Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.
Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.
Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.
Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.
Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 10:29
Ciprul a cerut Rusiei sa ii acorde un imprumut de cinci miliarde de euro, a declarat vineri ministrul rus de finante, Anton Siluanov, transmite AFP.
"Da, am primit o solicitare din partea Ciprului si o vom analiza", a spus Anton Siluanov. "Suma ceruta este de cinci miliarde de euro", a precizat Siluanov.
Cipru, care a preluat de la 1 iulie presedintia semestriala a UE, a devenit saptamana trecuta al cincilea stat din zona euro care cere un plan de salvare pentru a-si ajuta sectorul bancar, care a suferit pierderi mari din cauza expunerii masive la criza financiara din Grecia. Potrivit unor analisti, Ciprul ar avea nevoie de zece miliarde de euro pentru a-si sprijini sectorul bancar si a-si echilibra finantele publice.
Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, a luat joi apararea deciziei guvernului sau de a incerca sa obtina ajutor financiar din partea zonei euro concomitent cu o solicitare de imprumut adresata Rusiei. Dimitris Christofias a spus ca nu vede nimic in neregula in incercarea de a obtine simultan un imprumut din partea Rusiei, care ar putea avea si conditii mai bune decat un plan de salvare din partea Uniunii Europene, deoarece Moscova "nu impune conditii" si ofera "dobanzi mai mici".
In luna decembrie a anului trecut, Rusia a acordat Ciprului un alt credit de 2,5 miliarde de euro, la o dobanda redusa. Rusia este interesata sa mentina Ciprul ca un centru financiar offshore cu dobanzi reduse in conditiile in care numerosi cetateni si banci din... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:36
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51
Cipru ar putea cere ajutor financiar extern pentru sectorul bancar, dar si pentru sustinerea economiei, pana la sfarsitul lunii iunie, devenind astfel a cincea tara din zona euro care apeleaza la imprumuturi externe, a sugerat ministrul de Finante cipriot, Vassos Shiarly, citat de The Guardian.
A doua mare institutie de credit a tarii, Cyprus Popular Bank, a fost puternic afectata de expunerea pe datoria statului elen in urma restructurarii de la inceputul lunii martie, cand au fost sterse datorii de 100 de miliarde de euro.
"Problema este urgenta. Stim ca recapitalizarea bancilor trebuie finalizata pana la 30 iunie si au mai ramas doar cateva zile", a spus Shiarly.
In mod ironic, noteaza publicatia britanica, in ziua urmatoare Cipru ar trebui sa preia, pentru sase luni, presedintia prin rotatie a UE.
Cyprus Popular Bank a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca va ajunge la o rata de adecvare a capitalului de 9,2%, ceruta de Autoritatea Bancara Europeana, dupa finalizarea unui plan de atragere de capital. Banca pregateste o oferta de drepturi de 1,8 miliarde de euro subscrisa in totalitate de guvernul cipriot, precum si o preschimbare voluntara a unor instrumente financiare reprezentand datorii in valoare de 1,2 miliarde de euro.
Shiarly nu a negat ca Cipru are nevoie de bani
Intrebat daca Cipru va cere ajutor pentru banci, Shiarly a raspuns ca va fi vorba, probabil, despre un pachet mai amplu.
"Cand intri in programul de sprijin iei in calcul toate datele,... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:00