Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica si omul de la care a pornit scandalul privind datele personale sustrase de la Facebook, spune ca Romania reprezinta o tinta pentru propagada rusa pe Internet, vizate fiind acum alegerile europarlamentare.
"Rusii cred ca toate tarile din fostul bloc comunist sunt inca ale lor. Rusii vor putere, dar sunt faliti, asa ca isi exercita puterea prin propaganda. (...) Romania este o zona fierbinte pentru propaganda rusa, pentru ca principala tinta acum sunt alegerile europarlamentare", a declarat Christopher Wylie pentru Ziarul Financiar.
Acesta sustine ca rusii au de gand sa foloseasca datele obtinute de pe retelele sociale pentru a capata influenta.
Intrebat cum poate fi combatuta propaganda inaintea alegerilor, Wylie a spus ca firmele care detin aplicatiile "stiu asta".
"Companiile care detin aplicatiile stiu si vad asta. Ei vad ca un grup mare de conturi posteaza astazi pe un subiect, iar maine pe un cu totul alt subiect, ceea ce inseamna ca sunt grupuri de conturi utilizate doar pentru propaganda", a explicat fostul director de la Cambridge Analytica.
Amintim ca Wylie este cel care a dezvaluit pentru publicatiile New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 10:31
Un raport din Congresul Statelor Unite atesta faptul ca Rusia a incercat sa influenteze alegerile democratice din 19 state europene printre care si Romania. Documentul evidentiaza actiunile prompte ale statelor europene fata de propaganda ruseasca, in comparatie cu atitudinea pasiva pe care ar fi avut-o presedintele Donald Trump.
"Uniunea Europeana si NATO, precum si organizatii nonguvernamentale au luat masuri pentru contracararea campaniilor ruse in scopul dezinformarii in Romania, Polonia si tarile baltice, iar Bucurestiul a exprimat preocupare privind dependenta energetica de Rusia", arata raportul Congresului SUA.
Documentul detaliaza tehnicile folosite de Vladimir Putin pentru a-si consolida puterea influentand politica internationala.
"In urma cu peste 20 de ani, Vladimir Putin a obtinut si a consolidat puterea prin exploatarea practicilor de santaj, temerilor de terorism si razboi.
Incepand de atunci, liderul rus a combinat aventurismul militar si agresiunile in strainatate cu propaganda si actele de reprimare politica la nivel intern, pentru a convinge publicul intern ca va restabili maretia si pozitia respectabila a Rusiei pe scena mondiala.
Vladimir Putin a oferit putere serviciilor de securitate si le-a folosit pentru a-si consolida controlul la nivel politic, social si economic", se arata in raportul intitulat "Atacul asimetric al lui Vladimir Putin asupra democratiei in Rusia si Europa: Implicatiile pentru siguranta nationala a SUA".... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 23:24