In ultimii 6 ani, valul de violenta raspandit de diverse grupari extremiste a depasit orice record, panica starnita in randul populatiei fiind aproape de necontrolat.
Atacurile declansate de teroristii sinucigasi intretin starea de confuzie, anchetatorii fiind in imposibilitatea de a prezenta concluzii clare despre factorii care declanseaza gesturi extreme in randul unor personaje vulnerabile la mesajele gruparilor teroriste, arata o analiza Stratfor.
In ape tulburi
Atacurile declansate de gruparile teroriste, in special Statul Islamic, par sa nu aiba o tinta clar stabilita. Franta, Germania, SUA, dar si state din Orientul Mijlociu: Turcia, Yemen, Arabia Saudita, Tunisia etc, pica pe rand in fata valului de violenta raspandit de teroristi.
Stilul atacurilor sinucigase lasa prea putine portite pentru anchetatori de a descoperi factori declansatori ai unor astfel de evenimente.
In cazul masacrului din Orlando-Florida, soldat cu 49 de morti, victimele au fost surprinse intr-un club al minoritatilor sexuale. Atacatorul si-a manifestat adeziunea fata de Statul Islamic in ultimele zile dinaintea atacului, pana atunci abuzand fizic si psihic de restul membrilor familiei.
Folosirea pe post de atacatori a unor personaje cu tulburari psihice pare o metoda imbratisata pe deplin de liderii organizatiei Statului Islamic, dar tintele nu sunt alese doar din randul civililor occidentali.
In Yemen, Malaezia, Bangladesh, Irak sau Turcia, practicanti ai Islamului au fost... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 11:34
6Restrictiile impuse de Washington pentru vanzarea anumitor arme catre aliati i-au fortat pe turci sa-si dezvolte propriile versiuni ale acestora, dupa cum a explicat chiar seful programului de achizitii din cadrul Ministerului Apararii de la Ankara.
"Nu vreau sa fiu sarcastic, dar as vrea sa multumesc pentru orice proiect respins de Statele Unite. Acest lucru ne-a fortat sa dezvoltam propriile noastre arme", a explicat Ismail Demir, citat de Defense News.
Turcii si-au dezvoltat propriile proiectile perforante, dar si drone militare de atac similare celebrelor Predator folosite de americani. In plus, Turcia are deja tancuri, elicoptere si arme de asalt de productie proprie.
Dronele Bayraktar au fost testate pe 29 aprilie pe un poligon din Anatolia, fiind puse sa loveasca tinte de la o distanta de 8 kilometri.
Aparatele de zbor sunt inarmate cu munitie miniaturala dezvoltata de compania locala Roketsan. Incarcatura cantareste doar 22,5 kilograme si include o racheta de 10 kilograme.
In aceste conditii, Ankara sustine ca nu mai are nevoie de dronele militare din Statele Unite, dupa ce Washingtonul a tinut in asteptare solicitarea Turciei pentru dronele Predator inca din 2009.
Oficialii turci si-au propus ca in cel mult 10 ani sa nu mai fie nevoiti sa importe deloc armament si tehnica militara.
Tensiuni in sanul aliantei
Campania dusa impotriva gruparii teroriste Statul Islamic de catre Turcia si SUA i-a asezat pe cei doi puternici aliati din NATO pe... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 13:35
Mai multe documente ale Statului Islamic, care au ajuns in presa, ofera o noua perspectiva asupra celor care se alatura jihadistilor.
Daca pana acum expertii credeau ca simpatizantii ISIL sunt persoane vulnerabile, care nu au reusit sa se integreze in societatile occidentale si cu un nivel scazut de educatie, noile date releva un alt portret al celor care se alatura gruparii teroriste, scrie The Independent.
Centrul antiterorist al CIA (CTC) a analizat datele a 4.188 de militanti care s-au alaturat Statului Islamic intre 2013 si 2014.
