Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, a declarat in timpul unei intalniri pe care a avut-o la Bucuresti cu studentii ca, din punctul sau de vedere, Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului European, dar si ca trebuie lucrat mult impotriva coruptiei, care reprezinta "o problema culturala".
"Din punctul meu de vedere, Romania este pregatita sa preia presedintia Consiliului European. Coruptia este o problema nu doar in Romania. Parlamentul European a aprobat rezolutia pentru Romania, nu impotriva Romaniei sau a romanilor. Trebuie sa lucram mult, nu doar in Romania, impotriva coruptiei. Trebuie sa lucram impreuna. E o problema si a cetatenilor. La fel cum este si cea a educatiei. Coruptia este o problema culturala", a declarat Antonio Tajani, prezent miercuri la Bucuresti.
El a spus si ca toate tarile trebuie sa respecte statul de drept. "Pentru noi, radacinile sunt aceleasi peste tot in Europa. Trebuie sa aparam regulile din Europa", a mai spus Tajani.
Discutia la care au mai participat Udo Bullman (S&D), Hans Olaf Henkel (ECR), Bas Eickhont (Greens), Aymeric Chauprade (EFDD) si Guy Verhofstadt (ALDE) a avut trei teme principale: UE inovatoare, sustenabila, alegerile din 2019 si viitorul UE.
Oficialii de la Bruxelles se afla miercuri in Romania, unde s-au intalnit cu prim-ministrul Viorica Dancila si cu presedintele Klaus Iohannis.
Citeste si:
Oficialii europeni au explicat liderilor de la Bucuresti ce inseamna presedintia UE.... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 19:07
Manfred Weber, liderul PPE din Parlamentul European a solicitat, miercuri, guvernului roman sa opreasca toate riscurile care au impiedicat lupta anti-coruptie. Altminteri, Romania nu poate spera la o integrare in Schengen, odata cu Bulgaria si Croatia, a spus acesta, in plenul de la Strasbourg.
"Astazi trebuie sa ne uitam spre viitor, ne bucura propunerea de a avea 10.000 de ofiteri Frontex la granite.
Zona Schengen aduce mai multe securitate, nu mai putina si solicitam Consiliului sa includa Bulgaria si Croatia in Schengen.
Solicit guvernului roman sa opreasca riscurile care afecteaza procesul de lupta impotriva coruptiei, pentru ca toate aceste trei tari ar trebui sa aiba posibilitatea de a se alatura zonei Schengen.
Europa este o Europa a democratiei", a spus Manfred Weber, in plenul Parlamentului European.
Si in declararia de marti, din plenul Parlamentului European, Manfred Weber, liderul popularilor europeni, a legat situatia din Romania de cea din Ungaria, unde incalcarile regulilor democratice au determinat Parlamentul European sa ia in discutie activarea articolului 7 pentru Budapesta, un vot care se va da, miercuri, la Strasbourg.
"Nu trebuie sa uitam ca au avut loc proteste la Bucuresti vara asta, nu la Budapesta, iar presedintele (Romaniei) a trebuit sa intervina si sa certe fortele de ordine", a spus Weber, la dezbaterea din plen privind Ungaria, declaratia lui fiind aplaudata.
De altfel, la inceputul lunii octombrie, starea democratiei... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 11:23
In America, daca ceva ti se cuvine, ti se da imediat, iar daca ceva nu ti se cuvine, nu ti se da niciodata. Functionarii si politistii nu se lasa mituiti, birocratia e redusa la minimum, iar oamenii respecta legea pentru ca stiu ca acea societate este nemiloasa cu cei care o incalca, spune dr. Marius Stan, fost consilier stiintific principal al ministrului Energiei in Administratia Obama.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta vorbeste despre cateva dintre masurile luate de noua administratie de la Casa Alba, explica de ce este esential ca un absolvent de facultate sa fie capabil sa redacteze o lucrare de licenta si cat de important este ca un tanar cercetator sa isi prezinte rezultatele in fata comunitatii stiintifice, afirma ca vinovatii de furt intelectual trebuie dati pe mana justitiei si subliniaza impactul negativ pe care coruptia il are in orice societate.
