Regionalizare. De ce insista politicienii romani asupra infiintarii multicapitalelor

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 13:37
3483 citiri
Regionalizare. De ce insista politicienii romani asupra infiintarii multicapitalelor

Procesul de regionalizare a Romaniei ar trebui sa inceapa in acest an, insa nu a fost publicat pana acum niciun proiect consistent si insusi ministrul Dezvoltarii Regionale recunoaste ca nu cunoaste detalii de fond precum modificarile din sistemul fiscal. Exista insa un aspect asupra caruia cad de acord toti politicienii romani: crearea unor multicapitale regionale.

"Sistemul fiscal in interiorul regiunilor nu e definit. E cea mai delicata chestiune. Ce pot spune cu certitudine este ca nu va fi inventata nicio taxa in plus pentru finantarea regiunilor", promite Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale. Fara a exista o decizie asupra modului in care se vor colecta taxele si impozitele, oficialul considera, totusi, ca fiecare autoritate locala ar trebui sa primeasca impozitul pe salariu pentru fiecare om care munceste pe teritoriul respectiv, indiferent unde are sediul firma la care lucreaza.

In schimb, politicienii romani au cazut deja de acord asupra unui aspect: infiintarea unor multicapitale, care presupun impartirea atributiilor pe domenii intre mai multe orase, au scopul de a evita crearea unor poli de putere.

"Eu sustin ideea ca e important ca fiecare judet sa simta ca primeste ceva din beneficiile regionalizarii. De exemplu, un judet poate primi Inspectia Silvica, altul Directia Regionala de Finante, alta resedinta de judet va fi centrul economic al regiunii. Obiectivul nostru este sa dezvoltam echilibrat. Daca iar concentram intr-un singur loc, inseamna ca acel loc se va dezvolta foarte mult si cei de la periferie vor astepta. Noi vrem sa facem o retea tip fagure cu legaturi foarte stranse intre localitatile din regiunea respectiva cu poli de crestere, resedintele de judet sa fie niste poli de dezvoltare, iar toate orasele sa fie centre de dezvoltare zonala, iar comunele o sa fie stimulate sa se asocieze si toata aceasta retea sa se traga una pe alta, in asa fel incat sa nu mai fie nicio comuna sau oras izolat", a mai spus Dragnea.

Subiectul capitalelor regionale, mai dezbatut decat cel al sistemului fiscal

Stabilirea capitalelor de regiuni este subiectul care a reusit pana acum sa starneasca cele mai multe dezbateri, fiind in joc influenta baronilor locali asupra noilor unitati de impartire teritoriala. Insusi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a recunoscut ca s-a inscris in PNL pentru obtinerea unui avantaj in competitia pentru alegerea capitalei regiunii Centru, pentru care mai concureaza Brasovul sau Alba Iulia.

"Nu exista niciun temei in baza caruia sa spunem ca Alba Iulia nu are sanse sa devina capitala de regiune. Alba Iulia are exact aceleasi sanse ca Sibiu sau Brasov sau Targu Mures in aceasta etapa. Nu s-au elaborat criterii, nu exista niciun manual de concurenta sau de competenta. Daca la Alba Iulia exista o competenta administrativa deosebita intr-un alt domeniu, cum este exemplul ADR Centru, ea se va pastra", a declarat Iohannis la Alba Iulia.

In momentul de fata, Romania are unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa, potrivit lui Dragnea, cu disoaritati economice importante pe axele rural-urban, est-vest si provincie-capitala.

#regionalizare 2013, #alegere multicapitale regionale, #alegerea capitalelor regionale , #Stiri Administratie