Povestea tinerei antreprenoare care lupta cu stresul in Romania: Viata echilibrata este un obiectiv in sine, asemanator cu a-ti propune sa urci pe Everest

Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 19:15
12685 citiri
Povestea tinerei antreprenoare care lupta cu stresul in Romania: Viata echilibrata este un obiectiv in sine, asemanator cu a-ti propune sa urci pe Everest
Simona Nicolaescu, LifeFit

Stresul si oboseala sunt doua dintre cele mai comune probleme ale angajatilor romani, dar si ale managerilor si antreprenorilor din Romania.

Simona Nicolaescu, coach si antreprenor in HR, a simtit aceste probleme pe propria-i piele si, dupa o serie de experiente-revelatie care i-au rezolvat dilemele intr-un mod spectaculos, a gasit si piesa care lipsea in puzzle-ul antreprenorial romanesc: un program concret care sa aduca un echilibru intre minte, corp si emotii.

Printre experientele care au determinat-o sa vada viata altfel se numara calatoriile cu motocicleta, o vacanta de o luna petrecuta in tarile nordice, zece zile de "silent retreat" in Anglia sau terapia craniosacrala alaturi de delfini. Toate acestea au generat schimbari uriase pe plan personal, care s-au reflectat si in business.

Momentul in care a decis ca trebuie sa faca o schimbare a coincis cu nasterea fiului sau, iar primul lucru pe care l-a ajustat in viata sa a fost programul de lucru.

"Am hotarat pentru mine ca vreau sa lucrez maxim 6 ore pe zi si sa schitez pe hartie, asemeni arhitectului, cum sa arate viata mea", povesteste Simona Nicolaescu, intr-un interviu acordat Business24.

De aici pana la a-i ajuta si pe altii sa-si gaseasca echilibrul intre munca si propriile nevoi a mai fost doar un pas, pe care ea l-a numit simplu: LifeFit.

Si pentru ca 200 de manageri i-au cerut ajutorul in cautarea echilibrului, tanara antreprenoare nu se opreste aici. Pentru 2018 are planuri mari, vrea sa dezvolte noi concepte pe piata romaneasca, inclusiv programe care sa le permita angajatilor sa experimenteze timp de 40 minute relaxarea fizica si psihica la serviciu.

"Voi continua eforturile pentru a reduce stresul in Romania", promite Simona Nicolaescu.

Spuneti-ne mai multe despre dumneavoastra, despre experienta dvs. profesionala si antreprenoriala.

Dupa o experienta de sase ani in publicitate si real estate, in anul 2004 am hotarat sa experimentez antreprenoriatul. De atunci, dezvolt business-ul Dynamic HR, sustin traininguri de dezvoltare personala, ofer servicii de coaching si dezvolt proiecte dedicate managementului stresului.

Sunt specializata in psihoterapie ericksoniana, in terapie craniosacrala si sunt autoarea audiobook-ului "Tehnici de reducere a stresului". Din 2010, sustin well being-ul in companii si, din 2011, promovez viata echilibrata, prin organizarea Galei Work-Life Balance.

Lucrez cu organizatii care doresc sa le insufle oamenilor pasiune pentru ceea ce fac si care cauta solutii pentru o viata echilibrata.

Antrenez oamenii care doresc sa isi recapete pofta de viata, intr-un program unic, dezvoltat de mine, cu efecte in echilibrul mintii, corpului si emotiilor, care poarta denumirea de LifeFit.

Unul dintre rolurile pentru care sunt foarte recunoscatoare este acela de a fi mama, care m-a inspirat sa devin un sustinator activ al conceptului de work-life balance in Romania din 2011.

Cu ochi de trainer, coach, terapeut si, nu in ultimul rand, de femeie si mama, imi imbogatesc viziunea legata de stilul de viata armonios, cu fiecare experienta de unde am ocazia sa culeg o lectie.

Dupa un Silent Retreat de 10 zile in Anglia, fara niciun fel de mijloc de comunicare, mi-am schimbat complet stilul de viata, in care am facut loc pentru mai mult echilibru si mult mai putin stres.