Belgia, prima linie de razboi a Europei in lupta cu teroristii: Cum devin tinerii de aici jihadisti
Barbat, cu varsta medie de 26 de ani, destul de bine educat, insa are doar cunostinte de baza despre islam. Acesta ar fi ...citeste mai departe despre "Portret de jihadist: Cine sunt cei care se alatura Statului Islamic" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 11:15
Gruparea terorista Statul Islamic (ISIL/Daesh) a reusit sa puna mana pe rachete antiaeriene rusesti si lansatoare mobile, in timpul luptelor derulate in orasul Deir ez-Zor, din nord-estul Siriei.
Sistemele SA-6 au fost fabricate in anii '70 in Uniunea Sovietica, captura teroristilor provenind, cel mai probabil din stocul de armament al guvernului sirian, arata Washington Free Beacon.
Teroristii Statului Islamic au reusit sa puna mana pe patru rachete si doua lansatoare mobile, in ciuda incercarilor aviatiei ruse de a distruge sistemele abandonate de trupele regimului Assad.
Informatiile obtinute de oficialii americani arata ca rachetele au fost rapid scoase din zona. O fotografie cu una dintre rachete a fost postata de teroristi pe retelele de socializare, mai spun sursele americane.
Un oficial american din regiune a afirmat ca este putin probabil ca rachetele sa fie folosite impotriva avioanelor coalitiei internationale; cel mai probabil incarcatura lor exploziva va fi utilizata pentru realizarea unor masini-capcana.
"Tot ce au la indemana sunt rachetele, pe care le pot transforma in dispozitive explozibile artizanale. Le lipsesc radarele si alte piese ale dispozitivelor de lansare", a comentat acesta pentru publicatia americana.
Rachetele SA-6 Gainful (2k12 Kub, dupa denumirea lor originala - n.red.) sunt arme antiaeriene proiectate pentru altitudini joase, dar incarcatura lor este compusa din 130 kg de explozibil de mare putere.
Au si arme chimice... mai mult
Luni, 15 Februarie 2016, ora 17:45
Europa trebuie sa fie pregatita pentru mai multe atacuri coordonate precum cele comise de Statul Islamic in Paris anul trecut. Gruparea militanta pregateste atacuri la scara mai mare, in stilul fortelor speciale, care nu necesita coordonare din Siria.
Scenariul amenintator este detaliat de un raport Europol dat publicitatii luni, scrie CNN.
Raportul descrie gruparea terorista ca fiind in permanenta evolutie si reprezentand o dubla amenintare: atat a atacurilor coordonate, cat si a atacurilor comise de lupii singuratici.
"Atacurile de la Paris si ancheta ce a urmat par a indica o schimbare in sensul unei strategii mai ample a Statului Islamic de a deveni global, de a ataca in mod special Franta si, posibil, de a ataca alte state membre ale UE in viitorul apropiat", se mai arata in raport.
Raportul detaliaza si felurile in care se adapteaza Statul Islamic:
Tintele soft sunt cele mai vulnerabile
Atacurile vor fi in special indreptate impotriva tintelor soft din cauza ...citeste mai departe despre "Statul Islamic planuieste noi atacuri in Europa, in stilul fortelor speciale" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 12:48
Fortele irakiene si-au unit eforturile pentru a stopa succesul fulminant pe care l-a avut Statul Islamic in capturarea orasului Ramadi, iar premierul Haider al Abadi a promis un contraatac "in cateva zile".
Bagdadul cauta sa intoarca cel mai umilitor episod din razboiul cu jihadistii islamici, de la caderea Mosulului, in urma cu aproape un an, relateaza CNN, care aminteste de "povestea de succes" a Statului Islamic, dupa capturarea oraselor Ramadi si Palmira.
Imagini revoltatoare cu Statul Islamic distrugand vestigiile din Palmira, vechi de 4.000 de ani (Video)
Succesul gruparii teroriste este atribuit nu doar tacticii si organizarii sale, ci si slabirii sau epuizarii oponentilor sai, precum si sustinerii de care se bucura in randul comunitatii sunnite din Irak si Siria.
Cu cat sunt luptatorii Statului Islamic mai mult inradacinati peste tot, cu atat este mai greu sa fie expulzati, iar fortele de securitate irakiene cu siguranta nu sunt capabile sa actioneze singure. In ...citeste mai departe despre "De ce Statul Islamic continua sa castige si care sunt vulnerabilitatile sale" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 30 Mai 2015, ora 18:44