Politica enegetica a guvernelor la nivel mondial ignora efectele dezastruoase pe care productia de energie le lasa in materie de mediu, sanatate etc. Conform ultimului raport FMI, costurile aditionale pe care le reclama piata de energie la nivel global vor ajunge anul acesta la 5.300 miliarde de dolari.
China, Statele Unite, Rusia, UE, India si Japonia sunt cei mai importanti producatori de energie care sunt nevoiti sa subventioneze din bani publici efectele poluarii, arata un raport citat de CNBC.
Costuri ascunse
China detine recordul in privinta costurilor ascunse pe care le implica productia de energie.
Conform expertilor FMI, peste un miliard de consumatori casnici si industriali din China nu platesc facturi egale cu pretul real al energiei, adaugand 2.300 de miliarde de dolari la povara subventiilor globale.
Este urmata in top de Statele Unite, unde nivelul subventiilor directionate care sectoarele afectate direct de productia de energie atinge o valoare de 699 miliarde de dolari.
Sume la fel de importante se regasesc si in cheltuielile facute de Rusia, tarile din Uniunea Europeana, India si Japonia.
Raportul precede summit-ul ONU pe teme de mediu din luna decembrie, de la Paris, unde se asteapta ca cele 200 de natiuni participante sa semneze o rezolutie comuna pe tema combaterii incalzirii globale.
Eliminarea subventiilor pentru combustibilii fosili si majorarea taxelor pentru poluarea cu dioxid de carbon sunt principalele masuri care vor fi... mai mult
Marti, 19 Mai 2015, ora 10:35