In toate experientele dificile si unele chiar extreme, am simtit de foarte multe ori ca expresia The sky is the limit ar trebui inlocuita cu My mind is the only limit.
Atunci cand imi este rau la altitudine si am diferite dureri, primul lucru pe care il fac este sa ii dau pastile mentale corpului: daca imi este greata, ma gandesc la lamaie, daca ma simt ametita, imi imaginez ca sunt un copac cu radacini adanci.
Studiile arata ca avem aproximativ 70,000 de ganduri pe zi, din care 80% negative.
Creierul are o tendinta de a cauta partea negativa a ceea ce il incojnoara, poate si datorita nevoii ancenstrale de a se proteja de pericole.
Gandurile negative au nevoie de mai multa energie din partea creierului, deci cu cat petrecem mai mult timp in zona de negativitate, cu atat ne consumam mai mult fizic si emotional.
Asadar, gandurile noastre ne pot conduce spre atingerea obiectivelor si dorintelor sau le putem lasa sa lucreze de la sine impotriva noastra, tragandu-ne mult in jos.
Conversatiile pe care le avem cu noi insine au un efect profund asupra vietii pe care o traim.
Daca vrei sa atingi cel mai inalt potential al tau, este important sa antrenezi muschiul mintii, folosindu-te de urmatoarele exercitii:
Gandeste-te la succes, nu la esec.
Sunt unii oameni care isi doresc sa aiba mai multi bani si poate isi spun de o suta de ori pe zi ca vor mai multi bani, iar de-a lungul zilei mai apar cel putin alte 100 de ganduri care spun: nu am nici cea mai mica... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 16:55
Multi oameni experimenteaza dupa concediu o oarece depresie, cu regretul ca s-au dus de mult zilele de vacanta. Ti-am pregatit cateva idei ca sa nu mai ajungi in starea de apatie post-vacanta iar, la final, vei descoperi o meditatie ghidata, pe care am creat-o special pentru a avea un inceput de zi plin de incredere si energie:
1. Stabileste urmatoarea distractie sau iesire cu prietenii, nu peste jumatate de an, ci in maxim 2 saptamani. Acest lucru te va ajuta sa aduci un pic din atmosfera de vacanta intr-o saptamana obisnuita de lucru.
2. Well-being emotional
Revizuieste viata ta emotionala, descopera cat de multe satisfactii iti aduce job-ul actual, relatia de cuplu. Daca simti ca anumite capitole din viata ta nu iti aduc multumire, atunci stii ca a venit momentul pentru o schimbare.
Daca nu esti in forma emotional vorbind, atunci e clar de ce ai nevoie din nou de vacanta.
3. Imediat dupa vacanta, ia-o cu pasi mici
Daca ti-ai permis doua saptamani de vacanta, cu siguranta iti mai permiti macar o zi in care sa nu incerci sa rezolvi toate problemele de serviciu si de acasa. Daca alegi sa rezolvi totul, atunci dupa prima zi de concediu vei simti ca nu ai avut concediu, vei fi extenuat/a.
Daca vrei sa iti mentii starea buna castigata in vacanta, ia-o usor.
4. Ia-ti pauze de-a lungul zilei
Apeleaza la o atitudine blanda si generoasa fata de tine, nu te munci si biciui ca pe ultimul lenes. O pauza de 10 minute la fiecare ora, in care mai spui un banc... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 12:11
Cei mai multi oameni cu care lucrez nici nu indraznesc sa isi puna ca obiectiv de dezvoltare personala fericirea, mai degraba isi spun ca vor sa se simta bine, sa fie in echilbru.
Prea putini au curajul sa isi spuna ca vor sa fie fericiti.
Fericirea este greu de obtinut si chiar mai greu de explicat. Dar, daca vrei sa traiesti o stare de bine - definita ca o stare generala de fericire si stare buna - creierul trebuie sa trimita semnale pozitive si nu negative.
Celulele creierului au nevoie de mesaje pozitive ca sa supravietuiasca. Tu trebuie sa creezi si sa mentii ingredientele starii de bine. Elementele de control se afla "inauntru".
Gandeste-te la doi oameni, care au acelasi serviciu, aceleasi venituri, case, acelasi trecut social si aceeasi educatie. Fiecare dintre cei doi isi va procesa experienta intr-un mod diferit. Unul dintre ei se simte obosit, usor plictisit, iar entuziasmul lui pentru viata incepe sa scada, in timp ce celalalt se simte tanar, angajat si plin de vitalitate.
