Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, in crestere cu 25,22% fata de nivelul de la 31 martie 2017, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
In ce au investit banii romanilor
Titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 25,95 miliarde de lei, respectiv 61,03%.
Pe locul doi se afla actiunile, cu 8,65 miliarde de lei (20,35%).
Depozitele bancare se situeaza pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,54 miliarde de lei, respectiv 8,33% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 42,529 miliarde de lei, la 31 martie 2018, iar valoarea activului net era de 42,509 miliarde de lei.
Asadar, in cazul in care Guvernul decide sa ceara banii de la Pilonul II pentru a-i administra statul, decizia ar crea o mare problema, pentru ca fondurile de pensii ar trebui sa-si recupereze banii in primul rand din... titlurile de stat.
7 milioane de participanti
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,111 milioane de participanti. Conform datelor ASF, de la inceputul colectarii in sistem, au fost virate contributii pentru 6,97 milioane participanti.
In luna ianuarie 2018, au fost virate contributii pentru 4,018 milioane participanti, iar pentru 3,070 milioane nu au fost virate contributii.
Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii:... mai mult
Duminica, 06 Mai 2018, ora 12:14
Fondurile de pensii din Pilonul II (alimentate din alocatii de stat, dar administrate privat) nu pot fi nationalizate, insa pot fi trecute din administrare privata in administrarea statului, ceea ce ar putea afecta eventual doar castigurile viitoare din randamente, explica, intr-un comunicat de presa, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Precizarile lui Negritoiu vin la patru zile dupa ce ASF a decis sa aplice sanctiuni dure asiguratorului privat NN.
Astfel, ASF a decis sa amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din capitalul social). De asemenea, sefa NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, a fost personal amendata cu 100.000 de lei si i s-a ridicat licenta. ASF a mai anuntat demararea de controale la NN.
Sanctiunile dure au fost aplicate deoarece conducerea ASF a considerat ca prin scrisoarea informativa trimisa clientilor, pe tema posibilei netionalizari a fondurilor private, NN Pensii a transmis catre clienti "informatii inselatoare, neprobate". "Pe o piata sensibila, aceste lucruri nu se fac. Sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si vor retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate, conform legii", a justificat vicepresedintele ASF, Ion Giurescu, decizia institutiei.
La patru zile de la decizia luata de ASF, seful institutiei a emis un amplu comunicat de presa, in care explica functionarea pietei de pensii (de stat si private), dar raspunde si la acuzatiile ca ar fi stat la baza zvonurilor... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 18:53
Administratorul de pensii private NN Pensii a transmis, miercuri, o pozitie oficiala in care explica motivele pentru care a trimis, cu o zi mai devreme, o scrisoare catre clienti in legatura cu informatiile privind o posibila nationalizare a pensiilor private, precizand ca aceasta este un raspuns la solicitarile de clarificare primite.
In plus, mai transmite NN, continutul scrisorii este unul exclusiv informativ si nu este un avertisment.
"Continutul scrisorii trimise de NN Pensii catre clientii sai este unul exclusiv informativ si acesta nu reprezinta un avertisment. Nevoia acestei informari a venit ca raspuns la solicitarile de clarificare din partea clientilor nostri provocate de discutiile publice din ultima perioada cu privire la viitorul sistemului de pensii", a mentionat compania, intr-un comunicat.
Anuntul NN vine dupa ce, miercuri, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a criticat decizia NN Pensii.
"Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat act de declaratiile din ultima vreme care au facut referire la o asa-zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care insa nu le impartaseste. Nu au fost si nu sunt discutii oficiale pe acest subiect.
De aceea, pozitia recenta a societatii NN Pensii, care a avut o interventie in spatiul public pe aceasta tema, este excesiva si neavenita", a reactionat ASF, intr-un comunicat.
NN considera ca reactiile venite de la Ministerul Finantelor si de la ASF sunt pozitive.... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 18:11