Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene intr-un moment important si special, cand va trebui sa negocieze cadrul financiar multianual si sa organizeze campania pentru alegerile din Parlamentul European, deci lucrurile se anunta deja palpitante, a afirmat, luni, ambasadorul Frantei in Romania, Michele Ramis (foto), intr-o conferinta de specialitate.
"Tara dvs. are un potential economic urias si un potential foarte mare de dezvoltare a relatiilor bilaterale. Anul 2019 va fi unul intens. Lucrurile deja se anunta palpitante odata cu presedintia Consiliul Uniunii Europene. Romania va prelua presedintia intr-un moment important si special.
Romania trebuie sa finalizeze proiecte legislative, trebuie sa mai adopte 210 texte de lege de pe agenda legislativa. Va fi un mandat scurt ce va interveni chiar inainte de alegerile din Parlamentul European. Romania va trebui sa negocieze cadrul financiar multianual si trebuie sa organizeze si campania pentru Parlamentul European. Presedintia Romaniei se va bucura de intregul sprijin din partea Frantei.
Am avut o intrevedere cu domnul presedinte Iohannis, la Sibiu, pe 9 mai, pentru a creiona orientarile pentru presedintia Romaniei la carma Europei si cred ca tocmai in aceste momente de indoiala trebuie sa strangem relatiile bilaterale si sa punem mai mult accentul pe ceea ce ne uneste mai degraba decat pe ceea ce ne dezbina. O sa avem si 'Anotimpul franco-roman' ce fa fi inaugurat pe 27 noiembrie 2018, un anotimp... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 20:03
La inceputul anilor 2000, atunci cand guvernul de la Bucuresti negocia intrarea tarii in Uniunea Europeana, am primit din partea prim-ministrului Adrian Nastase sarcina de a monitoriza motivele de nemultumire pe care statele membre le aveau la adresa noastra.
Pe atunci, cea mai vehementa opozitie fata de avansul negocierilor o avea, ca si acum, Olanda si circula, printre "initiatii" de pe culoarele guvernului si de prin cafenelele de la Piata Dorobanti deopotriva, legenda ca, de fapt, olandezii nu urmareau decat sa previna dezvoltarea portului Constanta in detrimentul portului Rotterdam.
Realitatea prozaica era insa alta: olandezii aveau o lista de vreo zece cazuri concrete, niciunul dintre ele spectaculos. Pe primul loc figura o datorie de vreo 2 milioane USD pe care statul nostru o avea catre o firma inregistrata la Rotterdam si pentru care firma respectiva avea o hotarare definitiva si irevocabila emisa de catre instanta suprema de la Bucuresti, cu cativa ani in urma.
Avocatul olandezilor, eminentul profesor de drept privat international Dragos Sitaru, un om extrem de rafinat si oarecum delicat, era efectiv coplesit de ideea ca insusi statul roman avea indecenta de a nu executa, ani de zile, o sentinta definitiva si irevocabila emisa chiar de Curtea Suprema de Justitie!
A doua cauza pe lista iritarilor olandeze era si mai contrarianta: un olandez pitoresc, dar priceput, cumparase de la Navol Oltenita o hala unde producea sau moderniza iahturi de lux (acolo... mai mult
Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 13:55
Seful statului francez Emmanuel Macron a propus vineri Turciei un "parteneriat cu UE", in lipsa unei aderari, cu scopul de a pastra "ancorarea" acestei tari in Europa.
"Trebuie (...) sa ne uitam daca nu putem sa regandim aceasta relatie, nu in cadrul procesului de integrare, ci poate a unei cooperari, a unui parteneriat cu o finalitate (...) de a pastra ancorarea Turciei si poporului turc in Europa si de a face astfel incat viitorul sau sa se construiasca privind catre Europa si cu Europa", a declarat el la finalul unei intalniri, la Paris, cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP.
"Vointa mea este sa facem mai mult impreuna, ca Turcia sa ramana ancorata, arimata, la Europa, insa eu cred ca procesul (de aderare) asa cum a fost el deschis nu va permite sa se incheie in urmatorii ani", a insistat presedintele francez.
In opinia sa "este clar ca evolutiile recente si alegerea (Turciei in domeniul statului de drept) nu permit vreun progres al procesului angajat".