Ce creeaza diferenta? Din perspectiva creierului, toate experientele trebuie procesate prin intermediul cailor chimice, asemanator cu modul in care este metabolizata energia din hrana. Daca ai putea masura metabolismul urmarind fiecare molecula de apa, glucoza, sare etc., care trece prin membrana celulara, cantitatile utilizate ar fi atat de apropiate incat oricare doi oameni ar trebui sa proceseze experientele in acelasi mod. Dar nu se intampla asa.
Metabolismul experientei... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 13:19
Din pacate, intalnesc in randul angajatilor din Romania, destul de frecvent, cazuri in care oamenii sufera de stari de depresie. Mai trist este faptul ca acestia nici nu isi dau seama ca trec prin ele.
Conform studiului Stres National pe care l-am realizat in urma cu un an, 93% din angajatii romani se simt deseori tristi sau deprimati.
Din momentul in care creierul a fost antrenat sa fie in stare depresiva, reactiile sale par normale. Uneori, oamenii deprimati s-au adaptat atat de bine incat sunt surprinsi cand un prieten, doctor sau terapeut le spune ca sunt deprimati.
Putem privi depresia asemenea unui comportament fixat. Comportamentele fixate au 3 componente:
o cauza exterioara din trecut, adeseori uitata in timp;o reactie la acea cauza, care dintr-un anumit motiv este nesanatoasa sau neexaminata;o obisnuinta de lunga durata, care devine automatism.
Cand depresia se dezvolta, 3 comportamente sunt de vina.
Cauzele externe. Daca te supui unui stres suficient de mare pe un interval lung de timp, probabilitatea instalarii unei depresii creste.
Reactia. O cauza externa te poate deprima doar daca reactionezi intr-un anumit fel. Oamenii care sunt deprimati au invatat cu mult timp in urma sa aiba un raspuns piezis, atunci cand ceva n-a mers cum trebuia in viata lor.
Obisnuinta de a fi deprimat. Din momentul in care ai o reactie specifica deprimarii, aceasta intareste reactia urmatoare pe care o vei avea cand te vei confrunta cu un nou stres din lumea... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 14:15
Astazi, 15 martie, intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Somnului. Aceasta zi a fost initiata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste afectiunile grave pe care privarea de somn le poate aduce.
Intre 50 si 70 de milioane de americani sufera de o tulburare de somn. 4,7% au declarat ca au adormit in timpul conducerii autoturismului cel putin o data in luna precedenta.
100.000 de decese apar in fiecare an, in spitalele din Statele Unite, din cauza erorilor medicale, iar privarea de somn s-a dovedit a fi una dintre cauzele principale.
O treime din populatia Romaniei sufera de insomnie si mai putin de 10% dintre cazurile de apnee sunt tratate.
Prima intrebare pe care o adresez oamenilor care vin la mine la terapie este daca dorm suficient, daca se simt odihniti si marea majoritate spune ca Nu. Pentru mine somnul reprezinta una dintre principalele cauze ale relatiilor defectuoase, ale starilor emotionale neplacute, totul se amplifica in lipsa somului.
Consecintele unui somn ineficient
Studiile arata ca deficienta de somn modifica activitatea in anumite parti ale creierului.
Daca dormi insuficient, este posibil sa ai dificultati in luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, controlul emotiilor si comportamentelor.
Somnul este implicat in vindecarea si repararea inimii si a vaselor de sange. Deficitul de somn continuu este legat de un risc crescut de boli cardiace, boli de rinichi, hipertensiune... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 00:00
A lucra cu ceilalti inseamna a coabita, cel putin 8 ore pe zi, cu niste oameni care ne sunt mai mult sau mai putin impusi. Desi, deseori, creezi relatii de prietenie cu colegii tai, ai intalnit, cu siguranta, si cateva "personalitati" cu care ti-a fost mai dificil sa colaborezi.
De altfel, in sedintele individuale cu clientii mei, intalnesc cu regularitate oameni care imi impartasesc dificultatile lor de a convietui cu un manager coleric, un coleg perfectionist sau un colaborator depresiv.