"Atata timp cat iti urmezi propriile pasiuni si visuri, poti obtine orice in viata!" este crezul meu, confirmat puternic de o experienta unica, greu de descris in cuvinte, in timpul unui program intensiv de patru zile de terapie craniosacrala acvatica asistata de delfini. Atunci am simtit fizic si imediat cum tot ce este in jurul tau te sprijina, atunci cand iti doresti cu tarie ceva.

Cum s-a nascut ideea crearii programului Life Fit?

Eu mi-am propus sa nu astept sa ies la pensie, sa implinesc 65 de ani ca sa ma bucur de viata.

Ca atare, calatoresc si am parte de aventura. Asa am acceptat provocarea de a merge in expeditie in Himalaya, de la 2600 m altitudine pana la Everest Base Camp, la 5400 m. Aceasta in contextul in care sunt o persoana obisnuita, din punctul de vedere al efortului fizic: schiez, fac miscare de cateva ori pe saptamana si urc pe munte in Romania de cateva ori pe an.

In aceasta expeditie am experimentat raul de altitudine si am trecut prin toate starile: greata, voma, lesin, dureri de cap.

Asa am constatat ca Fizicul meu are limitari, in vreme ce mintea este nelimitata, puterea ei este infinita. Totul incepe de la propria minte: cu puterea ei putem muta muntii sau putem bloca lucrurile in viata noastra.

Am vazut cum oameni slabi, in zdrente, carau chiar si o suta de kilograme in spate, dublul greutatii lor, si nu se plangeau nici macar o clipa.

In viata de zi cu zi, la birou, oamenii ar putea spune ca nu pot atinge nu stiu ce obiectiv, pentru ca nu au suficiente resurse, in vreme ce acesti carausi demonstreaza ca orice este posibil, chiar sa urci pe cei mai inalti munti din lume in slapi.

LifeFit a aparut dupa aceasta expeditie pe munte, cand mi-am propus sa dezvolt un program prin care antrenez mintea oamenilor sa isi atinga propriile visuri, sa poata sa depaseasca orice obstacol si sa se bucure de viata. Sunt voci in jurul tau care iti vor spune de ce nu este in regula sa ai ceea ce iti doresti in viata, dar in final iti dai seama ca esti singurul care dicteaza cu adevarat.

Fiecare poate sa aiba parte de viata echilibrata, sa isi atinga propriile visuri, dar este jobul fiecaruia sa afle ce anume isi doreste de la propria viata.

Nu este nimic ce nu putem face, trebuie doar sa ne concentram atentia si actiunea pe ceea ce ne propunem si apoi sa urmam fiecare pas si respiratie in acea directie.

Sunteti specializata in psihoterapie ericksoniana si in terapie craniosacrala. Sunteti pasionata de aceste domenii? Ce v-a apropiat de ele?

Intotdeauna m-a fascinat hipnoza, mi se parea ceva extraordinar si aproape inimaginabil, asa ca mi-am dorit sa ii explorez beneficiile. Psihoterapia ericksoniana foloseste hipnoza ca instrument de lucru si a venit ca o optiune naturala de dezvoltare profesionala.

Terapia craniosacrala a aparut intr-un moment din viata mea in care eram extrem de stresata si a fost un pansament excelent la starile prin care am trecut in anul 2015.

M-a cucerit total in momentul in care am experimentat aceasta terapie in apa, alaturi de delfini, unde mi-am inceput si formarea ca terapeut. In lucrul cu ceilalti terapeuti si cu delfinii, am fost martora la diferite transformari emotionale si fizice ale celor cu care lucram in apa.

Pentru oricine traieste o astfel de experienta, trairile sunt intense si au efecte pe termen lung. Terapia craniosacrala in apa mi-a adus conectarea cu un sine profund, in relatie cu tot ce ma inconjoara, oameni, plante, animale, Univers.

Care sunt experientele care v-au schimbat in plan personal? Dar profesional?

Experientele personale si cele profesionale se regasesc toate la o granita foarte fina, pentru ca transformarile personale cele mai importante s-au reflectat si in business. Dynamic HR ofera programe de wellbeing si ca atare este foarte usor sa aduc din experientele mele personale multe idei si programe cu impact real in vietile oamenilor.

