Bancile care au manipulat indicele de dobanda LIBOR ar putea fi actionate in instanta de catre fondurile de investitii BlackRock, Fidelity Investments si Vanguard Group. Cele trei institutii evalueaza in prezent efectele manipularii indicelui de dobanda LIBOR.
Litigiile legate de manipularea LIBOR "au potentialul sa devina cea mai mare serie de procese rezultata din criza financiara, deoarece indicele influenteaza atat de multe tranzactii si este de baza pentru extrem de multe contracte. Este ca si cum s-ar descoperi ca rapoartele privind inflatia sunt incorecte", comenteaza pentru Bloomberg John Coates, profesor de drept si economie la Harvard Law School.
LIBOR este stabilit zilnic de Autoritatea Bancara Britanica in baza unor estimari transmise de marile banci privind costurile de credit pe piata interbancara in diverse valute, de la dolar la yenul japonez, la diferite maturitati, de pana la 12 luni.
Indicele influenteaza dobanzi in intreaga lume, de la obligatiuni si derivate financiare la credite ipotecare si imprumuturi auto. LIBOR a fost descris in trecut de Asociatia Bancara Britanica drept "cel mai important numar din lume".
Autoritatile de reglementare a pietelor financiare din tari precum Statele Unite, Marea Britanie, Japonia sau Elvetia ancheteaza manipularea LIBOR de catre marile banci care raporteaza zilnic estimarile privind dobanzile de pe piata interbancara.
Barclays, amendata cu 450 milioane de dolari in scandalul manipularii LIBOR... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 14:45
Cele 12 banci globale asociate in mod public scandalului privind manipularea indicilor de dobanda ar putea plati amenzi si despagubiri de pana la 22 de miliarde de dolari, catre autoritati, investitori si alte institutii de credit, potrivit unei analize a Morgan Stanley.
Raportul, descris chiar de autorii lui drept "simplist", pleaca de la prezumptia ca 11 institutii financiare internationale vor fi sanctionate, asemenea Barclays, cu cate o amenda echivalenta cu 456 milioane de dolari.
Barclays a fost sanctionata de catre autoritatile din Marea Britanie si Statele Unite cu o amenda de 290 milioane lire sterline (456 milioane de dolari) pentru manipularea indicelui LIBOR (London Interbank Offered Rate), in functie de care se calculeaza dobanzile unor active de credit in valoare de 360.000 miliarde de dolari, de la derivate financiare complexe la imprumuturi catre companii si credite ipotecare.
Calculul exclude potentialele sanctiuni care ar putea rezulta din investigatiile autoritatilor pentru concurenta din Statele Unite si Uniunea Europeana, care ar putea rezulta in noi amenzi substantiale.
Comisia Europeana verifica daca bancile au participat la activitati de tip cartel pentru manipularea indicelui LIBOR, precum si a EURIBOR si TIBOR, alte masuratori similare pentru dobanzi in diverse valute. CE poate pedepsi companiile vinovate de implicarea in astfel de activitati cu amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri din cel mai recent an fiscal incheiat.... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:20