Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a propus un set de facilitati fiscale de care sa beneficieze angajatorii care doresc infiintarea unui fond de pensii ocupationale, a declarat, luni, Dan Armeanu, vicepresedintele ASF, responsabil cu activitatea dedicata Sectorului Sistemului de Pensii Private.
"Diversificarea surselor de venit la pensie a reprezentat o tema de interes in ultimii 10 ani, odata cu infiintarea fondurilor de pensii private, pilon II si pilon III, iar subiectul merita sa fie revazut si argumentat, din perspectiva adoptarii cadrului legal ce reglementeaza functionarea fondurilor de pensii ocupationale, care completeaza sistemul pensiilor private cu o noua componenta.
Pe langa elaborarea legislatiei secundare, ASF a propus un set de facilitati fiscale de care sa beneficieze angajatorii care doresc infiintarea unui fond de pensii ocupationale.
In conditiile schimbarii structurii de varsta a populatiei, datorate cresterii sperantei de viata si scaderii natalitatii, tendinta care se va mentine in urmatoarele decenii, sistemului de pensii de stat va fi supus unor presiuni mari pentru a asigura un trai decent si indestulator.
Solutia adoptata la nivel international pentru eliminarea dependentei exclusive de pensia de stat a constat in promovarea pensiilor private, complementare pensiei de stat.
Fondurilor de pensii private, atat cele obligatorii, dar in special cele facultative, vor asigura un venit care va suplimenta componenta de stat a... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 11:21
Din 7 februarie 2020, angajatorii din Romania au posibilitatea de a acorda salariatilor pensii ocupationale.
Legea, promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestui an, stabileste cadrul legal pentru infiintarea schemelor si fondurilor acestor pensii suplimentare.
"Se creeaza premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii si se doreste stimularea si cultivarea spiritului de economisire pentru batranete al fiecarui cetatean", se arata in expunerea de motive.
In fapt, actul normativ transpune in legislatia nationala o directiva europeana.
Ce este pensia ocupationala si cine poate beneficia
- este o pensie suplimentara, care se adauga pensiei de la stat si celei private;
- este facultativa, schema fiind stabilita de fiecare angajator care vrea si are capacitatea financiara sa ofere astfel de beneficii salariatilor;
- un astfel de fond de pensii se poate organiza doar la initiativa unui administrator autorizat;
- la un astfel de fond pot participa angajatii unei singure firme sau ai mai multora;
- contributiile la fondul de pensii ocupationale au doua componente: cea a angajatorului si cea a salariatului;
- angajatorul care decide sa se implice intr-o astfel de schema este obligat sa ofere beneficiul tuturor salariatilor sai;
- angajatorul poate stabili insa contributii diferite pentru angajati, in functie de diferite criterii (vechime, cuantumul salariului etc.);
-... mai mult
Sambata, 22 Februarie 2020, ora 23:01
Legea privind pensiile ocupationale, care transpune o directiva europeana in legislatia nationala, pune bazele Pilonului IV de pensii in Romania, constituite la initiativa angajatorului, a afirmat vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Armeanu.
"Parlamentul a aprobat miercuri 12 decembrie 2019 proiectul de lege privind pensiile ocupationale, care transpune directiva UE 2016/2341, IORP II in legislatia nationala, contribuind astfel la diversificarea universului pensiilor facultative, pe baza de acumulare, cu componenta ocupationala.
Astfel, ne aliniem la practica europeana cu privire la fondurile de pensii ocupationale si introducem un element nou menit sa consolideze relatia dintre angajat - angajator, materializat printr-o schema de pensii ocupationale propusa de acei angajatori care dispun de capacitatea financiara necesara, in beneficiul propriilor angajati", a precizat Dan Armeanu, intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
El a explicat ca, in timp ce fondurile de pensii facultative pilon III, sunt axate in special pe componenta individuala de retail, fondurile de pensii ocupationale pilon IV, se bazeaza pe componenta corporate, fiind constituite la initiativa angajatorului. Acesta achita contributiile pentru toti angajatii sai si reprezinta interesele angajatilor in relatia cu administratorul, care infiinteaza si administreaza fondul de pensii ocupationale.
Potrivit vicepresedintelui ASF, in cadrul procesului de transpunere a directivei... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:46
Proiectul legii pensiilor ocupationale va fi realizat pana la finele anului 2015, fiind unul dintre obiectivele cuprinse in programul de guvernare, a declarat, luni, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, intr-o emisiune la Romania TV.