Multe din produsele pe care le lansam in piata sunt testate mai intai de mine. Iata cateva dintre experientele importante pentru devenirea mea:

Psihanaliza si coachingul

Printre experientele personale de impact major s-a numarat propria psihanaliza, pe parcursul al trei ani. Am convingerea ca nu poti fi un terapeut foarte bun daca nu te cauti in toate colturile propriei fiinte, iar psihanaliza reuseste sa deschida anumite sertare pe care alte tehnici nu le pot face. Formarea mea de coach a accesat alte sertare si am simtit ca prin aceasta specializare am crescut enorm.

Calatoriile cu motorul

La noi in familie este o traditie de zece ani sa cucerim lumea pe motor. Calatoria cu motocicleta imi ofera sansa sa pot simti prin toti porii locurile prin care trecem. De pe motor simt miresmele, temperaturile, ploile, soarele. In masina mai poti casca ochii, mai poti fi cu gandurile in alta parte, dar mersul pe motor ma ancoreaza foarte tare in prezent.

Dupa primii zeci de mii de km parcursi pe motocicleta si o vacanta de o luna petrecuta in tarile nordice, am capatat o perspectiva greu de crezut posibila - aceea ca poti fi un parinte relaxat, observand comportamentul civilizatiilor cunoscute cu aceasta ocazie.

Am nimerit odata intr-un hotel care avea la comun restaurantul cu o maternitate, iar dimineata la micul dejun mancam alaturi de proaspetele mamici care erau insotite de bebelusii lor.

Nu mi-a venit sa cred! La noi in tara, daca intri intr-o maternitate, trebuie sa fii acoperit de sus pana jos, sa fim cat mai sterili, pe cand la ei, normalitatea este de baza.

Isi lasa bebelusii sa se deplaseze in voie pe unde doresc, chiar si pe sub mese, copiii intra in apa rece ca gheata, sunt incurajati sa exploreze. Iar toate aceste aspecte m-au facut sa inteleg cat de important este sa fii relaxat in ceea ce priveste cresterea copiilor, sa le oferi sprijin in a descoperi lumea.

Silent retreat

Este o retragere in care nu comunici cu nimeni, timp de zece zile. Nu aveai voie sa citesti, sa scrii, sa comunici; in general, orice activitate care ar fi putut sa iti tina mintea ocupata.

In primele zile, aveam impresia ca sunt sedata, imi venea sa dorm mai tot timpul. Credeam ca imi pun ceva in mancare, cand, de fapt, mi-am dat seama ca toata oboseala acumulata isi spunea acum cuvantul.

Am realizat ca ma abuzasem fizic si psihic in toate activitatile in care ma implicam zilnic, care nu ma lasau sa fiu in contact cu mine.

Am constientizat ca tot ceea ce traisem pana in acel moment in viata mea se ghida dupa o cursa nebuna interioara, care imi spunea:Implica-te in cat mai multe proiecte, fa-le perfect si repede!

Am realizat ce alegeri am facut de-a lungul vietii si cum m-am pus singura in fata junglei cotidiene dezarmata, cu resurse din ce in ce mai putine, pentru ca energia mea era limitata. Asa am decis sa accept in viata mea proiecte profesionale foarte importante, care au legatura cu misiunea mea, si sa limitez timpul pe care il muncesc, pentru a avea timp pentru viata de familie si pentru grija mea fizica si emotionala.

Terapia craniosacrala alaturi de delfini

In vara lui 2015, am avut ocazia de a fi initiata in terapia craniosacrala in apa, alaturi de delfini si alti terapeuti. Citeam odata despre faptul ca undele noastre cerebrale intra in rezonanta cu frecventa undelor transmise de delfini, atunci cand suntem in preajma lor.

Activitatea normala a creierului nostru se produce sub unde beta si, cand venim in contact cu delfinii, acestea pot intra pe frecventa alfa, care are legatura cu relaxarea, cu performante deosebite, cu starea de visare lucida sau pot intra pe frecventa undelor theta, care au legatura cu starea meditativa. Starile alfa sunt acelea in care, in viata de zi cu zi, avem inspiratie, ne vin idei cand facem dus sau conducem, acele momente de Aha!.

