Presedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului sa accelereze toate procedurile pentru absorbtia de fonduri europene, subliniind ca in caz contrar Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro la care are dreptul in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.
"Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea si somam Guvernul sa accelereze toate procedurile privitoare la absorbtia de fonduri europene.
Dupa ce ne-au mintit la elaborarea bugetului ca vor absorbi miliarde in cursul acestui an, Guvernul recunoaste in rectificarea bugetara ca nivelul absorbtiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scazand veniturile care provin din decontarile de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din Romania cu o suma de peste un miliard.
Treziti-va, pentru ca altfel riscam sa pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru o infrastructura moderna, spitale regionale, modernizarea institutiilor de invatamant", a declarat Orban, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberalilor i-a reprosat prim-ministrului Viorica Dancila ca a folosit elicopterul pentru deplasarea prin tara, in timp ce romanii sunt "blocati in trafic". Totodata, el a acuzat Guvernul pentru modul "iresponsabil" in care a tratat marile proiecte de infrastructura.
"In timp ce Vasilica Viorica Dancila se plimba ca Voda in loboda cu elicopterul prin tara, milioane de romani sunt blocati in trafic,... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:36
Romania este pe ultimul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in cadrul perioadei de programare 2007-2013, iar panelul de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) prognozeaza ca tara noastra risca sa piarda o suma substantiala de fonduri din cauza gestiunii deficitare din primii ani, se arata in Raportul anual de analiza si prognoza - Romania 2014 lansat, vineri, de SAR.
"In ciuda incompetentei administrative previzibile care ar putea duce la ratarea unei absorbtii optimale, potentialul fondurilor europene ramane foarte mare si Romania castiga, nu pierde, din orice combinatie. In perioada 2007-2013, Romania a platit catre bugetul UE 9,2 miliarde euro, dar a primit prin intermediul tuturor tipurilor de fonduri nerambursabile peste 21 miliarde euro. Dintre acestia se deduc dezangajarile automate - substantiale in cazul unor Programe Operationale - adica bani pierduti definitiv din cauza incapacitatii de a transmite la timp declaratiile de cheltuieli pentru a fi rambursate de catre Comisia Europeana", se arata in raport.
Potrivit acestuia, fondurile structurale si de coeziune care ar fi putut fi folosite in mod real pentru a sustine dezvoltarea socio-economica pe termen scurt, mediu si lung reprezinta sub 6 miliarde euro pentru toata perioada 2007-2013, deci sub un miliard euro pe an pana in 2012 si 2013 cand, insumat, s-a atras suma de 4 miliarde euro.
"Fondurile alocate agriculturii romanesti prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 11:45
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri la "Atelierele Viitorului", ca pana la finele anului se va ajunge la 30% absorbtie a fondurilor europene, insa in acest moment s-a ajuns la un "impas" in ceea ce priveste termenul suplimentar solicitat pentru utilizarea banilor UE. La inceputul mandatului, ministrul isi propusese drept obiectiv o absorbtie de 50%.
"Avem 26% absorbtie anul acesta, la fel au peste 2,5 miliarde de euro in Romania in acest an, mai mult decat intreaga perioada 2007 - 2012. Este o suma foarte importanta, pana la finalul anului vor mai intra inca jumatate de miliarde euro, deci undeva la 3 miliarde. Tinta de absorbtie va depasi 30%, deci sunt cifre, sunt cresteri care nu pot fi contestate", a afirmat Teodorovici, precizand ca este vorba de cifrele Comisiei Europene.
El a mai precizat ca "din pacate" discutia cu privire la extinderea cu un an de zile a termenului pentru cheltuirea fondurilor europene "se afla in impas" si Romania risca sa piarda 2,3 miliarde de euro.
Ministrul a precizat ca are inca "sperante" ca in luna noiembrie a acestui an se va lua o decizie pozitiva pentru extinderea acestui termen.
El a mai mentionat ca incepand cu anul 2014 cadastrul pentru zona rurala va fi realizat din bani europeni, iar in cazul cadastrului urban se va opta pentru proiecte de concesiune sau parteneriat public-privat.
In plus, Teodorovici a precizat ca urmatorul cadru financiar pe fonduri europene poate fi inceput inca... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 16:44
ING Bank estimeaza ca economia Romaniei va stagna in acest an, iar in 2013 va avea o crestere neglijabila, de doar 0,5%.
