Marile banci din Rusia cu operatiuni in Europa ar putea sa suporte limitarea finantarii sau chiar excluderea de la imprumuturile acordate de Banca Centrala Europeana, in conditiile in care institutia analizeaza efectul sanctiunilor UE impotriva autoritatilor de la Moscova asupra activitatilor sale.
Bancile din zona euro se folosesc de finantarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichiditati si au depins aproape in totalitate de banca centrala atunci cand pietele interbancare s-au blocat, in perioada de varf a crizei financiare mondiale, cand increderea dintre banci s-a evaporat, relateaza Reuters.
Accesul la operatiunile de refinantare ale bancii centrale este esentiala pentru banci, in special cand unele dintre acestea nu sunt dispuse sa imprumute alte banci. Decizia BCE va fi esentiala pentru bancile ruse sanctionate, care desfasoara operatiuni in Europa.
"Intentia este clara. Subsidiarele din UE nu trebuie sa fie afectate. Aceasta este o incalcare a reglementarilor si nu aud multi care sa spuna altceva. Vom vedea daca BCE va merge mai departe", a declarat o sursa apropiata situatiei.
Intre bancile aflate in discutie sunt diviziile austriece ale celor mai mari doua banci din Rusia, Sberbank si VTB Bank, pe care BCE le-a considerat atat de importante inca a decis sa le treaca sub supravegherea sa directa, atunci cand va prelua rolul de autoritate de reglementare a bancilor din zona euro, in noiembrie.
Sberbank este condusa de German Gref,... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 08:52
Banca Centrala Europeana (BCE) va imprumuta bancilor din Cipru lichiditate de urgenta doar pana luni, urmand sa ia in calcul accesul ulterior al institutiilor de credit cipriote la fonduri doar daca exista un acord de asistenta externa cu UE si FMI.
"Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenta (Emergency Liquidity Assistance - ELA) pana luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat daca exista un program UE/FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor in cauza", se arata intr-un comunicat al BCE.
Prelungirea accesului bancilor cipriote la lichiditate de urgenta de la BCE a fost ceruta de banca centrala din Cipru.
Bancile din Cipru sunt inchise de la inceputul saptamanii, iar autoritatile au anuntat ca institutiile de credit vor ramane inchise pana marti.
Ciprul isi alege "stapanul": Europa sau Rusia? UPDATE
Parlamentul cipriot a respins saptamana aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din bancile locale, masura impusa de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sambata statele din zona euro.
Liderii ciprioti lucreaza in prezent la un alt plan pe care sa-l propuna partenerilor europeni.
Intrucat obligatiunile statului cipriot nu sunt eligibile ca garantii in operatiunile de refinantare de la BCE, din cauza ratingului scazut al tarii, banca... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 12:35
Banca Centrala Europeana (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE.
Comisia Europeana a inaintat miercuri o serie de propuneri cu privire la crearea unui mecanism de supraveghere unic (MSU) pentru bancile din zona euro, pas importat pentru viitoarea uniune economica si monetara (UEM).
Ce masuri va putea lua BCE
In cadrul acestui nou mecanism unic, raspunderea finala in ceea ce priveste sarcinile specifice de supraveghere legate de stabilitatea financiara a tuturor bancilor din zona euro ii va reveni Bancii Centrale Europene (BCE).
BCE va putea impune sanctiuni, inclusiv amenzi, bancilor care refuza sa aplice deciziile institutiei. Agentii BCE vor putea efectua inspectii la sediile bancilor.
BCE va putea acorda sau retrage licente bancare in cele 17 state ale zonei euro si va avea ultimul cuvant de spus in privinta cerintelor de adecvare a capitalului.
In raspunderea BCE vor intra sarcini ca autorizarea institutiilor de credit, asigurarea respectarii cerintelor referitoare la capital, gradul de indatorare si lichiditate si supravegherea conglomeratelor financiare. BCE va putea lua masuri de interventie rapida in cazul in care bancile incalca sau risca sa incalce cerintele obligatorii de capital, solicitand bancilor sa intreprinda actiuni de corectie.
Autoritatile nationale de supraveghere vor avea in continuare un rol... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 11:38
Banca britanica Barclays a confirmat ca a imprumutat 8,2 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la ultima operatiune de refinantare pe termen lung ce a avut loc in aceasta saptamana, fonduri care vor fi folosite pentru Spania si Portugalia.
Institutia financiara va aloca 6,2 miliarde euro pentru Portugalia si doua miliarde euro pentru Spania, in vederea gestionarii riscului asociat lipsei de finantare in cele doua tari, potrivit bbc.com.
BCE a anuntat miercuri ca 800 de banci din UE au accesat 530 miliarde euro, a doua operatiune dupa cea din luna decembrie cand 500 de banci au imprumutat 489 miliarde euro.
Aceasta este cea de-a patra banca din Marea Britanie care a recunoscut ca a accesat imprumuturi pe trei ani cu o dobanda redusa, dupa Lloyds, care a luat 13,6 miliarde euro la ultima operatiune, HSBC -5,6 miliarde euro, cea mai mare parte la prima operatiune din decembrie, si RBS- 10 miliarde euro, in cadrul celor doua operatiuni.
Barclays nu a accesat prima operatiune de finantare. mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 11:52
Producatorii auto Volkswagen si PSA Peugeot Citroen analizeaza accesarea unor imprumuturi prin programul de lichiditati al Bancii Centrale Europeane (BCE) destinat sustinerii bancilor din zona euro, procedeu ce ar putea reduce costurile de finantare ale constructorilor auto din Europa.
Grupul german Volkswagen a anuntat ca se gandeste sa imprumute bani prin operatiunile BCE de refinantare pe termen lung, un program lansat de banca centrala in decembrie pentru a reduce presiunea pe finantarea institutiilor de credit din zona euro, in contextul crizei, scrie Financial Times.
Peugeot-Citroen, al doilea mare producator auto european dupa vanzari, a anuntat, de asemenea, ca divizia de creditare Banque PSA discuta contractarea unui imprumut BCE si ar putea oferi garantii de circa un miliard de euro.
Peste 500 de banci din Europa au imprumutat 489 miliarde de euro de la BCE in decembrie, cu dobanda de 1%, operatiunea avand ca scop evitarea unei crize de lichiditate. O a doua licitatie in cadrul programului LTRO va avea loc in februarie, iar multi analisti anticipeaza un nivel al imprumuturilor cel putin similar cu decembrie.
Desi programul nu este deschis companiilor, Volkswagen si Peugeot vor putea participa prin diviziile bancare, care acorda in mod normal credite pentru achizitia de masini.
Conglomeratul industrial Siemens si producatorul auto BMW, care detin de asemenea licente bancare, au refuzat sa comenteze asupra unei posibile participari la programul de... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 14:21