Romania va relua exporturile de carne de porc in tarile Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014, din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export pe piata comunitara, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.
"Este foarte important ca de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc in spatiul comunitar din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export. La ora actuala avem la nivel national 218 astfel de exploatatii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piata comunitara.
In prezent, exporturile in tarile Uniunii Europene se realizau doar din patru judete din vestul tarii, respectiv din Timis, Arad, Caras si Bihor. Este foarte important pentru sector ca s-a obtinut aprobarea de export in spatiul comunitar pentru ca se poate ajunge la incasari de peste un miliard de euro", a spus Manastireanu pentru Agerpres.
Romania a fost in ultimii ani tributara importurilor de carne de porc chiar si pentru acoperirea consumului national, in timp ce exporturile erau de cateva ori mai mici si se realizau mai mult in tarile din afara spatiului comunitar.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in primul semestru din acest an, carnea de porc proaspata si refrigerata a ocupat prima pozitie in clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, in valoare de 98,12 milioane de euro,... mai mult
Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 12:04
Exporturile de carne de porc catre Rusia s-ar putea relua, dupa ce schimburile comerciale pe acest segment au fost intrerupte, pentru prima data, in 2003, din cauza pestei porcine. Principalul efect va fi o scadere a concurentei exercitate de procesatorii de carne de porc pe piata locala.
"Va fi o dezinflatie de oferta si de presiune (...). Daca se vor relua exporturile catre Rusia, anumiti jucatori vor exporta mai mult si atunci va scadea presiunea pe piata locala", explica Radu Timis, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, dar si patronul Cris-Tim, pentru Business24.
"Selectia a fost aleatorie. Nu ne-au ales pe noi in mod special", precizeaza Timis. Firma pe care o conduce este una dintre cele trei companii care proceseaza carne de porc din Romania, celelalate doua fiind Caroli si Kosarom.
Rusia ar deschide "poarta" catre pietele asiatice
Omul de afaceri mentioneaza ca firma sa nu a exportat niciodata in Rusia, dar ca, in cazul in care inspectorii veterinari rusi vor da avizul favorabil, se vor deschide piete noi, mai exact Kazahstanul si Belarus, dar "si toata zona asiatica". Procesatorul de carne de porc mizeaza pe un export de 40% din productie, in Rusia. In acest moment, Cris-Tim exporta aproape 17% din totalul productiei pe pietele europene.
Producatorii dar si procesatorii de carne de porc au fost afectati, in ultima perioada, de scaderea cererii si de restrangerea pietei, iar majorarea TVA la 24% a inrautatit lucrurile, crede Timis, pentru ca "a... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 13:39
Romania ar putea exporta carne de porc in valoare de peste 300 de milioane de euro in primul an de la reluarea comercializarii pe piata intracomunitara, a declarat Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA).
Romania a fost autorizata sa comercializeze si sa exporte carne de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte. Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in 6 decembrie.
Participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.
Potrivit (ANSVSA), in Romania este inregistrat un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, din care 1,4 milioane de capete sunt crescute in 317 ferme comerciale.
Pana la data de 1 octombrie 2011, 49 de ferme si un abator (din judetele Bihor, Timis, Caras-Severin, Arad) au solicitat aprobarea pentru a participa la comertul intracomunitar si la export catre tari terte.
Obiectivul propus pentru 2012 este reluarea comertului cu porci vii pe piata UE si a exportului catre tari terte, prin aplicarea, in anul 2012 a unui program intensiv de monitorizare si control pentru PPC (Pestei Porcine Clasice - n.r) la nivel national, care urmareste obtinerea pentru Romania a statutului de tara libera de PPC, ceea ce va conduce la modificarea Deciziei... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:37
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estimeaza exporturi de carne de porc de peste 20.000 tone echivalent carcasa pentru 2012, in contextul in care Romania a fost autorizata sa comercializeze si sa exporte carne de porc pe piata intracomunitara si in tarile terte.