Analistii ING exprima un pesimism usor mai ridicat cu privire la trimestrul patru din 2012 si prognozeaza pentru aceasta perioada o usoara contractie, in comparatie cu o crestere nesemnificativa, dupa cum prevazusera anterior.
Neincrederea privind rezultatele economice din T4 este cauzata de factori precum impactul recoltelor slabe din acest an si restituirea fondurilor UE care inca nu a inceput.
Pentru 2013, institutia isi revizuieste in scadere prognoza anterioara de crestere economica de +1,6%, pe fondul unor noi estimari privind stagnarea economiei zonei euro, dar si a salariilor reale, ceea ce va impiedica cresterea consumului privat.
ING considera ca "probabil, cel mai mare risc din prognoza noastra este un avans semnificativ in absorbtia fondurilor UE", dar acest risc este unul redus, deoarece "patru din cele sapte programe structurale si de coeziune (insumand peste 15 miliarde de euro sau peste trei sferturi din totalul fondurilor structurale si de coeziune disponibile pentru Romania) sunt auditate, iar un alt (program n.red.) este 'presuspendat'". mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 14:27
Dupa cinci ani in UE, Romania trage linie si isi face bilantul. Entuziasmul care a cuprins statul roman dupa aderare i-a impiedicat pe romani sa vada beneficiile si totodata greutatile pe care si le-au asumat.
Specialistii contactati de Business24 au conturat un tabloul realist al Romaniei din 2012, asa cum se vede dupa 3 ani de criza si 5 ani de cand poarta eticheta europeana.
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR
- Daca Romania nu ar fi intrat in UE la 1 ianuarie 2007, venea criza si nu mai intra nici pana in momentul de fata. Din pacate, a venit criza tocmai in anul in care noi am intrat in aceasta comunitate europeana. Calculele noastre aratau ca vor fi doi ani grei, in care vom suferi foarte mult din cauza eforturilor de adaptare, dupa care vom incepe sa fructificam avantajul de a fi tara membra a UE. Cei doi ani s-au multiplicat si vor fi inca multiplicati.
- Suntem in criza, important este ca impreuna cu Comisia Europeana si FMI am reusit sa facem doua contracte importante dintre care unul de imprumut si unul de protectie cu o suma pe care am putea s-o luam in cazuri extreme.
- Romania nu se poate misca fara finantare externa, inclusiv in vremea lui Ceausescu toata industrializarea s-a facut cu finantare externa. Cresterea importanta s-a produs pe fondul unei finantari excesive: 2004-2008 au fost ani in care au intrat in Romania cate 16 miliarde de euro, iar in 2009 am ajuns la 1-2 miliarde de euro pe an. Atunci, ne-a salvat cat de cat... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:00
Romania este pe drumul cel bun, insa trebuie sa imbunatateasca rata de absortie a fondurilor europene, a declarat comisarul european pentru programare financiara si buget, Janusz Lewandowski, citat de NewsIn. "Problema Europei nu este Romania, problema este in alta parte. Estimarile noastre sunt ca in Romania revenirea este pozitiva, iar balanta de plati a contribuit la aceasta revenire. Asistenta din partea FMI si a Comisiei Europene va fi continuata, pentru ca Romania este pe drumul cel bun, iar astfel de semnale bune nu primim de la alte state membre.
In alte state europene membre estimarile de crestere economica au fost reduse. Toata lumea intelege ca trebuie sa se ajusteze toate prognozele si promisiunile, tinand cont de contextul dezavantajos din economia europeana, aflata in criza", a precizat comisarul.
Acesta a adaugat ca este totusi nevoie de solutii practice pentru Romania, bazate pe bune exemple, si nu doar de mesaje teoretice, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.
"Va cer sa-mi oferiti un bun mesaj al Romaniei. Romania este una din cele mai mari tari ale UE, unul dintre marii beneficiari ai politicii de coeziune, acum si pe viitor. Va cer argumente bune, de la Bucuresti, ca sa apar la Bruxelles politicile de coeziune", a subliniat comisarul.
Lewandowski a mai spus ca motivul vizitei la Bucuresti este acela de a discuta cu autoritatile despre faptul ca Romania are cel mai mic grad de absorbtie a fondurilor europene. Comisarul european a... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 16:46