Intr-o premiera mondiala si evocand pentru multi un univers de tip orwellian, China va implementa in curand un sistem de rating pentru cetateni, care va atinge toate aspectele vietii umane.
Conform planului, enuntat pentru prima data intr-un document al Consiliului de Stat publicat in 2014, fiecare dintre cetatenii Chinei (tara cu peste 1,3 miliarde de locuitori) va primi un punctaj, informatie cu caracter public, in urma monitorizarii comportamentului sau - de la obiceiurile de consum si frecventa cu care isi plateste facturile la interactiunele sale sociale, scrie Futurism.
Sistemul va intra in vigoare incepand cu 2020, insa Guvernul chinez desfasoara intre timp mai multe programe pilot in parteneriat cu cateva companii private din domeniul serviciilor de mesagerie si al platilor online, deci cu acces direct la cantitati uriase de informatii personale.
Pana la un anumit punct, seamana cu scoringul practicat de institutiile de creditare, care are efectul benefic de a impiedica supraindatorarea.
Insa China merge dincolo de evaluarea solvabilitatii unei persoane, incercand sa exprime in cifre, pe baza tuturor activitatilor sale online si offline, valoarea sa ca fiinta umana.
Acest punctaj va influenta eligibilitatea persoanei respective intr-o mare varietate de ipostaze: la angajare, in momentul in care solicita un credit ipotecar, chiar si atunci cand alege scoala la care isi va trimite copiii.
Sustinatorii masurii o descriu ca pe o oportunitate de a... mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 12:00
Tranzitia Chinei spre un alt model economic a dat nastere unei dileme importante pentru liderii de la Beijing, pusi acum sa aleaga intre acceptarea unei reduceri semnificative a nivelului de crestere economica si controlul asupra gradului de indatorare imens al guvernelor locale si al corporatiilor.
Situatia este evidentiata si in raportul de saptamana aceasta al agentiei Standard&Poors, care remarca cat de dificila este alegerea intre sustinerea cresterii economice si controlul sustenabilitatii gradului de indatorare, noteaza CNBC.
Presiune fiscala
"Desi cresterea PIB agregat si regional s-a stabilizat in primele doua trimestre ale acestui an, credem ca presiunea resimtita de politicile fiscal ale guvernelor regionale din China este tot mai mare ca urmare a scaderii economice", anunta raportul analistilor S&P.
O problema o reprezinta si dependenta companiilor din China de instrumentele financiare aflate la indemana autoritatilor regionale pentru stimularea cresterii nivelului investitiilor in fiecare zona, in acest moment gradul de indatorare pe aceste pachete fiind extrem de ridicat.
"Acest nivel de indatorare se adauga la vulnerabilitatile fiscale ale guvernelor locale, care deja se bazeaza pe aceste instrumente pentru a executa investitiile publice prinse in mandatul lor", explica analistii Standard&Poors.
Situatia intalnita in toate provinciile Chinei se regaseste insa si la nivel central, ba chiar si in randul corporatiilor, majoritatea firmelor... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 20:26
Nivelul mare de credite contractate de companiile chineze incep sa dea fiori oficialilor de la Beijing.
Cel mai recent semn de recunoastere a pericolului care planeaza asupra mediului economic din China vine chiar de la guvernatorul bancii centrale, anunta CNN Money.
Tara datornicilor
Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei, a sesizat faptul ca nivelul creditelor acordate corporatiilor din China devenit alarmant, tinand cont de dimensiunile economiei tarii.
Oficialul chinez a facut remarca in cadrul unui forum economic de la Beijing, aratand ca situatia ar putea reprezenta un risc major pentru stabilitatea celei de-a doua economii a lumii.
Un raport de anul trecut al McKinsey Global Institute arata ca nivelul creditelor in China a crescut intr-un ritm ametitor, la mijlocul anului 2014 ajungand sa valoreze de aproape 3 ori cat PIB-ul tarii.
Nivelul creditelor acordate in China a ajuns sa il depaseasca pana si pe cel din Statele Unite.
Cresterea rapida a imprumuturilor a fost intretinuta in special de marile companii, raportul McKinsey aratand ca, in acest moment, China "detine una dintre cele mai mari datorii corporatiste din intreaga lume".
Insa, pe masura ce ritmul de crestere economica din tara s-a incetinit, iar nivelul datoriilor a continuat sa creasca, au aparut ingrijorari privind abilitatea corporatiilor chinezesti de a gestiona creditele contractate, in special in industrii afectate de recentele evolutii ale pietelor:... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 14:03
Banca Mondiala (BM) a eliminat o sectiune critica dintr-un raport despre economia Chinei, dat publicitatii recent, motivand ca sectiunea respectiva nu a fost analizata intr-un mod adecvat.
Institutia cu sediul in Washington a adus critici Beijingului si a cerut accelerarea reformelor in sectorul financiar, domeniu in care statul are un rol crucial, informeaza AFP, potrivit Yahoo News.
Expertii Bancii Mondiale au explicat, in raportul publicat miercuri, ca daca aceasta problema nu va fi rezolvata, atunci vor fi puse in pericol "cele trei decenii de evolutie remarcabila" de care a avut parte a doua cea mai mare economie a lumii.
Investitiile prost gandite, supraindatorarea si un sistem bancar slab reglementat - acestea sunt ingrijorarile exprimate de institutie in raportul respectiv.
Ulterior, vineri, ...citeste mai departe despre "Decizie controversata a Bancii Mondiale: A eliminat dintr-un raport o sectiune critica despre China" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 13:46
China sustine stabilitatea euro si nu-si va reduce investitiile in obligatiuni emise de statele europene, a declarat, duminica, premierul chinez, Wen Jiabao, in timpul unei vizite la Atena, transmite Reuters, citat de Mediafax.China sprijina o moneda euro stabila si nu vom reduce detinerile de obligatiuni ale statelor europene", a spus el.
Premierul chinez a afirmat ca Grecia incepe sa-si revina din criza severa provocata de supraindatorarea statului si a anuntat ca guvernul de la Beijing este dispus sa cumpere din nou instrumente financiare ale statului elen, dupa ce acesta va relua emisiunile.
"Avem toata increderea in Grecia", a declarat Jibao.
Seful guvernului chinez se afla pentru doua zile la Atena, prima oprire in cadrul unui turneu de vizite in mai multe state din Europa.
In plus fata de oportunitatile economice pe care le ofera Grecia, China ar putea calcula ca sustinerea unui stat european confruntat cu dificultati va reduce amploarea criticilor la adresa politicilor sale comerciale si a refuzului de a permite aprecierea monedei nationale, yuanul, noteaza Reuters. mai mult
Luni, 04 Octombrie 2010, ora 09:47