Au trecut doua luni de la ziua de 10 august, cand protestul la care participau peste 100.000 de romani pasnici a fost inabusit violent cu gaze lacrimogene, bastoane si tunuri cu apa.
Imaginile dure de atunci au ramas intiparite in mintile si inimile a milioane de romani. Oameni cu mainile ridicate loviti cu bestialitate de jandarmi, copii, femei si batrani gazati si bruscati, numeroase situatii in care vietile cetatenilor au fost puse in pericol.
Peste 450 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in acea seara, cativa care au suferit rani grave au stat zile bune sau chiar saptamani in spital sa se refaca, aproape 800 de plangeri penale au fost depuse de cetateni la Parchet.
Suferinta si frustrarea oamenilor ca nimeni nu e tras la raspundere au fost intampinate de autoritati si politicienii coalitiei de guvernamant cu jigniri, acuzatii fara acoperire si chiar amenintari. Ancheta Parchetului inainteaza, dar greu, pentru ca Jandarmeria si Ministerul de Interne au clasificat documentele referitoare la interventia fortelor de ordine.
La doua luni de la incidente nu avem inca raspunsuri la chestiuni esentiale:
- cine a coordonat misiunea
- cine, cand si de ce a dat ordinul de interventie a jandarmilor
- ce cantitate de gaze si alte munitii a fost folosita
- cum au raspuns cei care au dezinformat in legatura cu jandarmi morti sau paralizati? - nu stim nici daca a fost intocmit raportul final al autopsiei in cazul lui Ilie Gazea, protestatarul care a murit... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 00:00
Luni se implineste o luna de la mitingul Diasporei, o luna de la interventia in forta a jandarmilor pentru a pune capat protestului pasnic la care au participat mii de romani stabiliti in strainatate, intorsi acasa special pentru a participa la manifestatie.
Pentru a marca o luna de la reprimarea violenta a protestului, au fost anuntate, pentru luni seara, mai multe manifestatii in orase din intreaga tara.
In Bucuresti, intitulat "Desteptati-va, ca am dormit destul!", mitingul va incepe la ora 16:00, in Piata Victoriei, potrivit paginii de Facebook a evenimentului.
"PSD-ul da asaltul final la institutiile Statului. Este care pe care. Romania infractorilor vs Romania oamenilor onesti. Si numai una poate invinge!
Vom iesi din nou in strada, in Piata Victoriei, si in toate orasele tarii! Le vom arata ca lupta noastra continua! Ca nu ne este frica, si ca nu vom lasa Romania pe mainile unei bande de talhari.
#PiataVictoriei #NuCedam", scriu organizatorii pe reteaua sociala.
De altfel, au fost create mai multe paginii de Facebook pentru acelasi eveniment. Iata aici detalii:
-NU uitam 10 August! NU vrem instaurarea dictaturii!
-Demisia pentru moartea DOMNULUI Ilie Gazea
-Cerem demisia lui Dragnea. Noi suntem poporul. Noi nu cedam
-Noi suntem poporul: Vrem vinovatii pentru masacrul din 10 august!.
Pana acum, si-au anuntat prezenta la eveniment cateva mii de persoane.
Un protest este anuntat si in Cluj-Napoca.
"Clujenii nu uita 10 August! Alaturi de... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 14:48
Zeci de mii de romani care locuiesc si muncesc in Europa s-au adunat in centrul Bucurestiului, luna aceasta, pentru a protesta fata de Guvern si planurile acestuia de a ingenunchea lupta anticoruptie, scrie The Guardian intr-un articol dedicat protestului diasporei, evocand marturii a celor care s-au aflat in Piata Victoriei pe 10 august.
Sub semnatura Claudiei Ciobanu, un jurnalist care mai scrie pentru Reuters si Al Jazeera, The Guardian aminteste de violentele si brutalitatea jandarmilor care i-au intampinat pe romanii din diaspora: "Au fost folosite gaze lacrimogene si tunuri cu apa".
"Aceea a fost ziua in care Partidul Social Democrat din Romania a renuntat la prefacatoria ca se afla in slujba cetatenilor tarii. Eu insami sunt emigrant roman si nu am fost deloc surprinsa de faptul ca diaspora a iesit in strada", noteaza autoarea.
"Ca si alti cetateni est-europeni, romanii sunt un popor al migratiei. Aproximativ 3,6 milioane dintre noi traiesc in strainatate, in comparatie cu 20 de milioane care au ramas acasa. Aproximativ un sfert din populatia activa a plecat.
Si in ultimii ani, deoarece mecanismele de schimbare pareau sa nu reuseasca, romanii au apelat din ce in ce mai mult la protestele de strada pentru a denunta abuzurile si coruptia guvernelor. Era normal ca diaspora sa incerce sa-si faca auzita vocea", conform sursei citate.
