiecare judet sa simta ca primeste ceva din beneficiile regionalizarii. De exemplu, un judet poate primi Inspectia Silvica, altul Directia Regionala de Finante, alta resedinta de judet va fi centrul economic al regiunii. Obiectivul nostru este sa dezvoltam echilibrat. Daca iar concentram intr-un singur loc,... mai mult
Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 13:37