Decizia a fost luata in cadrul sedintei Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animalelor care s-a desfasurat la Bruxelles in 6 decembrie. Participarea Romaniei cu carne si produse din carne de porc la comertul intracomunitar si exportul catre tarile terte, se va realiza dupa publicarea Deciziei in Jurnalul Oficial European.
Potrivit MADR, canalul securizat pentru comert intracomunitar presupune stabilirea unei retele de ferme, abatoare si unitati sigure care indeplinesc toate cerintele de biosecuritate si trasabilitate, din care sa poata fi comercializata carnea de porc pe piata europeana si extraeuropeana.
"Sistemul pentru comert intracomunitar este deschis si reprezinta punctul de plecare pentru extinderea canalului securizat pentru toate unitatile care indeplinesc conditiile de biosecuritate si sanitare veterinare. Astfel, se asteapta ca importurile de carne de porc sa scada si sa creasca procentul de export pentru echilibrarea balantei comerciale la acest produs", se arata in comunicatul MADR.
Datele MADR arata ca, in anul 2010, productia de carne de porc a fost de circa 553.000 tone in viu iar in primele zece luni ale anului 2011, datele operative indica o... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 15:19
Romania are voie sa exporte din nou carne de porc, dupa ce in 2007 au fost interzise exporturile din cauza pestei. Aflati ce impact are aceasta decizie asupra producatorilor locali dintr-un interviu acordat pentru Business24 de catre Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii de Porc.
Ce inseamna pentru Romania, faptul ca exporturile de carne de porc s-au reluat?
Deocamdata, Romania si din cauza pestei porcine, a fost un importator masiv de carne de porc din piata comunitara. Pana anul trecut, cam 200.000 de tone de carne de porc se aduceau in tarile Uniunii Euroepne (UE). Nu mai reluam povestea cu potentialul, dar el chiar exista, mai ales ca suntem un mare cultivator de cereale.
Avem posibilitatea sa ajungem, in scurt timp, autosuficienti si pe urma sa devenim exportator net.
Chiar daca, paradoxal, cumparam carne de pe piata comunitara, operatorii romani au acum sansa de a-si vinde partial productia in orice tara a Uniunii. Este un castig clar pentru aceste firme. Mai mult decat atat, isi pot valorifica productia la preturi mai bune, pe piete mai scumpe.
Ceea ce vand pe piata nationala, isi vor putea sa isi permita sa vanda mai jos decat acum si realizand, totusi, profit. In urmatoarele luni, este posibil sa se simta chiar si in radnul populatiei, beneficiile.
Nu in ultimul rand, faptul ca putem cumpara carne de la aceste ferme si sa realizam export liber pe piata Uniunii va fi un beneficiu consistent.
Exista cativa... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 18:18
Reluarea exporturilor de carne de porc pe piata comunitara si folosirea biotehnologiilor in agricultura sunt subiecte care se vor afla pe agenda discutiilor de la inceputul saptamanii viitoare dintre ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, si comisarul european pentru sanatate si politica consumatorului, John Dali.
"Discutiile pe care le voi avea saptamana viitoare, la Bruxelles, cu comisarul european pentru sanatate si politica consumatorului, John Dali, vor viza in primul rand reluarea exporturilor de carne de porc pe piata comunitara si folosirea biotehnologiilor in agricultura, dar si reluarea exporturilor de carne de vita si oaie pe piata din Turcia, unde nu exportam direct la ora actuala. Eu am mai avut astfel de discutii cu comisarul Dali, dar nu am primit inca un raspuns ferm pe niciuna din aceste teme", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de Agerpres.
Tabara a mentionat ca ministerul si-a implinit toate obligatiile pentru reluarea exporturilor de carne de porc si a mentionat ca in rezolvarea acestei probleme este implicata si Autoritatea Veterinara.
"Nu sunt multumit de modul in care se misca ANSVSA pe acest domeniu, iar din acest motiv oficialii europeni mai au anumite intrebari la care nu au primit inca raspuns. Este vorba de organizarea din jurul fermelor care vor exporta, de protectia acestora, dar si de problemele legate de miscarea animalelor si a vanatului. De asemenea, se pune problema costurilor analizelor care trebuie facute... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 15:15
Presedintele ANSVSA, Radu Roatis, a declarat, vineri, la Targu Mures ca in curand Romania va relua exportul de carne de porc, in data de 22 februarie specialisti de la Comunitatea Europeana urmand sa evalueze normele propuse in acest sens de tara noastra, transmite corespondentul NewsIn. "Suntem la capatul implementarii unui program inceput acum trei ani de combatere si eradicare a pestei porcine.