"In calitate de migranti, avem o problema majora cu elita de guvernamant de acasa: ea este responsabila pentru faptul ca... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 14:29
Karl Nehammer, secretarul general al Partidului Popular din Austria (OVP), cel aflat la guvernarea tarii, apreciaza ca guvernul roman distorsioneaza faptele in legatura cu protestul diasporei din 10 august, desfasurat in Piata Victoriei.
La mai bine de o saptamana de la mitingul diasporei, marcat de violente, Nehammer intreaba "Cand va inceta aceasta tacere?" din partea a doi lideri social democrati austrieci, intrucat Partidul Social Democrat din Austria (SPO) nu a avut pana acum nicio reactie oficiala privind evenimentele din 10 august de la Bucuresti.
Nehammer face apel la Alfred Gusenbauer si Christian Kern, liderul Partidului Social Democrat din Austria, si le cere un "raspuns clar" privind situatia din tara noastra.
"In Romania, faptele sunt distorsionate si se arunca vina pe demonstranti (pentru violentele din 10 august - n.red.) . Inca nu avem nicio reactie din partea lui Kern sau Gusenbauer. Este incredibil", a spus secretarul general al OVP, citat de agentia APA.
Karl Nehammer denunta, de asemenea, "deraierea verbala a politicienilor socialisti din Romania", care a fost evidenta in ziua mitingului marcat de violentele jandarmilor, in urma caruia 450 de persoane au fost ranite.
"Au existat amenintari incredibile impotriva celor care se opun guvernarii, cum ar fi participantii la protest (cel din 10 august - n.red.) . In mod socant si alarmant, SPO (Partidul Social Democrat din Austria - n.red.), prin tacerea de care da dovada, devine pur si simplu... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 12:47
Partidul Social Democrat din Elvetia condamna interventia in forta a Jandarmeriei, la protestul din 10 august, impotriva oamenilor care manifestau pasnic, facand uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apa si gloante de cauciuc.
"La 10 august, aproximativ 100.000 de protestatari au urmat chemarea unui grup putin cunoscut de a se opune degradarii statului de drept si relaxarii reglementarilor anticoruptie. Dupa ce persoane mascate - protestatarii vorbesc de provocatori platiti - au folosit violenta, politia a facut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apa, gloante de cauciuc si, potrivit informatiilor initiale, chiar si gaze iritante impotriva demonstrantilor pasnici. Au fost afectati chiar si copii.
Bilantul trist al operatiunii brutale: aproximativ 420 de demonstranti si 35 de ofiteri de politie au fost raniti, unii dintre ei grav. Pentru PS elvetian, reactia violenta total disproportionata a politiei este la fel de inacceptabila ca si motivatia politica ce ii sta la baza", afirma Partidul Social Democrat din Elvetia intr-un comunicat semnat de consilierii nationali Martin Naef si Carlo Sommaruga si trimis Ziare.com de Asociatia Rezist Zurich.
Potrivit acestora, Liviu Dragnea este principalul vinovat pentru ceea ce s-a intamplat la protestele din 10 august.
Totodata, Partidul Social Democrat din Elvetia afirma ca, de mai bine de un an, PSD si ALDE incearca subminarea treptata a statului de drept si slabirea sistemului judiciar.
"Partidul de guvernamant postsocialist... mai mult
Vineri, 17 August 2018, ora 09:44
Mai multe inregistrari demonteaza afirmatiile sefului Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane, Catalin Paraschiv, care a spus ca interventia in forta a Jandarmeriei la protestele din 10 august, declansata la ora 23.11, a avut loc dupa ce mai multe echipaje ale Politiei au fost atacate in zona unui restaurant fastfood, langa Pasajul Victoria.
Astfel, in inregistrarile facute publice de G4Media se vede cum mai multe dube ale politiei au intrat, cu girofarurile pornite, in milocul multimii care manifesta pasnic pe Bulevardul Titulescu.
In momentul in care au vazut masinile politiei, oamenii au scandat "fara violenta" si "inapoi". Dubele au inceput sa se retraga iar manifestantii au aplaudat si au scandat "M**e PSD" si "bravo".
Ulterior, in zona si-au facut aparitia jandarmii care au aruncat cu gaze lacrimogene in manifestanti.
Sefului Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane: Echipaje ale politiei au fost atacate
Sefului Brigazii Speciale a Jandarmeriei Romane, Catalin Paraschiv, a declarat miercuri intr-un interviu pentru Kamikaze cum s-a luat decizia de a interveni in forta asupra manifestantilor.
"S-a primit la un moment dat un apel pe 112 cum ca se incearca vandalizarea Springtime pe bd. Titulescu. Jandarmeria Romana avea toate fortele masate in jurul Guvernului si nu aveam niciun gand de riposta. S-a apelat la colegii de la Politie, care au trimis echipaje sa vada ce se intampla si sa ia primele masuri. Aceste echipaje de la Politie au fost... mai mult
Vineri, 17 August 2018, ora 07:56
Jandarmeria Romana si Ministerul de Interne nu au pus la dispozitia anchetatorilor documentele privind interventia fortelor de ordine vineri seara, solicitate de Parchetul Militar, a anuntat marti colonelul magistrat Ionel Corbu, seful Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.
