Lucian Dan Vladescu a demisionat de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
Conducerea ANRMAP va fi preluata de catre Bogdan Dobrin, pana in prezent director in cadrul autoritatii.
Decizia de inlocuire a fost deja semnata de premierul Victor Ponta, au aratat sursele.
Informatia a fost confirmata de catre premierul Victor Ponta, care a precizat ca seful ANRMAP a demisionat din motive personale.
Vladescu se afla la conducerea ANRMAP din luna mai a anului trecut, fiind numit imediat dupa instalarea Guvernului USL.
In urma cu o saptamana, agentia Mediafax a anuntat ca pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii in baza OU 34/3006 privind achizitiile publice.
Modificarile au fost aprobate in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor nationale la ordonanta aprobata de Guvern la sfarsitul anului trecut, si au fost sprijinite de ANRMAP.... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:45
Companiile de stat care s-au prabusit sub greutatea "contractelor capusa" sunt scutite, din nou, de rigorile legii achizitiilor publice. Business24 prezinta "performantele" catorva dintre companiile pe care statul a aplicat si in trecut reteta lipsei de transparenta.
Dupa ani intregi de capusire a companiilor de stat si falimente, statul de decis cresterea transparentei in domeniul achizitiilor publice, insa minunea a durat doar sase luni. De la 1 ianuarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 77/2012, toate regiile autonome si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat au fost obligate sa deruleze proceduri de achizitie publica, conform prevederilor OUG 34/2006. Saptamana trecuta insa, a fost depus un amendament care scuteste, din nou, o parte din companiile statului de la rigorile legii achizitiilor publice.
"Doar Romaero, Oltchim si alte companii din categoria combinatele siderurgice, fabricilor etc. sau cele din portofoliul AAAS sunt excluse din categoria autoritatilor contractante, pentru ca sunt expuse pietei concurentiale", a explicat Lucian Vladescu, presedintele ANRMAP, institutia care, de altfel, a si propus intoarcerea la vechea forma a legii.
Argumentul pietei concurentiale a fost folosit si in cazul Tarom, companie care a fost scutita inca de acum cateva luni de la prevederile OUG 34/2006, in urma tergiversarii unei licitatii publice pentru achizitia de flota.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 08:15
La un an de la preluarea conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Vladescu vorbeste, intr-un interviu acordat Business24, despre reorganizare institutionala si schimbari legislative majore. De asemenea, Vladescu face marturisiri cu privire la motivele care l-au determinat sa lase avocatura pentru un post de bugetar.
Intrebat de ce a acceptat functia, demnitarul a raspuns amuzat: "Din prietenie pentru Victor Ponta", adaugand ca el si fostul sau coleg de serie la Facultatea de Drept n-au fost foarte apropiati inainte de a deveni colegi de partid.
"Fiecare om isi face niste calcule, iar eu nu sunt ipocrit", a completat Vladescu. "Ai posibilitatea, la un moment dat, sa accesezi mai usor anumite zone pe care altfel era mai dificil sa le accesezi. E vorba de business cand pleci din politica sau de un post la Bruxelles".
Aceste "avantaje" il costa insa pe fostul avocat al dezvoltatorului IMPACT aproape jumatate din veniturile pe care le inregistra din avocatura. Daca in 2011, cabinetul sau de avocat a inregistrat venituri de 100.000 de euro (circa 8.300 de euro/luna), acum, Vladescu a declarat ca mai castiga aproape 4.000 de euro/luna.
Lucian Vladescu - luxul unui inalt functionar de a fi inglodat in datorii
In cadrul interviului, Lucian Vladescu il contrazice pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in privinta termenului de implementare a viitoarei directive europene in domeniul... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:15
Guvernul a modificat legislatia achizitiilor publice, dar a decis ca, deocamdata, pragul valoric de la care serviciile si lucrarile publice pot fi contractate prin achizitie directa sa nu mai fie majorat, ci mentinut la nivelul de 15.000 euro, au declarat surse oficiale.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca pagul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
El a precizat ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
Conform modificarilor aduse sistemului de achizitii publice, publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrari publice, dar in situatiile in care valoarea estimata a acestuia este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 5 milioane euro.