Marius Stan este doctor in chimie, cercetator principal in cadrul Laboratorului National Argonne, profesor asociat la Universitatea Chicago si profesor asociat la Universitatea Northwestern. A emigrat in SUA in urma cu 20 de ani.
La sfarsitul lunii martie, a tinut la Academia Romana conferinta intitulata "Stiinta - arta - societate".
Care a fost mesajul principal transmis la aceasta conferinta?
Am primit o invitatie sa vin sa discut la Academia Romana despre acest subiect care ma preocupa. Oamenii de stiinta comunica, transmit mai departe, cunostinte, in timp ce artistii creeaza si comunica... mai mult
Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 06:30
Premierul Victor Ponta a trecut cu bine peste votul motiunii de cenzura impotriva guvernului sau, in contextul acuzatiilor de coruptie, care insa pun insa in discutie statutul Romaniei in Uniunea Europeana, sustine o agentie de presa rusa.
Prezenta unor asemenea acuzatii au adus in discutie aderarea Romaniei la UE, cu ingrijorari privind guvernarea tarii, relateaza Sputnik News.
Motiunea a picat, Guvernul ramane in functie - ce scrie presa externa: Ponta supravietuieste cu usurinta votului
Asa cum era de asteptat, premierul Ponta a supravietuit motiunii de cenzura depusa de grupurile de opozitie. De altfel, opozitia fata de conducerea lui Ponta a crescut in ultimele luni, premierul fiind urmarit penal pentru acuzatii de evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri. In ceea ce priveste conflictul de interese, infractiune pe care Ponta ar fi comis-o in calitate de premeir, colegii deputati ai prim-ministrului au respins cererea DNA de incuviintare a urmarii ...citeste mai departe despre "Presa rusa: Suspiciunile la adresa lui Ponta ridica semne de intrebare privind statutul Romaniei in UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:23
Lupta impotriva coruptiei dusa de justitia din Romania are o consecinta neasteptata asupra economiei, si anume incetinirea investitiilor, considera jurnalistii de la Reuters, intrucat oficialii evita sa semneze pentru aprobarea unor proiecte de investitii, pentru a nu deveni tinte ale procurorilor.
Ministrii si functionarii publici, care altadata ar fi semnat pentru initierea unor proiecte, au inceput sa devina ezitanti in ceea ce priveste aprobarea investitiilor, noteaza Reuters.
Inclusiv oficialii onesti se tem ca incheierea unor acorduri privind investitiile vor atrage investigarea acestora de catre procurori, urmand astfel altor functionari deja anchetati sau arestati.
Observatorii considera ca, pe termen lung, lupta impotriva coruptiei va aduce beneficii enorme Romaniei. Momentan insa, actiunile justitiei din Romania conduc la incetinirea investitiilor private si la intarzierea semnarii unor contracte cu firme care sa execute proiecte ale guvernului.
Reuters: Cati bani ...citeste mai departe despre "Reuters: Lupta impotriva coruptiei din Romania franeaza investitiile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 13:27
Campaniile anticoruptie desfasurate in mai multe state europene, inclusiv Romania, pe fondul nemultumirii cetatenilor fata de comportamentul liderilor lor, ar trebui sa consolideze Europa in confruntarea cu Rusia, scandalurile de coruptie fiind un dar pentru propaganda de la Moscova.
Procurorii romani acuza un fost ministru de Finante ca a ascuns trei lingouri de aur, 90.000 de dolari si un tablou semnat de un pictor impresionist francez in seiful unui prieten, relateaza Financial Times, in editia electronica.
Darius Valcov, retinut - acuzatiile oficiale pe care i le aduce DNA
Un judecator spaniol apreciaza ca Partidul Popular (PP) de guvernamant a fost implicat in activitati ilegale de finantare in perioada 1990-2008, iar cazul ar trebui sa ajunga in instanta.
