Administratorii Pilonului II incearca in aceste zile sa stabileasca daca mai este sau nu rentabil sa se ocupe de pensiile private ale romanilor, in conditiile adoptarii OUG 114.
Inca din ianuarie, Pension Europa - asociatie din care fac parte si administratorii fondurilor de pensii private din Romania - atragea atentia asupra efectelor nefaste ale OUG 114 asupra industriei.
Statul n-a tinut, insa, cont de acel avertisment si a continuat sa pregateasca aplicarea ordonantei in domeniul pensiilor private. Mai exact, Cabinetul Dancila le cere administratorilor sa isi majoreze consistent capitalul social si, simultan, sa isi scada comisioanele de administrare a contributiilor populatiei. Totodata - prin intermediul OUG 114 si a normelor formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara A (SF) in vederea aplicarii ei - statul vrea sa le permita romanilor sa isi sisteze plata contributiilor la Pilonul II.
In aceste conditii, asa cum Ziare.com v-a informat deja, economistul-sef al BNR,
Valentin Lazea a declarat ca cei 7 administratori de pensii private se gandesc sa se retraga din Romania. Iar una ca asta - a mai apreciat Lazea - ar dauna intregii economii romanesti, in conditiile in care administratorii Pilonului II, prin titlurile de stat pe care le cumpara, asigura 20% din finantarea Guvernului.
Totodata, aceiasi administratori asigura circa 15% din lichiditatea pietei autohtone de capital.
Contactat de Ziare.com, Radu Craciun, presedintele Asociatiei... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:29
Ministerul de Finantelor sustine ca asertiunea Comisiei Europene care arata intr-un raport despre Romania ca "Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii" este "o apreciere subiectiva".
Raportul intocmit de Directia Generala de Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene - potrivit caruia Guvernul Romaniei inverseaza reforma pensiilor demarata in urma cu 10 ani - prezinta doar punctul de vedere al oficialilor europeni asupra discutiilor de pe agenda si emite "o apreciere subiectiva", sustine Ministerului Finantelor, intru-un comunicat citat de Mediafax.
"Oficialii romani vor prezenta, in perioada urmatoare, rezultatul evaluarii Pilonului II de pensii administrate privat.
Subliniem faptul ca Guvernul nu suspenda si nu intentioneaza suspendarea Pilonului II de pensii, acest subiect nefiind discutat in cadrul intalnirilor cu oficialii europeni", mai transmite Ministerul Finantelor.
In cursul diminetii zilei de vineri, senatorul PNL Florin Citu atrasese atentia asupra unui document transmis de Directia Generala de Afaceri Economice si Financiare a Comisiei Europene catre Consiliul European, in cadrul caruia se arata ca intentia Cabinetului Dancila ar fi sa transforme Pilonul II de pensii intr-unul facultativ, riscand astfel viitorul economiei romanesti.
Mai exact, in documentul citat se mentiona ca:
"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 15:00
Premierul Viorica Dancila a fost intrebata luni despre intentia Guvernului de a nationaliza Pilonul II de pensii. Primul sau raspuns a fost ca nu agreeaza Comisia Nationala de Prognoza, dorind, probabil, sa spuna ca nu agreeaza masura.
"A fost o propunere a Comisiei Nationale de Prognoza, o comisie pe care noi nu o agream si nu am agreat-o si acest lucru este demonstrat si prin faptul ca nu a fost o hotarare de Guvern care sa faca referire la acest aspect. Cu siguranta acea hotarare nu va fi agreata de Guvernul Romaniei", a spus Dancila.
Jurnalistii au vrut sa stie daca este exclusa suspendarea platii contributiilor pentru pensiile administrate privat si anul acesta si in 2019.
"Nu exclud, exclud faptul ca am putea desfiinta Pilonul II de pensie, dar faptul ca vom face analize, ca vom vedea daca este bine ca sa avem o optiune pentru Pilonul I sau Pilonul II de pensie din partea cetatenilor...acest lucru il vom prezenta populatiei, dar nu vom desfiinta Pilonul II de pensie", a raspuns Dancila.
Intrebata cine va coordona aceste analize, premierul a spus ca Ministerul Muncii si ca alte date nu are de impartasit la acest moment.
Jurnalistii au insistat cu intrebarile pe acest subiect, insa premierul a continuat sa repete, pe un ton mai iritat insa, ca nu are alte date.
