Moneda nationala a trecut pe apreciere la scurt timp dupa anuntul Curtii Constitutionale ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum, iar cursul a coborat pe piata interbancara spre 4,4950 lei/euro, desi initial leul s-a depreciat usor.
Pana la anuntul Curtii Constitutionale, cotatiile au variat usor sub 4,5 lei/euro. Dupa o usoara scadere, pana la 4,5050 lei/euro, leul a inceput sa se aprecieze, iar cotatiile au coborat sub 4,5 lei/euro.
In jurul orei 13:15, bancile cotau euro la 4,4940 - 4,4955 lei, iar dealerii spun ca ordinele de vanzare de euro au venit in principal de la jucatorii straini, dar nu exclud nici interventia indirecta a BNR.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta in crestere cu 0,48 bani, la 4,4987 lei/euro.
"A depasit brusc pragul de 4,5 lei/euro pe piata interbancara dupa anuntul Curtii Constitutionale, insa miscarea este mica (de pe la 4,4980 la 4,5010 lei/euro). Volumele au crescut si este posibil ca saltul sa fie temperat de interventii", a declarat pentru Mediafax Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
In sesiunea precedenta, cursul s-a plasat la 4,4939 lei/euro. In sesiunea de vineri, cursul s-a plasat la 4,4852 lei/euro, reprezentand minimul ultimelor sase saptamani.
Dupa declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, la inceputul lunii iulie, leul a pierdut puternic in raport cu euro, iar deprecierea maxima... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 14:15
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca isi doreste foarte mult ca, marti, Curtea Constitutionala sa ia o decizie "alba, neagra, validare, invalidare", dar sa o ia neaparat, el subliniind faptul ca orice amanare a luarii unei decizii ar insemna de fapt prelungirea instabilitatii politice.
"Imi doresc foarte mult, vorbesc ca prim-ministru acum, ca maine sa se ia o decizie, oricum va fi, alba, neagra, validare, invalidare, dar maine sa se ia decizia, pentru ca orice prelungire inseamna de fapt o prelungire a instabilitatii", a declarat Ponta, luni seara, prin telefon, in direct la un post de televiziune.
De asemenea, el a precizat ca este necesar ca judecatorii CC sa ia decizia cu sase voturi la trei, si nu cu cinci la patru, asa cum se vehiculeaza in mass-media ca ar urma sa se intample. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 12:07
Curtea Constitutionala a decis, marti, ca referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar nu s-a indeplinit conditia de cvorum.
Premierul Victor Ponta a declarat ca decizia Curtii Constitutionale va fi respectata, desi este una nedreapta.
Business24 a notat in format live text declaratiile premierului Victor Ponta, pe care acesta le-a facut in cadrul unei conferinte de presa, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca referendumul din data de 29 iulie a fost invalid.
"Vreau sa dau un mesaj ca prim-ministru, un mesaj de stabilitate si de incredere. Decizia CCR va fi respectata, insa este o decizie nedreapta orientata impotriva legilor acestei tari";
"Este foarte clar din punctul de vedere al Guvernului, ca referendumul a fost organizat corect si a fost un succes pentru cei care cred in democratie. Referendumul a fost legitim, decizia CCR trebuie respectata, dar este foarte clar ca Basescu va fi, din 29 iulie, un presedinte ilegitim, un presedinte al Curtii Constitutionale";
"Pot sa spun ca ne-am facut datoria ca Guvern, asigurand stabilitatea Romaniei, buna functionare a administratiei, am comunicat CCR tot ce ne-a cerut Curtea"
"Preocuparea CCR a fost aceea de a convinge o doamna judecatoare sa treaca in tabara lui Basescu";
"Avem obligatia impreuna sa construim mecanisme constitutionale, democratice, care sa puna in aplicare vointa poporului";
"Guvernul va incerca sa apere in... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 10:00
Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a decis, vineri, preschimbarea termenului de dezbateri acordat in privinta referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei de la data de 12 septembrie la 31 august, tinand seama de termenul acordat Guvernului pentru transmiterea listelor electorale permanente actualizate, dar si in vederea asigurarii solutionarii cu celeritate a cauzei.
Potrivit unui comunicat al CCR, in ziua de 3 august, plenul Curtii s-a reunit pentru a lua in discutie preschimbarea termenului de 12 septembrie stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei si confirmarea rezultatelor acestuia.
''Þinand seama de faptul ca termenul acordat Guvernului pentru transmiterea listelor electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 este 31 august 2012, in vederea asigurarii solutionarii, cu celeritate, a cauzei cu care a fost investita Curtea, in temeiul art.3, art.14 si art.50 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si al art.153 din Codul de procedura civila, Plenul CCR a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat in cauza, de la data de 12 septembrie 2012, la data de 31 august'', se arata in comunicatul CCR.
Crin Antonescu ramane presedinte interimar pana cand CCR va lua decizia.
Magistratii CCR s-au intalnit... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 13:57
Curtea Constitutionala nu a ajuns la o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului, aceasta fiind amanata pana in data de 12 septembrie.
Update 16.37 - Aspazia Cojocaru, judecatoare la Curtea Constitutionala: "dupa mine, referendumul trebuie anulat, pentru ca s-a bazat pe informatii false".
Curtea Constitutionala s-a intrunit joi, la ora 9, pentru a se decide in privinta valabilitatii referendumului organizat duminica, 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Fiecare birou electoral trebuie sa-si renume listele electorale, potrivit unuia dintre membrii comisiei, citat de catre Antena3.
Crin Antonescu ramane presedinte interimar pana cand CCR va lua decizia.
Magistratii CCR s-au intalnit marti si miercuri, sedinta fiind intrerupta de mai multe ori. Judecatorii au cerut mai multe documente, atat din partea Ministerului de Interne, cat si din partea Institutului National de Statistica.
Conform legislatiei in vigoare, referendumul este validat, daca la vot se prezinta 50%+1 dintre cetatenii cu drept de vot. Conform rezultatelor Biroului Electoral Central, la vot s-au prezentat 46,24% din cetateni.
CCR a cerut miercuri, cand au inceput deliberarile pentru validarea sau invalidarea referendumului, documente suplimentare de la institutiile invocate de USL in cererile sale. mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 16:13