Mie personal terapia in apa mi-a adus conectarea cu un sine profund, in relatie cu tot ce ma inconjoara, oameni, plante, animale, Univers.

Ce sfaturi aveti pentru antreprenorii care si-ar dori sa se regaseasca pe ei insisi, dincolo de afacerile pe care le-au dezvoltat, care au ajuns sa ii reprezinte si sa ii acapareze?

Noi, antreprenorii, dezvoltam business-uri in jurul propriilor pasiuni, insa cu timpul afacerile ajung sa ne devoreze propria energie. Ne transformam in proprii nostri sclavi, muncim non-stop, luam laptopul si telefonul cu noi in vacanta.

Incetul cu incetul, vine un moment pentru fiecare din noi, in care trebuie sa stim sa spunem stop si sa ne gasim alta pasiune care ne deconecteaza, precum trekkingul, motociclismul etc. Este nevoie sa invatam sa ne relaxam si sa ne detasam de la propriul business, pentru a ne pastra energia si a o folosi in inovatie, in strategie.

Eu a trebuit sa trec prin momente de burn-out ca sa ma trezesc la realitate si sa incep sa am mai multa grija de mine, sa transform numarul de ore de lucru in obiective clare. Imi doresc ca oamenii sa fie proactivi in propria viata, sa previna caderile emotionale si sa aiba grija de ei la timp.

Starea de bine a fiecarui antreprenor trebuie sa devina un obiectiv in sine, sa inceapa de la primele ore ale diminetii, sa continue in cursul zilei si sa fie luata si mentinuta apoi acasa. Este un stil de viata pe care este nevoie sa il adopti pentru a te bucura de viata.

Se poate, ca manager sau om de afaceri, sa ai suficiente ore de somn, relaxare, stil de viata sanatos si miscare?

In calitatea mea de mama si de antreprenor, am avut o provocare reala sa impac viata profesionala cu aceea personala si a devenit un deziderat dupa ce l-am nascut pe fiul meu. Am avut probleme cu somnul mult timp, ajungand sa lucrez noaptea si sa imi dau viata peste cap, pana la a experimenta burnout-ul.

Dupa experienta in Silent Retreat, am descoperit cat de multa presiune pusesem pe mine in peste 10 ani de antreprenoriat, fiind implicata intr-o sumedenie de proiecte, intr-un timp scurt.

Am invatat sa prioritizez si sa fac alegeri pentru mine. Am hotarat pentru mine ca vreau sa lucrez maxim 6 ore pe zi si sa schitez pe hartie, asemeni arhitectului, cum sa arate viata mea.

Am convingerea ca viata echilibrata, cu relaxare, cu somn de calitate, cu miscare, cu multa pasiune, cu pofta de viata sunt realizabile, atata timp cat iti propui acest lucru.

Iar programul LifeFit vine sa proiecteze viitorul echilibrat al oamenilor de succes.

Cum v-ati propus sa ii ajutati pe cei interesati de acest stil de viata?

Intalnesc in trainingurile si sesiunile de coaching pe care le sustin multi oameni obositi, demotivati, cu probleme de somn, anxiosi, cu atacuri de panica, care isi doresc sa aiba o viata echilibrata, cu timp de calitate pentru ei, cu cat mai putin stres.

Insa am constatat ca nu e suficient doar sa isi doreasca.

Oamenii trebuie incurajati sa treaca la fapte, sa descopere ceea ce ii implineste cu adevarat, sa dedice fiecare respiratie directiei in care vor sa fie.

Viata echilibrata este un obiectiv in sine, asemeni cu a-ti propune sa urci pe Everest: vei avea multe obstacole, te vei simti singur, descurajat, neajutorat, important este sa crezi, sa actionezi, sa depasesti obstacolele.

Programul LifeFit este conceput pentru a-ti readuce pofta de viata si a-ti concentra atentia pe realizarea viselor tale.