"Deci v-am spus ca nu am date, se va face o analiza la Minsiterul Muncii legata de Pilonul II de pensii, dar inca o data repet, nu se va desfiinta Pilonul II de pensii. Nu am avut o discutie in... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 19:35
Vicepresedintele ALDE, Varujan Vosganian, a declarat ca partidul din care face parte nu a participat la nicio discutie privind suspendarea Pilonului II de pensii si, oricum, nu ar fi fost de acord cu o astfel de initiativa.
"Noi, ALDE, nu am participat la nicio discutie privind suspendarea Pilonului II de pensii si nu am fi fost de acord.
Oricum, banii care sunt in Pilonul II de pensii sunt exclusiv ai cetatenilor si nicio lege care sa respecte Constitutia nu ii poate lua de acolo si nu s-a gasit nicio alta solutie pe termen lung care sa compenseze efectele negative ale evolutiei demografice in ce priveste echilibrarea sistermului de pensii.
Nu stiu daca Pilonul II este o solutie buna sau rea. Este, insa, singura pana in clipa de fata care poate sa mareasca resursele financiare pentru plata pensiilor in clipa in care valul demografic care acum are in jur de 50 de ani va ajunge la pensie", a declarat pentru Mediafax vicepresedintele ALDE Varujan Vosganian.
Si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus in repetate randuri ca nu este de acord cu desfiintarea pilonului obligatoriu de pensii private.
Sambata, cu o zi inainte ca pe site-ul Guvernului sa apara proiectul privind suspendarea Pilonului II de pensii, Tariceanu a precizat ca acesta reprezinta un instrument care sa asigure "o viata mai buna pentru cei care ajung la varsta pensionarii", dar si ca bugetul de pensii de stat va fi supus unor "tensiuni majore".
Presedintele ALDE a explicat ca Pilonul II... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:21
Liberalii acuza Guvernul ca vrea sa desfiinteze Pilonul II de pensii pentru a acoperi gaurile din buget si au lansat o campanie de informare "Opreste furtul lor. Sunt banii tai de pensie".
"Lansam o campanie pentru cetatenii care contribuie la Pilonul II, pentru a-i avertiza ca guvernarea PSD+ALDE pregatesc jaful secolului, pregatesc adoptarea unui act normativ prin care sa se mute banii de la Pilonul II la sistemul public de pensii, adica sa puna mana pe peste 9 milairde euro. Nu va fi usor sa faca acest lucru, vor cauta fel si fel de strategii.
Astazi lansam aceasta campanie prin care vrem sa informam romanii ca au bani in conturile de la Pilonul II de pensii si, daca nu iau atitudine, se vor duce la pilonul public de pensii", a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca.
La randul sau, Dan Vilceanu, membru in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor, a sustinut ca, desi nu recunoaste, Guvernul pregateste un proiect de lege prin care sa desfiinteze Pilonul II de pensii.
"Oamenii trebuie sa stie ca Pilonul I si Pilonil II nu sunt modalitati de a alege din care sa fim platiti. Sunt complementari, aceasta varianta de plata a pensiilor nu poate functiona una fara cealalta. Aceasta guvernare a pus ochii pe banii din Pilonul II inca de la inceput, iar acum ideea a reaparut. A existat o intalnire pe care Darius Valcov a avut-o cu cei care administreaza fondurile de pensii private si a aparut ideea ca procentul cu care romanii contribuie va fi 0.
Nu... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 14:22
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de pensii nu este pus in discutie, dupa ce miercuri dimineata in presa a aparut informatia ca se doreste ca de la 1 ianuarie anul viitor contributia virata la stat sa scada cu 50%.
"Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. In luna iunie a anului 2017, rata nominala de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 30,76%", arata ASF intr-un comunicat remis Ziare.com.
Institutia spune ca participa in mod regulat, in calitate de supraveghetor al pietei, la discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, dar si cu ai altor institutii, inclusiv cu entitatile reglementate, pentru evaluari periodice ale modului in care functioneaza pietele supravegheate, si ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie.
ASF nu are dreptul de initiativa legislativa in vederea modificarii actelor normative care reglementeaza sistemul pensiilor administrate privat, mai precizeaza comunicatul.
Amintim ca miercuri dimineata jurnalistii de la Profit.ro anuntau ca, potrivit unor surse, Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 15:41
Daniel Oajdea, deputat independent, va depune un proiect de lege pentru desfiintarea contributiilor pentru pensiile private obligatorii, argumentand ca pensiile romanilor ar creste cu 5% daca acesti bani, care se duc la fondurile externe de investitii, ar ramane la bugetul de stat.
