Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensa a tarii sustenabila pe termen mediu, dar estimarile optimiste privind cresterea economiei si inregistrarea unui excedent primar in viitor fac sustenabilitatea datoriei incerta pe termen lung, se arata intr-un raport publicat marti de Fondul Monetar International (FMI).
Raportul organizatiei financiare internationale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arata diferente semnificative fata de cel prezentat in iunie de tarile zone euro, transmite Reuters.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
"Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei imbunatateste semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung raman... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:12
O reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut) nu este posibila conform reglementarilor din zona euro, a afirmat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, adaugand ca Berlinul vrea o finalizare rapida a evaluarii progreselor inregistrate de Atena in procesul de implementare a reformelor cerute de creditorii internationali in schimbul asistentei financiare.
Angela Merkel s-a intalnit, marti, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde. Fondul Monetar International participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei elenilor, transmit AP si Reuters.
Grecia, impinsa de FMI intr-o noua criza? Stenogramele care i-au infuriat pe oficialii de la Atena
Germania, desi a insistat ca FMI sa ia parte la programul de asistenta financiara, a anuntat ca o reducere a datoriei Greciei nu poate fi discutata pana cand Atena nu ...citeste mai departe despre "Datoriile Greciei vor fi sterse cu buretele? Ce spune Angela Merkel" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 10:54
Razboiul dus intre creditorii europeni ai Greciei si FMI, pe tema stergerii datoriilor tarii, pleaca de la premise false, crede Hugo Dixon, unul dintre cei mai apreciati editorialisti economici din presa britanica.
"O abordare traditionala, pe tema nivelului din PIB detinut de datoria publica, este nerealista, deoarece mare parte din imprumuturile Greciei au fost acordate in termeni de concesiune", observa Dixon intr-un comentariu de pe blogul Reuters.
Negocieri cu galceava
Problema sustenabilitatii datoriilor Greciei aparut in randul creditorilor odata cu demararea negocierilor pentru un al treilea program de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro.
Statele din zona euro doresc ca acordul sa beneficieze si de girul FMI in calitate de partener, chiar daca reprezentantii institutiei de credit sustin ca actuala datorie inregistrata de eleni este nesustenabila.
In baza regulamentului sau, FMI nu poate fi parte a unui acord pentru indatorarea la un nivel nerealist a unei economii, ceea ce forteaza mana creditorilor europeni sa accepte varianta stergerii unei parti din datoria Greciei.
Pana in acest moment, cele doua tabere nu au cazut de acord asupra acestei chestiuni.
Ce-i drept, acest amanunt nu ingroapa noul program bailout destinat Greciei, ca dovada fiind semnarea memorandumului intre Atena si reprezentantii zonei euro in cursul saptamanii trecute.
Creditorii europeni au afirmat ca vor lua in calcul o reducere a poverii datoriei... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 18:07
Agentia de rating Standard&Poor's (S&P) a revizuit in crestere calificativul Greciei cu sase trepte, la "B-", iar acesta se situeaza peste nivelul inregistrat inainte de lansarea programului de rascumparare de obligatiuni de stat, insa tot in categoria nerecomandata pentru investitii.
Actualul calificativ este cel mai ridicat acordat de S&P Greciei incepand din iunie 2011, cand tara a fost retrogradata de la "B" la nivelul "CCC".
Ratingul Greciei are perspectiva stabila, intrucat ia in calcul angajamentul zonei euro pentru sustinerea Greciei pe termen lung, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Imbunatatirea ratingului are la baza planurile guvernului elen pentru promovarea de masuri structurale si fiscale, in pofida dificultatilor economice si politice, arata S&P. Totusi, implementarea acestor planuri nu este lipsita de riscuri, a avertizat agentia de evaluare financiara.