"Trebuie sa iesim dintr-o ipocrizie care consta in a crede ca o inaintare naturala catre deschiderea unor noi capitole (de negociere) este posibila", a insistat Emmanuel Macron, recunoscand ca a purtat o "discutie foarte deschisa" pe aceasta tema cu presedintele Erdogan.
El a propus, in schimb, ca un "dialog pasnic" si "regandit, reformulat intr-un context mai contemporan, care sa tina cont de realitatile de azi" sa fie deschis in urmatoarele luni.
Presedintele turc i-a replicat ca... mai mult
Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 22:33
Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca, numarul salariatilor si gradul de profesionalizare inregistrand o scadere in ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua in viitor.
Este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice legate de piata muncii din ultimii 10 ani.
Nu exista, probabil, firma in Romania care sa nu se confrunte in prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent ca vorbim de programatori IT, ingineri sau specialisti in finante, sunt tot mai multe companii care reclama faptul ca nu gasesc personal calificat, potrivit analizei remise Ziare.com.
Dovada stau statisticile INS care arata ca, dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016.
Cea mai puternica cerere de forta de munca este in jurul Capitalei, acolo unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta. Industria prelucratoare, cu 15.793 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se aflau, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.
Au plecat in cautarea unui loc mai bine platit
Datele statistice confirma, in parte, exodul romanilor catre Occident. De la intrarea in UE, in 2007, au fost foarte multi romani care au ales sa plece in tarile dezvoltate, in... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:15
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si-a anuntat intentia de a organiza un plebicist pentru a lua o decizie in ceea ce priveste continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.
Relatiile turco-europene s-au racit considerabil in ultimul an, in urma agravarii discursului anti-european al liderului turc, in special dupa lovitura de stat esuata din noaptea de 15-16 iulie, potrivit DPA.
"Noi vom respecta orice decizie luata de popor", a declarat acesta in cadrul unei conferinte turco-britanice de la Antalya.
Anterior, Erdogan a sustinut ca accepta faptul ca reintroducerea pedepsei capitale ar putea sa puna capat ascensiunii la Uniunea Europeana: "Ei spun... ca daca pedeapsa capitala se intoarce, atunci Turcia nu va mai avea un loc in Uniunea Europeana - asta este!"
Recep Tayyip Erdogan a promovat intens reintroducerea pedepsei capitale pentru complotistii care au pus la cale puciul esuat din Turcia.
De asemenea, acesta si-a repetat acuzatiile de nazism si fascism impotriva unor lideri europeni, care nu s-au sfiit sa-l catalogheze drept dictator.
Presedintele Erdogan a declarat in ultima saptamana ca are de gand sa reevalueze dupa referendum relatiile existente la nivel administrativ si politic intre Turcia si UE, desi legaturile economice vor continua la acelasi nivel intre Ankara si Bruxelles. Printre relatiile vizate de aceasta reevaluare se numara si acordul privind migratia, care s-a dovedit crucial in reducerea fluxului migratoriu pe... mai mult
Duminica, 26 Martie 2017, ora 14:59
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu este ingrijorat de posibilitatea ca, dupa Marea Britanie, si alte tari sa paraseasca Uniunea Europeana, deoarece Brexit le va face sa inteleaga ca iesirea din UE nu este o optiune buna, transmite sambata Reuters.
Intr-un interviu acordat editiei de sambata a cotidianului Bild, Juncker a fost intrebat daca si alte state membre vor urma exemplul Marii Britanii de a parasi Uniunea. "Nu. Exemplul Marii Britanii ii va face pe toti sa inteleaga ca nu merita sa plece", a raspuns el. Juncker a adaugat: "Dimpotriva, statele membre ramase se vor indragosti din nou unele de altele si isi vor reinnoi juramintele fata de Uniunea Europeana".
Juncker a mai spus ca Marea Britanie va trebui sa se obisnuiasca sa fie tratata ca o tara care nu mai este membra. "Sa fii membru pe jumatate si sa alegi doar ce-ti convine nu este posibil. In Europa, mananci ce ai pe masa sau nu te asezi la masa", a adaugat el.
Presedintele Comisiei Europene a sustinut ca in viitor vor adera la UE si alte tari, desi nu in timpul mandatului sau, care se incheie in 2019, deoarece niciuna dintre tarile candidate nu indeplineste inca toate conditiile.
