Romanii au muncit mai eficient in ultimul an si au adus mai multi bani firmei in care lucreaza, insa dezvoltarea pietei inseamna mai multe oportunitati, asa ca din ce in ce mai multi si-au schimbat jobul.
Indicatorul "rentabilitatea medie a capitalului uman", ce reflecta profitul generat de un angajat pentru fiecare leu incasat sub forma de salariu, a crescut cu 12,5% in ultimul an, potrivit unui studiu publicat miercuri de PwC Romania.
Studiul arata ca, in medie, la fiecare leu incasat sub forma de salariu, un angajat roman produce un profit de 1,44 lei angajatorului.
"Aceasta evolutie se datoreaza in principal cresterii profitabilitatii ca urmare a reducerii costurilor totale la nivel de companie", sustine PwC.
Totusi, exista diferente semnificative de la un sector economic la altul in ceea ce priveste eficienta angajatilor.
"Rata cea mai ridicata a rentabilitatii capitalului uman s-a inregistrat in sectorul bunurilor de larg consum, ca urmare a cresterii sustinute a ...citeste mai departe despre "Ce profit aduce firmei un angajat roman pentru fiecare leu incasat la salariu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 18:22
Rentabilitatea angajatilor din Romania a crescut, in 2014, cu 4% fata de 2013, si este cu 16% mai mare fata de media europeana
In cazul tarii noastre, indicatorul are valoarea de 1,3.
El este exprimat prin numarul de unitati monetare (euro, dolar sau leu) generate de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara investita in remuneratia sa, se arata in raportul PwC Romania, remis Ziare.com.
"In conditiile in care veniturile companiilor din Romania nu au crescut semnificativ anul trecut, iar costurile salariale au ramas relativ constante, cresterea usoara fata de anul precedent a fost data de eficientizarea costurilor indirecte ale companiilor, desi s-au remarcat si o serie de investitii de anvergura in sisteme informatice moderne, care au dus la o imbunatatire a productivitatii", a precizat Horatiu Cocheci, Senior Manager, liderul echipei de servicii de consultanta in resurse umane, PwC Romania.
Privita in context european, rentabilitatea capitalului uman din Romania este ...citeste mai departe despre "Cu cat a crescut rentabilitatea angajatilor romani in 2014" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 18:59
Angajatii romani genereaza printre cele mai mici venituri brute pentru fiecare euro, dolar sau leu primit de la angajator sub forma de remunerare din Europa Centrala si de Est (ECE), ceea ce afecteaza competitivitatea si atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitii, potrivit PwC.
"Din pacate, companiile romanesti s-au vazut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilitatii, corelata cu o crestere a costurilor cu forta de munca. In acest context, rentabilitatea capitalului uman din Romania a ramas in urma celorlalte state din Europa Centrala si de Est, acolo unde media este de 1,57", a declarat, intr-un comunicat, Horatiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de consultanta in resurse umane PwC Romania.
In opinia sa, din aceasta cauza este afectata competitivitatea Romaniei si atractivitatea sa ca destinatie de investitii. "Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel incat orice noua crestere sa fie la nivelul castigurilor de productivitate, sau chiar sub acestea", puncteaza oficialul PwC.
Fluctuatia de personal, la media din Europa Centrala si de Est
Fluctuatia de personal se apropie de valorile medii inregistrate in Europa Centrala si de Est, anul trecut 15,6% din angajati parasindu-si organizatiile pentru care lucrau (media in Europa Centrala si de Est este de 16,7%), ceea ce indica o fluctuatie normala de personal si o revitalizare a pietei muncii.
Pe de alta parte, exista diferente puternice intre sectoarele... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:16
Rentabilitate angajatilor din Romania a scazut cu 12% in 2010, potrivit unui studiu realizat de compania de audit si cosultanta PwC Saratoga Romania.
Astfel, rentabilitatea capitalului uman din tara noastra a coborat de la 1,53 la 1,34 si se apropie de media din Europa Centrala si de Est (1,36). S-a mentinut insa un avantaj semnificativ in comparatie cu Europa de Vest (1,17).
Tehnic, indicele 1,34 reprezinta venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara platita de angajator sub forma de salariu.
Cauzele scaderii productivitatii sunt contextul economic, forta de munca mai scumpa si anularea practicilor de munca neplatita sau a angajarilor cu norma redusa.
Costurile cu forta de munca au crescut cu 10% in ultimul an, reprezentand 10,13% din costul total al unei companii. Totusi, costurile din Romania se mentin in continuare scazute in comparatie cu cele din Europa de Vest.
Scaderea rentabilitatii, motiv de ingrijorare
"Acesta este un semn de ingrijorare cu privire la competitivitatea Romaniei, iar companiile locale ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea rezultatelor financiare si a productivitatii muncii, pentru a mentine atractivitatea Romaniei ca destinatie de investitii in Europa Centrala si de Est", a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Rata de recrutare s-a dublat in 2010 fata de 2009, ceea ce inseamna ca firmele romanesti isi refac efectivele dupa perioada... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 15:12