Pe data de 22 vom avea un grup de lucru format din tehnicieni trimisi de la Comisia Europeana, care va evalua aceste norme prin care noi propunem iesirea Romaniei in comertul european si international cu produse obtinute de la porc romanesc, lucru care se intampla dupa 20 de ani", a afirmat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Practic, acest lucru ne va aduce in pozitia de a putea face comert intracomunitar cu carne din porc romanesc, dar ne asigura si accesul pe marile piete ale lumii. Avem solicitari din China, Federatia Rusa si SUA", a mai spus Roatis.
Acesta a precizat ca ANSVA a atras sume mari de bani si pentru combaterea altor boli care au facut ca produsele romanesti sa fie interzise pe piata comunitara. "Acum, cu acest program strategic vom demara actiunile pentru combaterea rabiei in mediul silvatic.
ANSVA a atras sume serioase pentru aceste programe. Urmarim ca prin programele depuse sa atragem fonduri pentru a eradica boli care pot deveni bariere comerciale si pentru ca Romania sa aiba acces pe marile... mai mult
Sambata, 12 Februarie 2011, ora 00:29
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a declarat marti ca Romania este pregatita sa reia exporturile de carne de porc "cel tarziu" din lunile aprilie-mai, in prezent tara noastra fiind monitorizata in acest sens de forurile europene, informeaza NewsIn."Ieri (luni, 24 ianuarie, n.r.), am avut o intalnire cu comisarul european pentru Sanatate, John Dalli. Primul subiect discutat, si cel mai important, a fost cel privind reluarea exportului de carne de porc. Este un interes foarte mare ca piata sa porneasca si este un obiectiv de mare importanta", a spus Tabara, in cadrul unei conferinte de presa.
Romania a incetat exportul de carne de porc in anul 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, potrivit oficialilor ministerului.
MADR a trimis in decembrie 2010 la DG Sanco (Directia Generala a Comisiei Europene pentru Sanatate si Consumatori, n.r.) o scrisoare prin care Romania declara ca este de acord cu concluziile serviciilor tehnice ale GD Sanco privind introducerea compartimentalizarii in programul de reluare a comertului intracomunitar si exportului de carne de porc.
Pentru aplicarea principiului compartimentalizarii la specia porcine, in Romania este nevoie de parcurgerea unor etape obligatorii de natura sanitara veterinara.
Pana in prezent, s-au inscris in programul de compartimentalizare 34 de societati comerciale de cresterea porcilor, care estimeaza un export de circa 30.000 tone/an, reprezentand 45 de milioane euro pe an. mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 16:14
Comisia Europeana (CE) ar putea permite Romaniei sa reia exporturile pe piata UE de carne si produse din carne de porc fabricate in Romania, la cererea adresata de autoritatile romane in luna iunie, aceste operatiuni fiind interzise din 2003, din cauza pestei porcine, precizeaza Mediafax."In perioada urmatoare vor mai avea loc inspectii comunitare in Romania, pentru a urmari in continuare evolutia pestei porcine clasice, dupa oprirea vaccinarii. De rezultatele acestor controale va depinde luarea unei decizii favorabile de catre Comisie, in ceea ce priveste reluarea comertului cu carne de porc si produse romanesti din carne de porc pe piata intracomunitara", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE).
Permiterea livrarilor de carne de porc produsa la nivel local reprezinta o etapa necesara pentru liberalizarea totala a comertului, inclusiv posibilitatea comercializarii de porci vii pe piata europeana.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti pentru piata UE, au fost interzise din anul 2003, deoarece Romania folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.
In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.
La sfarsitul anului 2009, Romania a primit aprobarea Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar... mai mult
Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 16:14