In acelasi interviu, Juncker a avertizat ca un razboi comercial intre SUA si Europa nu ar fi bun pentru niciuna dintre parti. Intrebat de Bild am Sonntag daca Europa ar putea face fata unui razboi comercial cu Statele Unite, Juncker a raspuns: "Un razboi comercial nu este nici in interesul Europei, nici... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 22:01
Extinderea Uniunii Europene ar trebuie sa ia o "pauza", considera presedintele german Joachim Gauck, insa in Parlamentul European exista convingerea ca este benefic ca UE sa cuprinda, la un moment dat, si tarile aflate astazi pe lista candidatelor la aderare.
"Ca intreg, ar trebui sa ne gandim la o pauza, in timpul careia sa discutam ce obiectiv vrem sa atingem si cu ce viteza", spunea liderul german, weekend-ul trecut, adaugand ca, nici dupa decenii de integrare europeana, nu toti cei peste 500 de milioane de cetateni ai blocului comunitar pot sau vor sa tina pasul.
Desi Gauck, al carui mandat de presedinte se incheie in februarie anul viitor, nu s-a referit in mod special la Turcia, amintim ca saptamana trecuta Parlamentul European (PE) a votat pentru inghetarea negocierilor de aderare a acestei tari la UE, din cauza epurarilor comandate de liderul Recep Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat din vara.
Pe lista statelor candidate pentru intrarea in UE se mai numara tari... citeste mai departe despre "Uniunea Europeana ar trebui sa-si continue extinderea sau sa ia o pauza?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2016, ora 14:23
Ministrii de Externe ai statelor UE, reuniti luni la Bruxelles, au criticat Turcia pentru represaliile impotriva presupusilor sustinatori ai puciului esuat din iulie. Cu toate acestea, propunerea Austriei de a se intrerupe negocierile in vederea aderarii Turciei la UE nu a intrunit sustinerea necesara.
"Nu sunt pentru continuarea negocierilor de aderare si cred ca Turcia actuala nu isi are locul in Uniunea Europeana", a declarat ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz.
Sefii diplomatiilor din Luxemburg si Belgia s-au alaturat criticilor la adresa Ankarei, dar Franta si Germania sustin ca negocierile cu Turcia nu trebuie intrerupte, scrie Reuters.
"Turcia este prea importanta pentru noi - nu in ultimul rand datorita legaturilor personale apropiate dintre cele doua tari - pentru a ne permite sa renuntam la dialog, in special in aceste vremuri grele", le-a spus omologilor sai ministrul german Frank-Walter Steinmeier.
Si Boris Johnson, reprezentantul Regatului Unit - care ...citeste mai departe despre "Europa critica Turcia, dar inca nu-i blocheaza aderarea: Este impotriva intereselor noastre" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 23:49
Uniunea Europeana nu mai poate primi pentru moment noi state membre, in timp ce membri existenti au in continuare mult de lucru asupra consolidarii, declara presedintele Bundestagului, camera inferioara a parlamentului german.
Comentariile sale sunt susceptibile sa dezamageasca tari ca Croatia, care spera sa adere la UE in 2013, si altele din Balcani ce doresc sa se alature blocului celor 27, relateaza agentia Reuters.
"Nu cred ca Uniunea Europeana este capabila sa se extinda in viitorul apropiat", a declarat Norbert Lammert, citat intr-un articol publicat de ziarul Welt am Sonntag.
"Avem atat de multe sarcini urgente de finalizat in termeni de consolidare a comunitatii, incat ar trebui sa nu lasam inca o data ambitia sa ia locul stabilizarii necesare", a subliniat el.
Lammert a avertizat contra admiterii Croatiei prea repede in UE: "Trebuie sa luam in serios raportul Comisiei Europene asupra progreselor, in special in lumina experientelor pe care le-am avut cu state membre ale UE, Bulgaria si Romania. Croatia nu este inca in mod clar pregatita pentru aderare", a mai declarat el.
Potrivit lui Lammert, statele succesoare ale fostei Iugoslavii au avut perspectiva de a deveni membri ai UE, dar, adauga el, ele aveau nevoie sa isi creeze conditiile pentru aderare.
"Nu trebuie sa se permita ca bunele intentii sa ia locul schimbarilor ce pot fi demonstrate", a insistat el, citat de ziarul german.
Sentimentul este moderat in UE fata de continuarea... mai mult
Duminica, 14 Octombrie 2012, ora 11:20