Acesta a precizat ca actele "sunt esentiale in lamurirea si decelarea anumitor aspecte care sunt in masura sa dovedeasca participarea punctuala a unor ofiteri si subofiteri" la protestul din 10 august, desfasurat in Piata Victoriei.
Amintim ca procurorii militari au cerut, luni, documente de la toate institutiile care au avut reprezenanti in Piata Victoriei, in seara de 10 august, cu ocazia mitingului diasporei.
Acestia verifica daca jandarmii care au intervenit la protestul diasporei se fac vinovati de abuz in serviciu si purtare abuziva. Anchetatorii cer victimelor si martorilor filmari cu momentele in care trupele speciale trag cu gaze lacrimogene, grenade defensive si bat manifestanti. Investigatorii au studiat si multe imagini din timpul violentelor, postate pe Facebook.
Ca sa ii ajute la ancheta, procurorii militari vor cere si televiziunilor imaginile filmate la mitingul de vineri. Ei i-au invitat la Parchetul Militar pe toti cei care au participat la protestul de vineri seara si au fost raniti in urma interventiei jandarmilor sau pot furniza informatii importante despre violentele din Piata Victoriei.
Corbu a explicat, luni, ca, in acest caz, ancheta a fost... mai mult
Marti, 14 August 2018, ora 14:08
Platforma Romania 100, condusa de fostul premier Dacian Ciolos, impreuna cu alte 16 organizatii civice, au depus plangere penala pe numele ministrului de Interne, Carmen Dan, sefului Jandarmeriei Romane, Sebastian Cucos, si prefectului Capitalei, Speranta Cliseru.
Dacian Ciolos a declarat, luni dimineata, ca cei trei sunt principalii vinovati pentru violentele petrecute la protestele de vineri seara.
Filmul zilei in care, in Romania, s-a incercat uciderea libertatii
UPDATE Parchetul General a confirmat ca, in cursul zilei de luni, "la Sectia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost inregistrat denuntul formulat de 17 organizatii non-guvernamentale privind savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si purtare abuziva, cu referire la derularea evenimentelor ce au avut loc la data de 10 august 2018, precum si in noaptea de 10 spre 11 august 2018, cu ocazia mitingului organizat in Piata Victoriei din municipiul Bucuresti".
Acuzatiile lui Ciolos
"Vineri seara, protestul a degenerat din cauza unor provocatori, agitatori si bande de huligani care au fost infiltrati acolo sau care s-au infiltrat acolo. Si din cauza unei reactii disproportionate a Jandarmeriei. Nu este de admis ca autoritati care trebuie sa ii protejeze pe cetatenii pasnici sa se intoarca impotriva lor. Trebuie sa se afle cine este vinovat.
Platforma Romania 100, impreuna cu alte organizatii civice, depune astazi la Parchetul de pe... mai mult
Luni, 13 August 2018, ora 14:44
Gabriel Zamfir, directorul Filarmonicii "Oltenia" si fost preot, a comentat despre "asa zisele mame" care si-au dus copiii la proteste, spunand ca ar merita "macar un glont in cap".
Intr-un comentariu pe Facebook, Gabriel Zamfir scrie: "Un mare respect pentru acei jandarmi si macar un glont in cap acelor asa-zise 'mame' care au iesit cu copiii in brate la proteste desi se stia ca nu e un protest pasnic asa cum ar trebui sa fie in democratie. Dar deh nu avem aceeasi definitie pentru 'democratie'".
Deputatul USR de Dolj Adrian Claudiu Prisnel a criticat dur interventia lui Zamfir, cerandu-i acestuia demisia de onoare.
"Un limbaj de o violenta socanta, mai ales ca vine din partea unui fost preot. Inca un profitor al puterii PSD-ALDE, care face jocul murdar al stapanilor sai. (...)
O astfel de atitudine este de neacceptat! Ii cer directorului Gabriel Zamfir sa prezinte urgent scuze publice, precum si demisia de onoare. O institutie de cultura precum Filarmonica Oltenia nu poate fi reprezentata de un asemenea om cu mentalitate de bruta", a scris Prisnel pe pagina sa de Facebook.
Citeste si:
Doi barbati au fost retinuti in urma protestului de vineri. Politistii nu l-au prins pe cel care a sustras arma jandarmuluiZeci de mii de romani au iesit iar in strada: Nu plecam pana nu plecati! Demisia! (Foto & Video)Organizatiile civice cer demisii dupa protestul Diasporei: Ati trecut de linia rosie! Plecati! ...citeste mai departe despre "Directorul Filarmonicii... mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 14:07