"Oamenilor nu li se garanteaza faptul ca dupa 30 de ani vor recupera macar suma pe care au depus-o in timpul in care au lucrat. Nu mai vorbim de dobanda, de devalorizare. Daca un cetatean roman da astazi 1.000 de lei unui fond de pensii private, peste 30 de ani, cand va incerca sa-i ia inapoi, va lua tot 1.000 de lei. ", a spus Oajdea.
Statul roman face cadou 650 de milioane de euro institutiilor financiare, crede deputatul.
"Guvernul se plange ca are deficit la pensii undeva la 14 milioane de lei. Pentru 2012, suma necesara pentru plata pensiilor este undeva la 11 milioane de euro. Statul colecteaza aproximativ 8 miliarde de Euro, din care plateste catre fondurile private 650 milioane de euro. La un calcul simplu, daca acesti bani n-ar merge la fondurile private, de unde omul n-are nicio garantie ca-i recupereaza si ar merge in contul public de pensii, pensiile ar putea fi majorate cel putin cu 5%", a spus el.
Grupurile financiare externe nu fac altceva decat sa ia bani fara dobanda de la poporul roman, a spus Oajdea. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 14:09
"Administratorii nu colecteaza banii, pentru ca ii colecteaza statul, nu ii depoziteaza, pentru ca de asta se ocupa niste banci, nu-i garanteaza, pentru ca nu se garanteaza decat valoarea nominala, care este irelevanta, si nu platesc. De platit pensiile, le vor plati niste fonduri de plata care nu au fost inca infiintate. Este o afacere sigura si foarte mare, servita pe tava, care va depasi 1 miliard de euro pe an in 2013 si care practic nu are riscuri pentru cei care fac afacerea. Toate riscurile sunt transferate de la administrator la contribuabil", a declarat Liviu Voinea, Director Executiv GEA, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre sistemul pensiilor private obligatorii. Va ajunge Romania in aceeasi situatie ca Ungaria, unde activele fondurilor de pensii private au ajuns inapoi la buget pentru a reduce deficitul?
Ar fi de dorit, dar nu cred ca vom ajunge prea curand, pentru ca lobby-ul fondurilor de pensii este foarte puternic in Romania.
Este o decizie politica si nu cred ca ar fi gresita. Ungaria nu este singura tara care a facut asta. Si Slovacia a facut-o.
Cand Romania a introdus Pilonul II, ne-am raportat la experienta altor tari est-europene, pentru ca in Vest nu are nicio tara pilonul II, si am zis "ia uite cum au facut Slovacia, Ungaria, tarile baltice".
Atunci au fost bune, acum cand au desfiintat Pilonul II nu mai sunt atat de bune ca exemplu.
De ce a ales Ungaria o masura atat de dura?
Este normal. Fondurile de pensii reprezinta o gaura la... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 23:31
Grupul de Economie Aplicata – o structura privata de cercetari si previziuni economice – si centralele sindicale Cartel Afla si Blocul National Sindical au lansat o campanie de strangere a cel putin 100.000 de semnaturi, necesare pentru a se declansa procedurile de modificari legislative in domeniul pensiilor administrate privat (asa-numitul pilon doi) in sensul introducerii unui randament garantat la nivelul inflatiei. Este probabil cea mai ampla campanie de acest gen a societatii civile din Romania si in orice caz cea mai consistenta organizata vreodata. Miza este pe potriva!Sa vedem concret despre ce este vorba. La „recomandarea“ – citeste mai bine comanda – Bancii Mondiale, politicienii din Romania au votat o lege abominabila, potrivit careia se organizeaza un sistem de pensii administrate privat din directionarea obligatorie a unei parti din contributiile pentru pensie catre niste fonduri de pensii, altele decat cel public, care sunt administrate privat.
Ideea ar fi ca o administrare privata ar fi mai eficienta decat cea publica si, dupa implinirea varstei de pensionare, participantii cotizanti ar urma sa se aleaga cu mai mult decat le-ar fi asigurat sistemul public de pensii. |n virtutea legii, deja o parte din contributiile pentru pensii a fost directionata catre niste fonduri care sunt administrate privat de o serie de societati (desigur toate straine) care au castigat licitatiile organizate in acest scop.
Sa nu ezitam a spune... mai mult
Joi, 11 Iunie 2009, ora 00:17