S&P a retrogradat Grecia la inceputul lunii decembrie inaintea unui program de rascumparare de obligatiuni care a vizat reducerea indatorarii tarii. Statul elen a cumparat, cu fonduri de la tarile zonei euro, obligatiuni proprii de pe piata financiara la un pret cu mult sub valoarea nominala a acestora. mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 11:31
Un om de afaceri grec stabilit in Statele Unite face apel la conationalii sai din diaspora sa contribuie la o fundatie caritabila al carei scop este sa cumpere si sa "ierte" obligatiunile statului elen, potrivit Bloomberg.
Peter Nomikos, mostenitorul unei companii in domeniul transportului maritim, a infiintat in Delaware fundatia Grecia Fara Datorii, care va cumpara obligatiuni grecesti si le va anula sau le va utiliza pentru reducerea gradului de indatorare a guvernului de la Atena. Donatorii din SUA vor putea beneficia de deduceri la plata impozitelor.
Datoria de stat a Greciei reprezinta aproximativ 25.000 de euro pe locuitor, insa obligatiunile grecesti se tranzactioneaza la preturi cu mult sub valoarea nominala.
Astfel, fundatia poate cumpara titluri de 25.000 de euro la un pret de circa 3.000 euro, a declarat Nomikos pentru Der Spiegel.
Grecia Fara Datorii va cumpara cat mai multe obligatiuni grecesti la preturi cat mai scazute, stergand apoi datoriile.
Printre primii oameni de afaceri care au contribuit la proiect este Vangelis Marinakis, finantatorul clubului de fotbal Olympiakos Pireu. El a donat peste 165.000 de euro, adica aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei 55 de angajati ai clubului, potrivit lui Nomikos, citat de Der Spiegel.
Donatiile au sosit insa si din surse neasteptate, noteaza Bloomberg. Pagina de Facebook a fundatiei arata ca peste 30% dintre donatii au venit din Germania. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 16:47
Republica elena se confrunta cu o serie de probleme de o asemenea gravitate, incat o iesire din UE ar putea sa se intample din moment in moment.
Potrivit analistilor de la Citigroup, sansele ca statul elen sa paraseasca UE sunt de 50%, noteaza Forbes.
Conform ultimelor estimari facute de FMI si UE, Grecia isi va reduce datoriile la 116% din PIB pana in 2020 si la 88% pana in 2030. In prezent, nivelul datoriei Greciei se afla la 132% din PIB.
In ciuda masurilor dure de austeritate pe care Guvernul elen si-a propus sa le implementeze, "copilul cu probleme" al UE ar putea avea nevoie de inca un pachet de ajutor de la institutiile internationale. Expertii considera ca pentru a scadea nivelul datoriei, Grecia va avea nevoie de mult mai multe fonduri.
Tinand cont de drumul dificil pe care tara a trebuit sa-l parcurga pentru a obtine ultimul pachet de ajutor, este putin probabil ca partenerii europeni vor mai baga mana in buzunar atat de usor.
Grecia a primit un mare ajutor in momentul in care detinatorii de obligatiuni private au pierdut 53,5% din valoarea nominala a datoriei. Analistii spun ca acest lucru a salvat pentru moment Grecia, insa a fost nevoie de 48,8 miliarde de euro (64 miliarde de dolari) pentru a recapitaliza bancile elene.
Scenariul de cosmar tocmai acum incepe, cand statul elen va fi nevoit sa treaca prin alegeri electorale, ceea ce ar putea deraia intregul plan. Grecia trebuie sa taie 5,25% din cheltuieli prin masurile de austeritate pana... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 14:12
Banca olandeza ABN Amro a pierdut 121 milioane de euro in cel de-al patrulea trimestru din 2011, din cauza implicarii sale majore in problema Greciei, dar si din cauza contractiei economiei din zona.
ABN Amro, care a oferit credite statului elen, a fost puternic afectata de criza puternica din Grecia. Rezultatele proaste au inrautatit si perspectivele bancii, care a fost nationalizata in timpul crizei financiare pentru 30 miliarde euro, scrie Financial Times.
Reusita Greciei de vineri, de a sterge 100 miliarde de euro din datoria sa privata, poate fi benefica pentru statele europene si pentru pietele de capital din zona, dar succesul sau afecteaza puternic creditorii directi ai statului.
