REGIONALIZARE. Vezi care sunt orasele cu cele mai mari sanse sa devina capitale regionale

Luni, 20 Mai 2013, ora 09:10
9782 citiri
REGIONALIZARE. Vezi care sunt orasele cu cele mai mari sanse sa devina capitale regionale

Regionalizarea Romaniei trebuie realizata in functie de potentialul socio-economic, iar migratia populatiei este un criteriu foarte important in alegerea capitalelor regionale, atrage atentia un raport al Consiliului Consultativ CONREG.

Business24 prezinta lista oraselor-lider din fiecare regiune, in functie de alegerile de stramutare pe care le-au facut romanii de-alungul timpului.

"O regionalizare care ar ignora complet drumurile deja constituite, de lunga durata, in circulatia persoanelor pentru lucru, rezidenta sau schimburi sociale ar fi complet contraindicata. Una dintre putinele modalitati de testare a functionalitatii potentiale a diferitelor modele de regionalizare este legata de confruntarea configuratiilor propuse pentru regionalizare cu configuratia regiunilor de migratie interna", se arata in raportul "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei".

Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat.

Cum ar putea fi impartita Romania, potrivit raportului:

  • Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde si regiunea Bucuresti (Regiunea 8)
  • Dunarea de jos (Regiunea Sud-Est)
  • Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)
  • Transilvania Centrala (Regiunea Centru)
  • Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)
  • Banat Vest (Regiunea Vest)
  • Oltenia
  • Mai jos este prezentata configuratia fluxurilor de migratie interna pentru perioada 2006-2008 (migratie pe durata vietii ca diferenta intre locul de domiciliu la momentul inregistrarii si locul de nastere).

    Doua posibile regiuni se bat pe Bucuresti

    Astfel, in regiunea Muntenia Sud, orasul care atrage ca un magnet noi locuitori este Bucuresti. Capitala Romaniei reuseste sa stranga populatie din toate judetele regiunii si din toata tara, potrivit desenului.

    In scenariul cu 8 unitati teritoriale, in care Ilfov ar reprezenta o regiune distinca, orasul-capitala ar deveni, evident, municipiul Bucuresti, iar capitala regiunii Muntenia Sud ar deveni Ploiesti, care atrage un flux important de noi locuitori din Arges si Buzau.

    Regiunea Dunarea de Jos, Constanta este orasul care atrage un numar important de locuitori, atat din Tulcea, cat si din Braila. Pe de alta parte, locuitorii judetului Constanta migreaza spre Tulcea.

    In Moldova de Nord, judetul Iasi si resedinta sa de judet raman polul de influenta al regiunii, prezentand un important interes atat pentru locuitorii judetului Vaslui, cat si pentru cei din Neamt sau Botosani. Pe de alta parte, exista o tendinta a iesenilor de a se stabili in Neamt.

    Brasov a pierdut din influenta

    Daca la inceputul anilor 2000, Brasovul reprezenta cel mai dezirabil oras de domiciliu din regiunea Transilvania Centrala, datele din perioada 2006-2008 dezvaluie un interes in crestere pentru judetul Mures, atat din partea locuitorilor din Harghita, cat si pentru sibieni. In schimb, Brasovul mentine o legatura puternica cu judetul Covasna. Asadar, atat orasul Brasov - puternic industrializat, cat si Targu Mures, s-ar putea califica pentru capitala regionala Transilvania Centrala.

    In Transilvania de Nord, exista un interes puternic pentru judetul Cluj, care vine atat din partea locuitorilor regiunii, din Bistrita-Nasaud, Salaj si Maramures, cat si dinspre locuitorii regiunii Transilvania Centru, mai exact din Alba si Mures. De asemenea, se remarca o legatura puternica intre judetele Satu Mare si Maramures. Cluj-Napoca ramane, totusi, orasul care atrage cei mai multi noi locuitori, din vecinatate.

    Regiunea Banat Vest are un pol de influenta foarte bine conturat in Timis, care atrage noi locuitori din toate judetele invecinate, dar si din Bihor. Timisoara ramane, fara drept de contestatie, cel mai important oras din regiune, in privinta legaturilor socio-economice.

    In regiunea Oltenia, cele mai importante fluxuri ale migratiei populatiei se inregistreaza intre judetele Gorj si Dolj, care atrage un numar important de noi locuitori sin din Mehedinti si mai putini din Olt. Craiova este, asadar, orasul cu cele mai multe sanse de a deveni capitala regionala.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    #capitale regionale, #migratia populatiei Romania, #regionalizare Romania , #Regionalizare