In Italia, ministrul Transporturilor a demisionat in conditiile in care zeci de oficiali guvernamentali si oameni de afaceri sunt investigati, sub suspiciunea de implicare in contracte publice falsificate, in valoare ...citeste mai departe despre "Financial Times: Lupta anticoruptie, inclusiv din Romania, scut al UE in fata Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 13:14
Aratata cu degetul pentru coruptia care ii otraveste viata cotidiana, Romania a ales, din 2003, calea transparentei in privinta averilor ministrilor, alesilor si functionarilor, o decizie care i-a iritat mereu pe politicieni, dar care, potrivit expertilor, are efecte pozitive, comenteaza vineri agentia France Presse.
Unele masuri pe care Franta abia acum le ia in calcul pentru asanarea morala a vietii politice sunt, astfel, in vigoare de mai multi ani in Romania.
"Romania este un model de bune practici in termeni de lupta impotriva coruptiei prin mijloace administrative", afirma, intr-un interviu pentru AFP, Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), un organism public creat in 2007 la sfatul Comisiei Europene, pentru a verifica situatiile de dobandire ilicita a averilor sau conflictele de interese.
Si consilierul prim-ministrului Romaniei Ionel Blanculescu a remarcat similaritatile: "Este un sentiment de dejà vu si cred ca aceasta strategie a fost pregatita din timp. Vorbim despre un precedent istoric nemaipomenit si despre faptul ca Franta adopta niste masuri luate de Romania inca din 2002".
Franta declara razboi paradisurilor fiscale, dupa un model aplicat de Romania
In total, 300.000 de romani - alesi locali, parlamentari, functionari, ministri, politisti, magistrati sau responsabili sindicali (adica 39 de categorii de persoane) - trebuie sa-si declare si sa-si actualizeze in fiecare an averile si actiunile la companii... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 13:40
Coruptia din Romania continua sa ingrijoreze atat statele membre UE, cat si institutiile europene, iar suspiciunile de coruptie continue privind oficialii romani nu fac decat sa intareasca opinia ca justitia din tara noastra ar trebui sa fie monitorizata in continuare prin Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Ultimele acuzatii de coruptie au fost facute impotriva unui director si a unui consilier din cadrul Ministerului Muncii. Dar daca DNA a anuntat cu aceasta ocazie ca ministrul Muncii, Mariana Campeanu, nu este suspectata de coruptie, acest lucru nu este valabil pentru alti ministri din actualul guvern.
Campeanu respinge acuzatiile de coruptie
Ministrii cercetati de ANI, punct central in raportul MCV
Raportul publicat in ianuarie in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare insista asupra scaderii credibilitatii Guvernului si Parlamentului in lupta impotriva coruptiei, atunci cand nu se iau masuri privind oficialii acuzati de coruptie din aceste institutii ale statului.
Raportul Comisiei Europene arata astfel ca "este esential pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care indeplinesc functii ministeriale sa se bucure de increderea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci cand exista impotriva lor un raport ANI in materie de integritate. Cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functia de ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate."
In acest caz, se atrage atentia asupra... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 09:19
Sefii din sistemul judiciar si ai altor institutii s-au intalnit, vineri, la Ministerul Justitiei pentru a discuta despre solicitarile Comisiei Europene din cea de-a treia scrisoare transmisa.
Printre persoanele care au participat la discutii se numara ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oana Schmidt - Haineala, seful interimar al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Oprean, seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu si seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Marian Tutilescu.
Discutiile au vizat, potrivit unor surse judiciare, solicitarile CE si au stabilit la ce intrebare raspunde fiecare institutie.
In scrisoare, CE este interesata de evolutia unor dosare importante de coruptie, de situatia celor care se afla in incompatibilitate, dar si de stadiul dosarelor privind referendumul si finantarea sistemului judiciar.
Autoritatile din domeniu trebuie sa raspunda, potrivit acelorasi surse, la 21 de intrebari adresate de catre CE pana in 26 octombrie in vederea pregatirea misiunii de monitorizare in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 12:59