Un mediu economic ostil
ABN Amro este cea de-a treia banca olandeza ca dimensiune, dupa ING si Rabobank. Rezultatele pe anul 2011 au fost puternic afectate de "mediul macroeconomic care se deterioreaza rapid" si in special din cauza economiei olandeze care se afla in recesiune inca din iulie.
"Provizioanele pentru credite sunt ridicate in 2012 si ar putea chiar sa creasca. Recesiunea din a doua jumatate a anului trecut probabil ca va provoca contractii si in prima parte a 2012, iar mai multe companii vor avea probleme", a declarat seful ABN Amro, Gerrit Zalm.
Economia olandeza se va contracta cu 0,75% in 2012, considera economistii, pe masura ce consumatorii vor fi afectati de o prabusire a pietei imobiliare, a reducerilor de pensii si cheltuieli pe masura ce guvernul... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:25
Grecia trebuie sa convinga pana joi seara investitorii privati sa participe la cea mai ampla restructurare a unei datorii suverane din istorie, iar un esec ar pune in pericol al doilea pachet de ajutor financiar si ar deschide calea unui faliment haotic.
Autoritatile elene s-au inteles cu reprezentanti ai creditorilor privati (Institutul pentru Finante Internationale) ca acestia sa accepte o pierdere de 53,5% din valoarea nominala a unor obligatiuni in valoare de 206 de miliarde de euro, insa acordul nu este angajant pentru detinatorii de obligatiuni.
Incluzand pierderea dobanzilor viitoare si prelungirea scadentelor, pierderea reala pentru investitori se situeaza la circa 74%. Obligatiunile vechi vor fi preschimbate cu unele noi, cu maturitate mai lunga si garantii mai solide, acestea fiind insotite si de plata unor stimulente financiare investitorilor.
Preschimbarea va fi posibila doar daca Grecia primeste un raspuns, pozitiv sau negativ, de la peste 50% din investitorii care detin obligatiuni de 177 miliarde de euro emise sub incidenta legii elene, iar dintre acestia doua treimi accepta pierderile.
Pentru a se asigura ca preschimbarea de obligatiuni va avea loc, Grecia a introdus prin lege in luna februarie clauze de impact colectiv, care ii vor permite sa forteze schimbul in cazul investitorilor care nu vor sa participe, daca sunt indeplinite anumite conditii.
Legislatia adoptata in februarie a introdus clauze de impact colectiv pentru obligatiunile de... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 15:20
Datoria Greciei ar trebui redusa cu 50%, sunt de parere consilierii germani si francezi, care ii sfatuiesc intr-un raport oficial pe liderii europeni sa sa sprijine bancile cu expunere ridicata pe statul elen.Deciziile luate la date de 21 iulie, in cadrul summitului european, pentru a rezolva criza datoriilor, nu sunt suficiente, considera un grup de economisti printre care se numara si cativa consilieri economici germani, un consilier al guvernului francez, un economist din cadrul Consiliului BCE si editorul "IMF Economic Review", lucrarea de cercetare publicata de FMI si citata de Reuters."Creditorii ar trebui sa renunte la aproximativ jumatate din valoarea nominala a bondurilor lor grecesti. Abia atunci ar putea fi posibil ca Grecia sa isi aduca nivelul de indatorare la un nivel sustenabil prin fortele proprii", se arata in raport.Grecia se afla pe primul loc in topul datoriilor din zona euro care a ajuns sa le afecteze si pe Irlanda si Portugalia. Italia este urmatoarea tara amenintata de criza, urmata de Spania si cateva dintre marile banci europene.In urma intelegerilor facute pe 21 iulie, Grecia a primit o reducere a datoriilor cu 21 de procente printr-un schimb de obligatiuni menit sa ofere Atenei mai mult timp la dispozitie pentru plata datoriilor.Multi jucatori de pe pietele financiaare, insa, sunt convinsi ca un faliment la scara larga poate fi evitat. mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 13:02