De asemenea, contractul de achizitie publica va fi un act asimilat actului administrativ si nu va mai fi catalogat drept contract comercial, astfel incat toate litigiile vor fi solutionate de curtile de apel ale sectiilor de contencios administrativ si fiscal de achizitie publica. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:15
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a declarat ca ridicarea pragului la 30.000 euro fara TVA pentru achizitiile publice directe se justifica intrucat "nu de aici apar fraudele" si considera ca astfel ar putea fi evitate "licitatiile trucate".
"Daca noi discutam de licitatii trucate, in momentul in care licitatia este trucata dar nu poate fi dovedita, orice autoritate contractanta se poate prevala de aceasta 'publicitate' pe care o asigura procedura de atribuire. Daca insa procedura de atribuire e directa, iar cineva se duce si cumpara la suprapret nu mai are nicio justificare de asemenea natura pentru ceea ce a facut", a argumentat Vladescu.
In plus, el a apreciat ca "de multe ori o procedura de achizitie publica prin licitatie genereaza cheltuieli mai mari din partea autoritatilor contractante decat atunci cand se face o achizitie directa".
De asemenea, Vladescu a prezentat si o statistica din care rezulta ca "valoarea totala a procedurilor de achizitie publica situate intre 15.001 euro si 30.000 de euro este de 17% din total proceduri".
"Mai exact, toate autoritatile publice trebuie sa isi aloce aproape 17% din timp pentru proceduri care insumeaza 0,97% din totalul achizitiilor publice. Eu personal apreciez ca nu de aici apar fraudele", a explicat Dan Lucian Vladescu.
El a precizat ca propunerea privind modificarea pragului este cuprinsa intr-un proiect de ordonanta de urgenta intocmit de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 17:05
Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a precizat, joi, ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
"Este initiativa mea personala si am sustinut-o incepand cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are in vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finala va fi insa a Guvernului, daca va fi operata aceasta modificare a pragului sau nu", a afirmat Vladescu.
Intrebat care sunt argumentele ridicarii acestui prag in conditiile in care, in cazul programelor finantate din fonduri europene, Comisia Europeana a reclamat numeroase nereguli si chiar fraude in sistemul de achizitii publice, presedintele ANRMAP a sustinut ca valoarea achizitilor directe este mica in raport cu suma totala a achizitiilor publice.
Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achizitie publica situate intre 1 euro si 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezinta 0,97% din suma achzitiilor publice.
Vladescu a invocat totodata ca argument faptul ca de multe ori... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:02
Presedintele ANRMAP, Dan Vladescu, a declarat, joi, ca a propus, printr-o initiativa legislativa, ca de la 1 ianuarie 2013, sa fie ridicat pragul pentru achizitiile publice directe, de la 15.000 la 30.000 de euro.
"Am propus modificarea legii achizitiilor publice, am postat pe site-ul institutiei aceste propuneri, au fost discutii cu ministerele implicate, cu mediul de afaceri si cu oficialii de la Bruxelles. Vom adopta aceste modificari prin ordonanta de urgenta sau prin alt tip de act normativ. Eu am propus in acest proiect ridicarea pragurilor achizitiilor directe la 30.000 de euro pentru toate tipurile de contracte. (...)
Pragurile din directivele europene pentru achizitiile directe sunt mult mai sus decat ce ne propunem noi. Noi vrem sa crestem pragurile pe achizitie directa pe toate tipurile de contracte de la 15.000 la 30.000 de euro, iar pragurile din directivele europene sunt 130.000 de euro pentru bunuri si servicii si 5 milioane de euro pentru lucrari", a precizat Vladescu, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca in modificarea la legea achizitiilor mai este prevazut ca toate achizitiile directe care au o valoare estimata de 5.000 de euro sa fie in mod obligatoriu notificate in SEAP, in asa fel incat orice contribuabil din tara sa stie cum au fost cheltuiti banii publici.
Vladescu a mai mentionat ca ridicarea pragurilor nu este o masura menita sa favorizeze alianta de la guvernare, ci sa flexibilizeze modul de atribuire a contractelor. mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 18:00