Bulgaria infiinteaza un tribunal special pentru politicienii corupti

Sambata, 05 August 2017, ora 17:50
877 citiri
Bulgaria infiinteaza un tribunal special pentru politicienii corupti
Foto: Pixabay

Bulgaria, considerata una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana, alaturi de Romania, va infiinta un tribunal destinat exclusiv judecarii cazurilor de mare coruptie in care sunt implicati responsabili politici, potrivit dispozitiilor publicate vineri in Monitorul Oficial de la Sofia.

Noua institutie, care va viza ministri, deputati si primari, face parte dintr-o reforma a codului de procedura penala, menita, conform promotorilor sai, sa evite impotmolirea procedurilor in justitie, transmite AFP.

Bulgaria si Romania, membre ale Uniunii Europene din 2007, sunt supuse unei supravegheri intarite a Comisiei Europene in materie de lupta anticoruptie, prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), Bruxelles-ul criticand adesea progresele insuficiente.

In cel mai recent raport din ianuarie, Comisia Europeana a solicitat Bulgariei "modificari ale codului de procedura penala si codului penal, pentru a ameliora cadrul juridic al urmaririlor in justitie in dosarele de coruptie la nivel inalt si de forme grave de criminalitate organizata".

Crearea unui tribunal specializat a facut insa obiectul unor critici puternice din partea Uniunii Judecatorilor bulgari, a unor ONG-uri si a unor mici partide de dreapta, care au invocat "pericolul" transformarii acestuia intr-un "tribunal extraordinar ale carui verdicte sa fie motivate politic".

Criticii mai sustin ca infiintarea noii institutii vizeaza "sa ascunda problema centrala: absenta investigatiilor eficace si a acuzatiilor sustinute de probe solide".

Parlamentul urmeaza sa voteze in toamna cu privire la infiintarea, la recomandarea Bruxelles-ului, a unui organ specializat care sa centralizeze mijloacele luptei anticoruptie, in prezent dispersate intre mai multe instante putin eficiente.

Doua proiecte de lege in acest sens au esuat in parlament in ultimii ani. Conform raportului Comisiei, "o noua institutie de lupta anticoruptie in acelasi timp eficace si responsabila pentru actiunile sale va fi un test decisiv pentru determinarea Bulgariei" de a elimina acest flagel.

Potrivit organizatiei Transparency International, Bulgaria ramane statul membru al UE in care perceptia asupra coruptiei este cea mai acuta.

Viitorul raport MCV al Comisiei Europene este asteptat in decembrie, in ajunul preluarii de catre Bulgaria a presedintiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2018. ...citeste mai departe despre "Bulgaria infiinteaza un tribunal special pentru politicienii corupti" pe Ziare.com

#bulgaria tribunal coruptie , #Stiri International