Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat, joi, intr-o cauza importanta pentru procesele dintre clienti si banci pe clauzele abuzive din contractele de credit.
Decizia CJUE inclina balanta in favoarea consumatorilor care au fost afectati de formularile ambigue ale bancilor privind calculul dobanzilor, iar comisionul de risc este, practic, desfiintat, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de avocatul Marius Coltuc.
Institutia a raspuns la intrebarile preliminare trimise de Tribunalul Specializat Cluj intr-un litigiu dintre Volksbank Romania si doi clienti ai bancii, sotii Matei.
Procesul
Acestia au luat doua credite de la Volksbank in martie 2008, unul de nevoi personale de 8.000 de euro, cu o dobanda fixa de 9%, comision de risc de 0,74% si o DAE de 20,4% - probabil pentru avans - rambursabil in cinci ani, si unul ipotecar, pentru achizitia unei locuinte, de 103.710 franci elvetieni, cu o dobanda anuala de 3,99% si un comision de risc lunar de 0,22%,... citeste mai departe despre "Comisioane abuzive in contractele de credit: Ce decizie importanta a luat Curtea de Justitie a UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 17:30
Legislatia nationala ar trebui sa prevada ca debitorii, care sunt executati silit de catre banci, sa aiba dreptul sa atace cu apel decizia instantei de fond care respins opozitia lor la executare, daca in contractul de credit exista clauze abuzive, se mentioneaza intr-o decizie recenta a Curtii de Justitie de Uniunii Europene.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronuntat recent in cauza C-169/14, privind aplicarea legislatiei europene referitoare la clauze abuzive in raport cu prevederile legislatiei spaniole legate de executarea silita.
Citeste mai multe despre Debitorii executati silit de banci ar putea ataca cu apel decizia instantei. O hotarare CJUE clarifica situatia pe AvocatNet.ro mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 15:40
Solicitarea de retragere a proiectului privind modificarea legii clauzelor abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, formulata de initiatorii documentului, a fost respinsa ieri de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor (CDEP), informeaza presa centrala. In aceste conditii, exista doua situatii referitoare la intrarea in vigoare a initiativei legislative.
Pe Ordinea de zi de ieri a Biroului permanent al Camerei Deputatilor a fost inscrisa solicitarea unui numar de 17 deputati, in calitate de coinitiatori, de retragere a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, se mentioneaza intr-un document al Camerei, remis redactiei.
Citeste mai multe despre Deputatii au respins solicitarea de retragere a proiectului care modifica legea clauzelor abuzive. Ce sanse de aplicare are initiativa legislativa pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 09:55
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.
"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.
El a aratat ca in anii 2005 - 2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.
Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.
Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.
"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.
Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:10
Clauzele abuzive se regasesc nu doar in contractele de credit incheiate cu bancile, ci si in contractele care nu au fost negociate direct cu consumatorul, adica in cele standard preformulate, au declarat avocatii consultati de AvocatNet.ro.
"De cele mai multe ori consumatorului i se impune o anumita conduita contractuala prestabilita, fara posibilitati de negociere, asa cum exista de regula in contractele incheiate intre parti care nu au calitatea de consumator si, respectiv, de profesionist", a declarat pentru AvocatNet.ro Madalina Pascu.
Desi contractele incheiate intre profesionisti si consumatori nu pot fi negociate, totusi legislatia in vigoare impune anumite conditii.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 17:58
Clientii bancilor obtin o victorie fara drept de apel: de la 1 octombrie 2013, judecatorii pot solicita unei banci sa scoata clauzele abuzive din toate contractele de credit. Numarul proceselor intentate de clienti va creste, iar in cel mult un an si jumatate o sa vedem banci obligate sa schimbe toate contractele, este de parere Marius Coltuc, avocat din partea clientilor.
Povestea clauzelor abuzive, pare, cel putin pana acum, sa fie una cu happy-end pentru clientii bancilor. Dupa ce in ultimii doi-trei ani foarte multi clienti ce au sesizat in instanta nereguli gasite in contractele lor de credit, au pierdut la "masa verde" din cauza lobby-ului puternic facut de banci in frunte cu BNR. Autoritatile nu au mai gasit "chichite" legislative sa mai amane o lege care trebuia sa intre in vigoare de mai bine de sase luni. Prin urmare, desi inca mai sunt obiectii si discutii, cele doua modificari ale legii 193/2000 se vor aplica de la 1 octombrie 2013.
