Ministerul Finantelor publice intentioneaza sa imprumute 2,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin lansarea a una sau doua serii noi de obligatiuni cu maturitatea de minimum 10 ani, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor publicat in Monitorul Oficial.
Emisiunea este administrata de catre BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank, Societe Generale si UniCredit Bank.
"Suma finala, precum si ceilalti termeni si celelalte conditii financiare urmeaza sa fie stabilite la momentul lansarii emisiunii, in functie de conditiile de piata", precizeaza sursa citata.
Banii vor fi utilizati pentru finantarea deficitului bugetar, precum si pentru refinantarea si rambursarea anticipata a datoriei publice guvernamentale.
In 2018, Romania a atras 3,2 miliarde de euro de pe pietele externe.
La inceputul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras de pe pietele internationale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, si a realizat, in premiera, o tranzactie de rascumparare anticipata a unor obligatiuni in dolari.
Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investitionala a tranzactiei a fost diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.
Anterior, in data de 1 februarie 2018, Finantele au mai imprumutat doua miliarde euro de pe pietele financiare internationale printr-o emisiune de... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:01
Ministerul Finantelor a anuntat, vineri, ca in 2018 are in plan sa imprumute pana la 50 de miliarde de lei de pe piata interna si 5 miliarde de euro de pe pietele externe.
"Ministerul Finantelor Publice are in vedere atragerea de resurse financiare de pe pietele externe prin emiterea de euroobligatiuni intr-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si efectuarea de trageri din imprumuturi contractate de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.
Ministerul Finantelor Publice are in vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna in anul 2018 in suma de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu si lung", se precizeaza in Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.
Cumulat, in euro, vorbim despre peste 15 miliarde, in conditiile in care si anul acesta Guvernul a imprumutat in jur de 13 miliarde de euro, in total, de pe pietele interna si externa.
Imprumuturile de pe piata interna vor fi realizate prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, de pana la un an, inclusiv, obligatiuni de stat de tip benchmark pe termene medii si lungi precum si titluri de stat pentru populatie, care sa reprezinte circa 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piata interna, respectiv aproximativ 4 miliarde... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 19:50
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras prin obligatiuni pe doi ani 500 milioane de lei, la un randament de 5,18%, iar cererea a fost de peste 4 ori mai mare, avand in vedere lichiditatea excesiva din piata.
Titlurile ajung la scadenta in iulie 2014, iar randamentul de joi a coborat cu 0,65 puncte procentuale fata de nivelul din februarie, atingand cel mai redus nivel platit vreodata pentru aceasta scadenta.
Valoarea indicativa a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile au insumat 2,33 milioane lei.
La licitatia din februarie pentru aceasta scadenta, administratorii datoriei publice au atras tot 600 milioane lei, la un randament de 5,83%.
Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa imprumute in luna martie 3 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, sub suma atrasa in februarie, de 4 miliarde lei.
Ce titluri va mai emite Trezoreria in martie
In luna martie ajung la scadenta titluri de circa 6 miliarde lei, dublu fata de valoarea imprumuturilor planificate.
Miercuri au ajuns la scadenta titluri de 2,6 miliarde lei, care se adauga la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate saptamana trecuta. Totodata, dealerii cred ca lichiditatea din piata este suplimentata si de platile realizate de Ministerul Finantelor.
De la inceputul lunii martie, Trezoreria a atras doar 1,5 miliarde lei. Urmatoarea operatiune va fi organizata luni, pentru titluri pe un an, prin care Finantele vor sa atraga tot 500 milioane lei.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 16:16
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 978,4 milioane lei prin titluri la un an, peste valoarea indicativa, la un randament de 5,95%, sub cel acceptat la inceputul lunii septembrie pentru titluri cu aceeasi scadenta, de 6,07%.
Oferta totala a bancilor a fost de 1,9 miliarde de lei, de peste doua ori mai mare decat valoarea programata, de 800 milioane lei.
La inceputul lunii septembrie, Ministerul Finantelor a atras 600 milioane lei, prin emitere de obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 6,07%.
Statul roman a imprumutat 600 milioane lei prin vanzare de certificate
Pentru luna septembrie, Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei din piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa atraga doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunilor politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii, rezultat al plafonarii sumelor din operatiunile repo.
In primele cinci operatiuni din aceasta luna, administratorii datoriei publice au atras de 4,34 miliarde lei, iar ultima licitatie este planificata pentru joi, cand Finantele scot la vanzare titluri pe patru ani, cu o valoare indicativa de 200 milioane lei.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,27 miliarde lei din... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:05
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 599,8 milioane lei prin certificate cu scadenta la 12 luni, la un randament mediu de 6,07% pe an, sub cel acceptat la operatiunea de luni, pentru ceritifacte la opt luni.
Finantele vor sa vanda certificate de trezorerie de 600 milioane lei
Cererea totala a fost de 1,98 miliarde de lei, mult peste valoarea programata, de 600 milioane lei.
Finantele au mai vandut certificate la un an la inceputul lunii august, de 700 milioane lei, la un randament inferior, de 5,66%. In schimb, la inceputul saptamanii, Trezoreria a atras prin titluri la opt luni 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.
Ulterior, administratorii datoriei publice au redeschis marti emisiunea de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%. Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat valoarea atrasa,jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 19:32
Romania a atras marti 750 milioane de euro de pe pietele externe prin redeschiderea emisiunii de obligatiuni denominate in euro cu maturitatea in iunie 2018, titlurile avand un randament de 5,15%.
Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, cu intentia de a atrage cel putin 500 de milioane de euro.
Finantele vor sa atraga 500 milioane de euro
"A fost un real succes, am incheiat astazi o emisiune de eurobonduri in urma careia la Finante vor intra 750 miioane de euro. Practic, prin aceasta emisiune se va majora rezerva valutara. Obligatiunile sunt pe sase ani, cu o dobanda cuprinsa intre 5,1% si 5,15%", a declarat ministrul Finantelor, Florin Georgescu, la reuniunea anuala a ambasadorilor.
Ministrul Finantelor a afirmat ca dobanda ceruta de investitori pentru obligatiunile emise de Romania este in scadere, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut, statul a reusit sa plaseze obligatiuni de 1,5 miliarde de euro pe cinci ani cu o dobanda de 5,25%.
Cererea din partea investitorilor pentru subscrierea emisiunii de eurobonduri lansate de Romania in aceasta dimineata a fost ridicata, Ministerul Finantelor reusind sa adune oferte de circa 2,5 miliarde de euro.
Finantele au anuntat initial un randament indicativ de 5,25%, potrivit unor surse apropiate situatiei, redus apoi la 5,1%.
Tranzactia este intermediata de BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit.
Guvernul a aprobat sambata emisiunea de... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 17:36
Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni peste hotare in trimestrul trei din 2012 si sa reduca emiterea de bonduri pe plan intern, dupa nivelul record din primele trei luni ale anului, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Cristian Sporis, transmite Bloomberg.
Statul din Europa de Est, care s-a imprumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) in primul trimestru din 2012, isi mentine planurile de a emite obligatiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pietele mondiale in acest an, in functie de conditiile de pe piete, a explicat Cristian Sporis.
Vanzarile de obligatiuni si bonduri de Trezorerie au crescut in primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE. Anul acesta Romania a vandut peste hotare obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari.
Dupa ce a atins nivelul record scazut de 4,4625% in aprilie, randamentul pentru obligatiunile Romaniei in dolari cu scadenta in 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro.
Prima de risc a Romaniei a crescut cu 12,25%
Prima de risc a Romaniei (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile - de la 351 puncte in 7 mai 2012 la 394 puncte in 16 mai 2012, se arata intr-o analiza realizata vineri de lector univ. dr. Andreea Paul in baza... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 11:44
Romania a esuat in incercarea de a se imprumuta in dolari pe piata americana prin programul de emisiuni MTN (Medium Term Notes), dar nu renunta la emisiunea programata pentru SUA, unde va reveni atunci cand conditiile vor fi favorabile.
In ultima saptamana, reprezentanti ai Ministerului Finantelor au participat la intalniri cu investitori in Marea Britanie si SUA pentru promovarea emisiunii de obligatiuni in dolari.
Ministerul Finantelor a pregatit o emisiune de obligatiuni romanesti denominate in dolari pe piata SUA cu o valoare minima de 500 de milioane de dolari si un nivel maxim de 2 miliarde de dolari, care urma sa fie lansata joi, potrivit unor surse guvernamentale.
Investitorii au fost puternic interesati de Romania
"Seria de prezentari a avut rezultate bune, investitorii manifestand interes puternic pentru Romania, iar acum asteptam cel mai bun moment pentru a emite obligatiunile in dolari. Asteptam ca pietele sa se calmeze si suntem gata sa lansam imediat ce se intampla acest lucru. Vrem sa ne diversificam sursele de finantare prin aceasta prima emisiune in dolari si vrem sa avem intalniri regulate cu investitorii, urmand exemplul Poloniei. Vrem sa imbunatatim perceptia investitorilor despre Romania, care a derulat reforme semnificative in ultimii doi ani, spre deosebire de alte tari din regiune", a declarat pentru Bloomberg secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi.
Potrivit unui ordin al ministrului Finantelor, suma finala,... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 19:10
Reprezentanti ai Ministerului de Finante si ai BNR au plecat vineri spre SUA pentru a le prezenta investitorilor americani oferta Romaniei. Este vorba de o emisiunie de obligatiuni in dolari pe care statul intentioneaza sa le lanseze pana la sfarsitul lunii noiembrie cu scopul de a strange un miliard de dolari, daca americanii se simt "atrasi" de potentialul de investire in Romania.
Statul roman testeaza in prezent terenul american, incercand sa isi asigure finantare pe termen lung. In opinia analistilor intervievati de Business 24, Romania are toate sansele sa capteze atentia americanilor si, de ce nu, sa ii convinga ca merita sa investeasca in Romania.
"Economia romaneasca pare sa se stabilizeze la o rata de crestere, cu toate ca este scazuta, iar gradul de indatorare e destul de scazut. In plus, din punct de vedere al bugetului, lucrurile nu arata rau - se asteapta ca in 2013 sa ajungem pe excedent. Romania pare destul de safe", a declarat Radu Hanga, presedinte BT Asset Management.
In opinia sa, vizita autoritatilor romane in SUA reprezinta o incercare de a face un pas inainte cu toate ca Romania este vazuta ca o tara cu risc ridicat din cauza legaturilor pe care aceasta le are cu Grecia pe filiera bancara.
Presedintele KTD Invest, Iulian Panait, spune ca statul roman nu trebuie sa se resemneze cu eticheta care i-a fost pusa si "sa se intinda pe jos asteptand ca lucrurile sa devina mai bune". De aceea, vizita in SUA in scopul atragerii de investitori... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:30