Comisia Europeana previzioneaza ca anul 2015 va marca cresterea valorii adaugate din IMM-uri cu mai mult de 3 procente si crearea a peste 600.000 de locuri de munca pana la final de an, releva un studiu realizat de Fundatia Post-Privatizare.
Dintre tarile europene, Romania ocupa locul 17 din UE28 in ceea ce priveste valoarea adaugata totala si este pe ultimul loc la densitatea de IMM-uri active din Comunitatea Europeana.
In peisajul european, rolul IMM-urilor din Romania este unul minor, daca avem in vedere ultimul loc in UE28 la densitatea de IMM-uri active si locul 17 in ceea ce priveste contributia la valoarea adaugata creata de IMM-uri.
Totusi, IMM-urile din Romania se remarca printr-o pondere buna a numarului de angajati care le plaseaza pe locul 8 din UE28.
"Fundatia Post-Privatizare continua sa promoveze mediul antreprenorial romanesc, iar studiul de fata reprezinta o confruntare necesara cu cifrele care il caracterizeaza. Vedem o instabilitate a mediului de afaceri si o disparitate intre regiuni care au efecte adverse asupra intregului.
Educatia antreprenoriala prin programe publice si private joaca un rol esential in stimularea initiativei antreprenoriale si in mitigarea sanselor de esec a afacerilor, mai ales in conditiile in care numarul de noi inmatriculari ramane redus in urma crizei", a spus Peter Barta, CEO Fundatia Post-Privatizare.
IMM-urile din UE28 in 2015
Pentru 2015 se prefigureaza o consolidare a rezultatelor pozitive din ultimii... mai mult
Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 13:48
In primele sase luni ale anului 2013, 12.739 de companii au intrat in insolventa, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Totusi, cele mai multe dintre ele sunt companii medii si mari, ceea ce inseamna o crestere a impactului social.
"Nu este o veste buna pentru ca ponderea insolventelor mari este la un nivel dublu comparativ cu anul trecut ceea ce duce la un impact social foarte mare. In 2013 u intrat in insolventa companii medii si mari", a declarat Constantin Coman, country Manager Coface Romania.
"Profilul" companiilor care au intrat in insolventa in 2013
Cifra de afaceri medie a companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2013 era de 2,32 milioane de lei. Companiile aveau in medie 9,15 angajati si un grad de indatorare de 95,51%.
In timp ce in primele sase luni ale anului trecut o singura companie cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro a intrat in incapacitate de plata, pe cand in 2013, patru companii au intrat in insolventa in aceeasi perioada a anului.
Constructiile, HORECA si transporturile sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul semestru al anului curent raportat la numarul firmelor active, se arata intr-un studiu Coface.
Distributia teritoriala a insolventelor
Zonele care concentreaza jumatate din numarul companiilor intrate in insolventa sunt Sud-Est, Sud si Nord- Vest.
Cele mai multe companii care au intrat in incapacitate de plata in... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:45