Ce poti face daca te afli intr-o astfel de situatie? Ce faci atunci cand proiectul pe care il coordonezi sau task-urile pe care trebuie sa il indeplinesti depinde de buna comunicare alaturi de membrii echipei, iar aceasta ti se pare imposibil de realizat?
Preiei toate sarcinile asupra ta si eviti colaborarea cu respectivul sau identifici tipul sau de personalitate si incerci sa il ajuti sa depaseasca aspectele negative ale acesteia?
Iata mai jos care sunt cele 5 "personalitati dificile" pe care le pot intalni la locul de munca:
Personalitatile anxioase
Exemplu: "Agentul meu comercial este foarte anxios. Atunci cand pleaca sa se intalneasca cu clientii sai, isi imagineaza intotdeauna cele mai rele lucruri, ca va avea loc o greva a lucratorilor sau ca ar putea rata zborul din cauza traficului. Isi face permanent griji in legatura cu calitatea performantelor sale."
Cum il poti ajuta? Anxietatea este diferita in functie de persoana care se confrunta cu aceasta. Se poate... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 16:08
In cadrul lucrului unu la unu cu clientii mei, observ deseori oameni care ajung seara sa fie storsi de putere si cu nervii intinsi la maxim, care sufera de stres, manifestand dureri de cap, de stomac si abdomen, nu se mai bucura atat de tare de ceea ce fac zi de zi, care se confrunta cu oboseala si epuizare.
Acestia dezvolta in timp probleme de anxietate sau de orientare, legate de faptul ca nu stiu ce le va aduce ziua de maine si ca urmare a stresului provocat de aceste situatii incerte.
In cazul unui nivel ridicat de stres si a consecintelor acestuia, una dintre solutii poate fi hipnoza, un adevarat fenomen psihologic cu multiple utilizari valide in practica clinica.
Hipnoza este o stare de atentie sau de concentrare, adesea asociata cu relaxarea si sugestibilitatea sporita.
In timp ce se afla sub hipnoza (adica intr-o transa hipnotica), se pare ca oamenii sunt mult mai deschisi la sugestii utile decat sunt de obicei.
Hipnoza iti poate fi de folos, daca suferi de:
Anxietate;Astm;Dureri cronice;Temeri si fobii;Fumat;Tensiune arteriala crescuta;Atacuri de panica;Stres;Migrene;Insomnie;Mancat compulsiv.
Cum poti atinge starea hipnotica?
Creierul are diferite niveluri de constientizare, variind de la concentrat la somnolent si pana la adormire, cu variatii intre ele. Starile hipnotice apar natural si spontan.
Exemplele de zi cu zi includ:
Visatul cu ochii deschisi.Atunci cand esti absorbit intr-o sarcina placuta si tinzi sa pierzi notiunea... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 11:19
Stresul si oboseala sunt doua dintre cele mai comune probleme ale angajatilor romani, dar si ale managerilor si antreprenorilor din Romania.
Simona Nicolaescu, coach si antreprenor in HR, a simtit aceste probleme pe propria-i piele si, dupa o serie de experiente-revelatie care i-au rezolvat dilemele intr-un mod spectaculos, a gasit si piesa care lipsea in puzzle-ul antreprenorial romanesc: un program concret care sa aduca un echilibru intre minte, corp si emotii.
Printre experientele care au determinat-o sa vada viata altfel se numara calatoriile cu motocicleta, o vacanta de o luna petrecuta in tarile nordice, zece zile de "silent retreat" in Anglia sau terapia craniosacrala alaturi de delfini. Toate acestea au generat schimbari uriase pe plan personal, care s-au reflectat si in business.
Momentul in care a decis ca trebuie sa faca o schimbare a coincis cu nasterea fiului sau, iar primul lucru pe care l-a ajustat in viata sa a fost programul de lucru.
"Am hotarat pentru mine ca vreau sa lucrez maxim 6 ore pe zi si sa schitez pe hartie, asemeni arhitectului, cum sa arate viata mea", povesteste Simona Nicolaescu, intr-un interviu acordat Business24.
De aici pana la a-i ajuta si pe altii sa-si gaseasca echilibrul intre munca si propriile nevoi a mai fost doar un pas, pe care ea l-a numit simplu: LifeFit.
Si pentru ca 200 de manageri i-au cerut ajutorul in cautarea echilibrului, tanara antreprenoare nu se opreste aici. Pentru 2018 are planuri mari, vrea sa... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 19:15
1