Ce inseamna asta? In cazul unui proces intentat de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiile pentru protectia consumatorilor daca judecatorul poate solicita bancii sa scoata clauzele considerate abuzive din toate contractele de credit. Masura ar putea genera pierderi de 4,7 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro) pentru sistemul bancar din Romania.
"Este o veste de impact pentru clienti intrucat pana acum erau de parere ca autoritatile sunt de partea bancilor. Acum exista un semn de... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:01
Contractele de credit pot ascunde mai multe capcane, carora clientii mai putin informati risca sa le cada prada, in ciuda ultimelor reglementari legislative.
Chiar in aceasta saptamana, Volksbank a fost obligata prin hotarare irevocabila de catre Judecatoria Sectorului 2 sa plateasca daune morale in trei procese, pentru clauze abuzive.
"In primul rand, trebuie sa fie atenti la cuantumul comisioanelor si la conditiile in care acestea sunt percepute. De asemenea, trebuie sa fie atenti la tipul dobanzii si la conditiile in care aceasta poate fi modificata si la factorii care ar putea determina declararea scadentei anticipate", a explicat avocatul Avram Codrut, care a reprezentant clientii bancii din cele trei procese.
Totusi, in prezent, datorita modificarilor legislative dupa scandalul provocat de OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, prevederile privind ratele dobanzilor si comisioanele sunt clar explicate si vizibile in contracte. Raman, insa, alte probleme ascunse la care ar trebui sa fiti atenti, daca doriti sa contractati un credit.
Potrivit avocatului Ionut Mateescu, persoanele interesate de credite trebuie sa vada exact cu ce garanteaza, acest aspect fiind adesea neinteles sau gresit interpretat de clienti.
"De multe ori, bancile cer garantii reale sub forma unor ipoteci instituite asupra bunurilor, dar cer si garantii personale, sub forma unor fideiusiuni. Acest lucru inseamna ca persoana garanteaza cu toate bunurile sale obligatiile pe... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 08:57
Codul de procedura Civila ce urma sa intre in vigoare de la 1 februarie a devenit un subiect dezbatut atat de autoritati cat si de partenerii externi ai Romaniei. Miza discutiilor o reprezinta modificarile aduse legii clauzelor abuzive in contractele de credit.
Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul are intentia de a pastra termenul de 1 februarie pentru intrarea in vigoare a Codului de procedura civila.
"Noul Cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie anul acesta, adica peste cateva zile. Noi aveam pregatita o ordonanta in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva si ar fi devansat aceasta data. Am inteles ca s-au mobilizat Parlamentul, Presedintia si prin urmare Codul de procedura civila va intra in vigoare 1 februarie anul acesta", a declarat premierul Romaniei.
De cealalta parte, seful delegatiei FMI a precizat ca legile in Romania trebuie aplicate astfel incat bancile sa continue sa imprumute consumatorii.
"Ceea ce am convenit cu Guvernul si cu BNR este ca se vor face niste studii de impact si anumite verificari ale procedurilor, pentru a se asigura ca aplicarea Codului Civil se face in asa fel, incat sa nu se ajunga ca bancile sa nu mai imprumute consumatorii", a spus reprezentantul FMI.
Clauzele abuzive, motiv de disputa intre clienti si banci
Legea 193/2000 a stat la baza unei serii de procese intre clienti si bani ar urma sa fie modificata odata cu intrarea in vigoare a Codului de procedura... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 07:05
Mii de romani au dat bancile in judecata si au castigat, iar de victoria lor ar putea beneficia incepand cu anul viitor toti romanii afectati de abuzurile din contractele de credit.
Conform noului articol 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, care urmeaza sa fie modificat prin Legea nr.76/2012 de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, "instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul (banca - n.red.) sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale".
Cu alte cuvinte, bancile sunt obligate sa elimine comisioanele abuzive constatate de instanta intr-un caz din toate contractele de acelasi tip ale institutiilor respective. Mai mult, acestea ar putea fi obligate sa ramburseze clientilor costurile percepute in acest mod in trecut.
Citeste mai multe despre Masura care ar putea zgudui bancile din Romania pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 11:58