Guvernul va aproba, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa fie prezentat in Parlament, a anuntat, marti, ministrul Apararii Nationale, Mihai Fifor.
In ciuda intarzierii semnarii contractelor de achizitii, niciun leu alocat inzestrarii Armatei, in acest an, nu va fi returnat la buget, a mai spus ministrul.
"Astazi avem deja confirmarea ca pentru primul sistem Patriot o sa avem scrisoarea de acceptare in cursul zilei de maine si in felul acesta deja suntem pe drumul cel drept, adica vom putea semna contractul pana la finele anului pentru primul sistem Patriot.
Asta inseamna ca maine, in sedinta de guvern, vom aproba proiectul de lege privind achizitionarea primului sistem de rachete Patriot, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa fim cu el in Parlamentul Romaniei, pentru ca vom urma procedura parlamentara.
Da, pana la sfarsitul anului, vom cheltui suma de 764 milioane de dolari pentru primul sistem Patriot", a explicat ministrul Fifor la Europa FM.
Sistemul de rachete Patriot la care se refera ministrul este primul dintr-o serie de sapte, pe care Romania vrea sa le achizitioneze in decurs de zece ani, pentru a-si moderniza apararea antiaeriana.
Intregul sistem Patriot va costa Romania aproximativ 4 miliarde de dolari. Mihai Fifor sustine ca, in ciuda intarzierii semnarii contractelor de achizitii, niciun leu alocat inzestrarii in acest an nu va fi... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 18:50
Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, a declarat ca sistemul de rachete Patriot este una dintre posibilele solutii avute in vedere pentru apararea antiaeriana deoarece este un "sistem incercat in lupta" si cu "pret echilibrat", dar inca nu a fost luata o decizie in acest sens.
"Aceste rachete Patriot de care s-a discutat in ultimele zile este apararea antiaeriana care este extrem de importanta pentru Romania in acest moment.
Patriot este una dintre posibilele solutii pe care le avem in vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem incercat in lupta, un sistem care, din estimarile noastre actuale, are un pret echilibrat.
As vrea sa specific de la bun inceput, am discutat pana acum si vom discuta de apararea antiaeriana cu niste cerinte operationale care sa raspunda categoriilor de forta, nu avem inca luata o decizie in acest sens", a afirmat Les, duminica, la TVR1.
El a spus ca sunt "aproximativ 2-3-4 solutii mondiale" pentru acest tip de aparare antiaeriana, adaugand ca nu fiecare tara produce astfel de sisteme.
Intrebat despre criticile aduse acestui sistem ca ar fi prea vechi, ministrul Apararii a subliniat ca specialistii si tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerintelor.
"Eu nu am discutat in acest moment de un anumit sistem, discutam de apararea antiaeriana si toti specialistii si tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forta, vor fi cei care vor spune ca acest sistem sau alt sistem vor... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 17:50