Depunerea mandatului Guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de crestere a costurilor de finantare ale Romaniei, atat timp cat va exista continuitate in privinta cooperarii cu FMI si Comisia Europeana si a consolidarii fiscale, considera analistul Juraj Kotian de la Erste Bank.
"Mediul politic local este influentat semnificativ de presedinte, care este devotat ferm cooperarii cu FMI si Comisia Europeana, care, alaturi de continuitatea procesului de consolidare fiscala, sunt cei mai importanti factori pentru piete".
"In trecut au mai fost remanieri in guvern, dar a existat continuitate. Daca nu vor aparea presiuni semnificative pe leu, nu vedem motive pentru cresterea randamentelor (dobanzile obligatiunilor de stat)", a spus Kotian intr-o discutie cu jurnalistii.
El considera ca instalarea unui guvern de tehnocrati la Bucuresti ar presupune un sprijin mai larg in Parlament si ar reduce tensiunile politice, insa pentru piete este mai importanta continuitatea politicilor dupa alegerile din toamna.
Kotian anticipeaza ca Ministerul Finantelor Publice va incerca din nou in acest an sa atraga bani de pe piata americana prin titluri cu maturitatea pe termen lung.
"Conditiile in care va fi realizata operatiunea vor depinde de perceptia generala din piata, insa conditiile de finantare ale Romaniei ar trebui sa ramana bune chiar si in cazul unui eveniment cu impact global pe pietele de credit, spre exemplu intrarea Greciei in default (incapacitate de plata -... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 20:09
Romania este a sasea tara al carei lider demisioneaza pe fondul crizei economice din Europa, comenteaza CNN, notand ca premier interimar a fost numit Catalin Predoiu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate si dupa moartea a cel putin 34 de persoane din cauza frigului. Romania devine astfel a sasea tara al carei premier demisioneaza pe fondul crizei datoriilor care afecteaza Uniunea Europeana", noteaza CNN.
"Presedintele Romaniei l-a desemnat pe Catalin Predoiu premier interimar dupa demisia primului-ministru Emil Boc", scrie Daily Telegraph.
"Presedintele Traian Basescu va desemna un nou premier, care va avea sarcina formarii unui Guvern ce va fi prezentat Parlamentului spre aprobare. Emil Boc, in varsta de 45 de ani, a fost premier al Romaniei din 2008, cand Romania a intrat intr-o recesiune severa dupa ani de crestere economica solida", noteaza ziarul britanic.
"Ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, a fost numit premier interimar de catre presedintele Traian Basescu, dupa ce Emil Boc a demisionat luni dimineata. Predoiu, in varsta de 43 de ani, este avocat si fost membru al Partidului Liberal (de opozitie), scrie site-ul Novinite.com.
"Laudat de FMI si Bruxelles pentru reformele economice, dar confruntat cu un val de nemultumire a populatiei din cauza masurilor de austeritate, premierul Emil Boc a demisionat luni".
"Presedintele Traian Basescu a lansat imediat consultari cu... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:48
Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economica a guvernului format dupa alegeri, afirma analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, dupa demisia premierului Emil Boc.
"Pe termen scurt, pana la alegeri, scenariul de baza al Fitch ramane ca Romania va urma programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss.
In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.
Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss.
El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri.
"Cea mai mare incertitudine ramane ce politica economica va urma guvernul format dupa alegeri", a avertizat analistul Fitch.
In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.
Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:27
Partidele si formatiunile parlamentare sunt asteptate, pe rand, la Cotroceni, pentru consultari cu presedintele Traian Basescu in privinta desemnarii unui nou prim-ministru.
Initial, Traian Basescu invitase partidele la Cotroceni pentru consultari in privinta tratatului de stabilitate fiscala al UE si despre situatia din Parlament. Temele de discutie au fost schimbate dupa ce luni dimineata Emil Boc si-a anuntat demisia din functia de premier.
Business24 iti transmite LIVE cele mai importante declaratii cu privire la desemnarea noului premier:
19:08: Seful SIE Mihai Razvan Ungureanu este nominalizarea pentru functia de premier pe care ar urma sa o anunte Traian Basescu luni seara la ora 20.00, au declarat pentru Mediafax surse politice.
Presedintele Basescu a avut consultari cu toate partidele parlamentare, ultima runda de discutii fiind cea cu PDL, care a anuntat ca a facut o propunere clara de premier, dar ca decizia revine sefului statului.
In cursul zilei de luni, pentru postul de premier vacantat in urma demisiei lui Emil Boc au fost vehiculate nume precum cel al lui Calin Georgescu, cel al premierului interimar Catalin Predoiu, dar si cele ale sefilor serviciilor secrete, Cristian Maior si Mihai Razvan Ungureanu.
19:00: Potrivit surselor, la ora 20:00, presedintele Traian Basescu va anunta numele noului premier al Romaniei
18:45: Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat ca PDL a avut o propunere foarte clara de premier, insa decizia va... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 15:55