"Este unul dintre obiectivele cuprinse in programul de guvernare, de a face un sistem de pensii in Romania care sa fie sustenabil. Se lucreaza impreuna cu ASF. Pana la sfarsitul acestui an vom avea proiectul legii pensiilor ocupationale. Proiectul pensiilor ocupationale, al patrulea pilon cum l-am numit, implica definirea foarte clara a sectoarelor de activitate, o colaborare, o cooperare si o viziune comuna intre partenerii sociali, intre patronate si sindicate, pentru ca numai in felul acesta se poate aplica", a spus Plumb.
Ea a precizat ca Romania va avea pensii ocupationale, dar in niciun caz anul acesta, ci probabil din 2016 sau 2017.
Si noua lege a salarizarii va merge in Parlament "cam in ...citeste mai departe despre "Plumb: Pensiile ocupationale si noua lege a salarizarii, gata in acest an" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Iunie 2015, ora 23:37
Proiectul legii pensiilor ocupationale va fi adoptat de Guvern si trimis in Parlament pana pe 20 martie, a declarat joi ministrul Muncii, Ioan Botis, informeaza NewsIn. Potrivit proiectului Legii pensiilor ocupationale, contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale.
"Proiectul de lege este postat pe site-ul ministerului Muncii (...) Pana pe 20 martie trebuie sa avem aceasta lege transmisa Parlamentului", a mentionat Botis.
Proiectului de Lege privind pensiile ocupationale prevede ca dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori, cu consultarea reprezentantilor salariatilor. De asemenea, schemele de pensii ocupationale ar urma sa fie furnizate de administratori, pe baza unui prospect. Totodata, administratorii colecteaza contributii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si platesc pensii ocupationale.In proiectul de lege se arata si ca pot administra fonduri de pensii ocupationale societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in acest scop, iar societatile de pensii au nevoie de autorizare de la Comisie pentru constituire si administrare.Totodata, capitalul social al administratorului nu poate proveni din... mai mult
Joi, 03 Martie 2011, ora 15:56
Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica proiectul Legii pensiilor ocupationale, potrivit caruia contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un fond de pensii ocupationale, conform NewsIn.Potrivit proiectului de Lege privind pensiile ocupationale, dreptul de a propune o schema de pensii ocupationale apartine angajatorului singur sau prin asociere cu alti angajatori, cu consultarea reprezentantilor salariatilor.
De asemenea, schemele de pensii ocupationale ar urma sa fie furnizate de administratori, pe baza unui prospect.
Totodata, administratorii colecteaza contributii, investesc resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si platesc pensii ocupationale.In proiectul de lege se arata si ca pot administra fonduri de pensii ocupationale societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare, autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private in acest scop, iar societatile de pensii au nevoie de autorizare de la Comisie pentru constituire si administrare.Totodata, capitalul social al administratorului nu poate proveni din imprumuturi sau credite si nu poate fi grevat de sarcini. Mai mult, capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii ocupationale este echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei la data constituirii, al... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 10:07
Militarii ar putea beneficia de pensii ocupationale separate, de la 1 ianuarie 2011, drept de care se bucura in prezent, dar care nu mai este prevazut in Legea unitara a pensiilor, in urma discutiilor purtate la o intalnire informala, la care au participat ministrii MApN, MAI si Muncii.Intalnirea informala a avut loc joi, la complexul Haiducului, in prezenta ministrului Apararii, Gabriel Oprea, a ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga si a ministrului Muncii, Mihai Seitan, au declarat, pentru NewsIn, participanti la eveniment.
La discutii au mai participat independentul Marian Sarbu, membri ai Comisiilor de Munca si de Aparare din Parlament, dar si reprezentanti ai organizatiilor militarilor din sistemul national de aparare, Armata, Interne, SRI, SIE etc.
Potrivit surselor citate, cei prezenti au abordat, printre altele, subiectul pensiilor ocupationale pe care militarii le pierd prin Legea unitara a pensiilor, odata ce va fi aplicata.
In cadrul discutiilor a fost avansata ideea potrivit careia este posibil ca, de la 1 ianuarie 2011, sa se introduca pensiile ocupationale pentru militari, eventual prin amendamente aduse la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, care nu vorbeste de pensii ocupationale, au declarat, pentru NewsIn, sursele prezente la intalnire.
In cadrul intalnirii, ministrii Oprea si Blaga au pus la dispozitia participantilor mai multe documente cu situatia existenta in alte armate si sisteme militare din cadrul NATO sau UE.
"A... mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 23:49