Situatia politica de la Bucuresti a provocat reactii ale CE, ale statelor UE si SUA, mergand de la cereri de sanctionare a Romaniei, pana la exprimarea ingrijorarii si la avertismente asupra consecintelor, in replica autoritatile explicand contextul general si garantand ca legea va fi respectata.
Oficialitatile europene si cele din statele UE au inceput inca de marti sa-si manifeste preocuparea fata de situatia din Romania, prima fiind vicepresedintele CE si comisar european pentru Justitie, Viviane Reding, iar cea mai recenta pozitie este a presedinteului Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
Joi si vineri, autoritatile de la Bucuresti au raspuns prin ministrul de Externe Andrei Marga si prin premierul Victor Ponta, care va face joia viitoare o vizita la Bruxelles pentru a explica situatia din Romania.
Premierul a precizat ca Guvernul va respecta evaluarile partenerilor europeni si internationali ai Romaniei si va indrepta orice masura adoptata in ultima perioada care eventual va fi indicata in aceste evaluari ca nu ar respecta standardele europene.
Iata principalele reactii internationale fata de situatia politica din Romania:
Vineri cu cateva ore inainte ca Parlamentul sa se reuneasca pentru a dezbate si vota propunerea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, premierul Victor Ponta, a facut o declaratie prin care garanta ca Guvernul va asigura, pana la un eventual referendum de demitere a presedintelui, stabilitatea totala a Curtii... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:30
O posibila suspendare a presedintelui Basescu a atras atentia marilor puteri ale lumii, asupra situatiei din Romania. Franta a cerut Romaniei sa respecte valorile democratice, pe cand Germania a anuntat ca observa cu atentie evolutiile din politica Romaniei.
Franta a indemnat Guvernul din Romania, unde au inceput dezbaterile in vederea destituirii presedintelui, "sa respecte valorile democratice si statul de drept", a anuntat joi Ministerul francez de Externe.
"Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate sa respecte atat valorile democratice si statul de drept, cat si echilibrul puterilor in cadrul institutiilor lor", a declarat intr-o conferinta de presa Bernard Valero, purtatorul de cuvant al ministerului, raspunzand unei intrebari despre lipsa de reactie a Parisului fata de evenimentele din Romania.
"Romanilor le revine (rolul) sa se pronunte asupra procedurilor in curs", s-a limitat sa precizeze purtatorul de cuvant, pe aceasta tema.
Parlamentul roman a lansat joi dezbateri privind destituirea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, acuzat de catre majoritatea de centru-stanga ca a "incalcat in mod grav (prevederile) Constitutiei", o procedura exceptionala in Romania postcomunista.
Germania cu ochii pe situatii din Romania
Guvernul Germaniei observa cu atentie evolutiile din politica Romaniei si se asteapta ca partidele si institutiile sa actioneze pe principii democratice, fapt care vizeaza, indeosebi, si respectarea... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 19:25