LifeFit implica stabilirea unui obiectiv pe care managerul isi doreste sa il atinga; 7 sesiuni individuale in care lucram la nivel de corp, minte si emotii; Durata sesiunilor este de 1-2 ore; Intre sesiuni, managerul primeste un ghidaj audio personalizat, care il ajuta sa vizualizeze si sa atinga obiectivul; Trasarea unui plan clar pentru a-si atinge obiectivul; Descoperirea de solutii pentru obiectivul de viata; Alinierea mintii, corpului si emotiilor in vedere atingerii obiectivelor de viata.

LifeFit urmareste deschiderea portilor catre propriul subconstient, trasarea unui plan clar pentru a-ti atinge visurile, vitalitate fizica si psihica crescuta.

Ne puteti oferi, pe scurt, o poveste de succes in urma aplicarii programului Life Fit?

Frumusetea si unicitatea LifeFit stau in flexibilitatea, diversitatea si personalizarea lui.

Sunt foarte atenta la barierele si nevoile persoanei care beneficiaza de program, astfel incat sa faca pasi concreti pentru a-si atinge obiectivul propus.

As aminti exemplul lucrului cu un freelancer care a primit, in cadrul Life Fit, instrumentele concrete in plan mental si emotional menite sa il sustina sa isi indeplineasca obiectivul ambitios pe care si l-a stabilit.

Acestea se propaga deja in mai multe arii din viata sa, oferindu-i un model pe care il va putea aplica pentru a-si duce la indeplinire orice altceva isi va propune ulterior.

Cati manageri au apelat la programul Life Fit in 2017? Cat de deschisi sunt romanii la aceasta noua abordare?

Inserez metodele folosite in LifeFit in workshopuri si in lucrul unu-la-unu, atingand aproximativ 200 de manageri anul acesta.

Oamenii, in prima faza, nu constientizeaza nevoia lui LifeFit, pentru ca majoritatea intra intr-un ritm alert, asemeni unei mori de vant, fara a exista o pauza in acest tumult.

De multe ori, nici nu mai stii ce vrei pentru tine, pentru ca exteriorul pune atata presiune pe tine, incat doar raspunzi si reactionezi, nu mai ramane deloc timp de calitate pentru propriile dorinte.

LifeFit propune un spatiu in care oamenii reflecteaza la propria viata, la propriile dorinte care izvoresc din adancuri si fac planuri pentru a duce o viata cu semnificatie pentru ei. Deschiderea fata de un astfel program vine dupa ce apuci sa gusti un pic din el, asa cum pofta vine mancand.

Ce planuri aveti pentru 2018?

In 2018 voi continua proiectele de anvergura pe care le-am inceput in ultimii ani, incepand cu Gala Work-Life Balance, pe 22 februarie 2018, unde premiem companiile care se implica in viata echilibrata a angajatilor.

Voi continua eforturile pentru a reduce stresul in Romania, prin implicarea in doua proiecte legate de managementul stresului:

Creatyvita - un proiect transformator cu durata de un an, dedicat echipelor manageriale, cu evenimente organizate timp de o saptamana, o data la doua luni, in care imbinam workshop-uri pe teme de dezvoltare personala, cu life coaching, learning games si mindfulness.

Manage stress@work - in care masuram stresul la nivel organizational, apoi includem persoanele care isi exprima interesul sa treaca prin workshopul "Tehnici de reducere a stresului" in sesiuni de life coaching si una-la-unu de Relax@work, prin care angajatii experimenteaza timp de 40 minute relaxarea fizica si psihica.

Tot pentru 2018, dezvolt un nou concept pe piata din Romania, care se numeste Wellbeing Boutique, in parteneriat cu oameni extraordinari, care are ca scop principal maximizarea sanatatii tuturor romanilor si promovarea unui stil de viata eficient orientat pe profilaxie.

Ne propunem chiar regandirea modului in care sunt tratati pacientii in tara noastra, prin care acestia sa fie abordati intr-un mod holistic, cu accent pe emotiile lor, care declanseaza afectiuni fizice.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Simona Nicolaescu Life Fit, #program echilibru viata personala , #Afaceri de succes