Speriati de efectele Legii darii in plata, romanii s-au inghesuit sa-si cumpere o locuinta in ultima perioada. Astfel, cererea a fost mult mai mare decat oferta, ceea ce a dus la scumpirea apartamentelor si garsonierelor.
Portalul Imobiliare.ro a facut o comparatie intre cele mai mari piete imobiliare ale tarii - Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.
Potrivit analizei remise vineri Ziare.com, preturile locuintelor din aceste orase au crescut considerabil in ultimele 12 luni.
Majorarea avansului la creditele imobiliare, unul dintre efectele perverse ale Legii darii in plata
Cluj-Napoca
In momentul de fata, in Cluj-Napoca se gasesc cele mai scumpe locuinte. La finele lunii mai, pretul mediu ajunsese la 1.209 euro pe metru patrat util. Valoarea este cu 13,9% mai mare decat cea din mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru patrat.
Aceasta evolutie a avut loc in contextul in care, in primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunturi de vanzare pe segmentul ...citeste mai departe despre "De ce se scumpesc apartamentele dupa Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 11:10
Inca de dinainte ca Legea darii in plata sa fie aprobata, discutiile si temerile legate de efectele ei au condus la o cerere mai mare de locuinte si la cresterea preturilor.
Dupa un avans de 6,5% in primul trimestru, apartamentele scoase la vanzare la nivel national (noi si vechi) s-au scumpit in aprilie 2016 cu 0,3%, fata de luna anterioara, potrivit unei analize realizata de portalul Imobiliare.ro si remisa Ziare.com.
Astfel, pretul mediu pe metru patrat a crescut de la 1.013 la 1.016 de euro.
In cati ani isi poate cumpara un apartament un roman ce castiga salariul mediu - Comparatie cu 2008
Comparativ cu perioada similara din 2015 (cand o locuinta costa, in medie, 930 de euro pe metru patrat), valoarea actuala este cu 9,2% mai mare.
Mai mult, in aprilie 2016, Timisoara a devenit al treilea mare oras din Romania care a depasit pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru patrat, dupa Cluj-Napoca si Bucuresti.
Legea darii in plata intra in vigoare vineri si presupune ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata a scumpit apartamentele: Pragul psihologic, depasit in 3 orase mari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Mai 2016, ora 11:53
Pentru un ochi neantrenat, Legea darii in plata este o binefacere pentru cei care si-au cumparat o locuinta pe credit, iar azi se afla in dificultate financiara, si o mare infrangere pentru sistemul bancar.
Mare infrangere pentru banci? Fara indoiala! Dar binefacere pentru cei carora li se adreseaza? Nu prea! La o analiza atenta, foarte putini dintre cei care ar avea in mod real nevoie vor beneficia de pe urma acestei legi.
Ideea legiferarii "darii in plata" ca drept al debitorului pleaca de la premiza ca un mare numar de titulari de credite imobiliare ar fi fericiti sa renunte la locuinta luata pe credit, numai ca sa-si lichideze datoria catre banca.
Cum insa nu pot sa o faca fara acordul acesteia, iar banca evident nu vrea, ar fi nevoie de o lege care, punand in paranteza atat prevederile Codului Civil cat si pe cele ale Legii bancare, sa oblige bancile sa accepte in plata casele si apartamentele cumparate prea scump pe bani dati prea usor.
Daca lucrurile ar sta astfel, ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata: Un formidabil truc publicitar!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Martie 2016, ora 07:21