Economistul bulgar Kristalina Georgieva a devenit, miercuri, in mod oficial, primul director general al Fondului Monetar International (FMI) provenit dintr-o economie emergenta, cu obiectivul declarat de a ajuta statele membre sa faca fata incetinirii economice.
Mandatul sau va incepe la 1 octombrie si va dura cinci ani, transmit AFP si Reuters.
"Cresterea economica mondiala continua sa fie dezamagitoare, tensiunile comerciale persista, povara datoriei se agraveaza in multe tari", a declarat Kristalina Georgieva dupa nominalizarea sa in postul de director general de catre Consiliul de Administratie al FMI.
"In acest context, prioritatea mea imediata in fruntea FMI va fi sa ajut cele 189 de state membre sa minimizeze riscurile de criza si sa fie gata sa faca fata incetinirii economice", a explicat Georgieva, care s-a declarat "onorata pentru ca a fost selectata pentru acest post".
In varsta de 66 de ani, Kristalina Georgieva a beneficiat in ultimul moment de o modificare a statului FMI cu privire la limita de varsta a directorului general, stabilita anterior la 65 de ani, astfel incat candidatura ei sa poata fi una valida.
Confirmarea Kristalinei Georgieva in postul de director al FMI a fost salutata ca un succes in tara sa natala, care in urma cu doua decenii a beneficiat de un program de salvare din partea FMI.
Intr-o postare pe Facebook, premierul bulgar Boiko Borisov a felicitat-o pe Georgieva. "Aceasta este o realizare importanta pentru Bulgaria. Sunt... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 09:35
Economistul bulgar Kristalina Georgieva ar putea fi confirmat miercuri in postul de director general al Fondului Monetar International, devenind astfel prima persoana dintr-o economie emergenta care va conduce institutia financiara internationala, transmite Reuters.
Un politician de centru-dreapta care a crescut in Bulgaria in perioada comunista, Georgieva si-a construit reputatia in perioada in care a activat la Banca Mondiala si la Comisia Europeana, fiind un promotor al egalitatii de sanse si un lider in lupta impotriva incalzirii globale.
In calitate de director general al FMI, un creditor mondial cu rezerve de 1.000 de miliarde de dolari, Georgieva se va confrunta cu o gama larga de provocari, inclusiv incetinirea economiei mondiale declansata de escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA si China. In plus, SUA, care are cea mai mare putere de vot in boardul FMI, s-a retras din mai mult acorduri multilaterale iar riscurile intr-o serie de economii emergente au crescut, un exemplu in acest sens fiind situatia din Argentina, care anul trecut a primit un pachet de asistenta in valoare de 57 de miliarde de dolari, cel mai mare acordat vreodata de FMI.
Boardul executiv al FMI a intervievat-o marti pe Kristalina Georgieva, in varsta de 66 de ani, in calitate de singur candidat pentru postul de director general al institutiei si miercuri urmeaza sa aiba loc procedura de vot cu privire la nominalizarea bulgaroaicei. Votul va fi in mare parte unul simbolic, in... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 10:29
Liderii UE analizeaza posibilitatea ca directorul general al Bancii Mondiale, Kristalina Georgieva, sa fie urmatorul presedinte al Comisiei Europene, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Aceasta functie este una dintre cele trei pozitii de top din institutiile comunitare care devine vacanta in urmatoarele luni, alaturi de presedintia Consiliului European si a Bancii Centrale Europene (BCE).
In timp ce guvernele sunt angajate in negocieri intense pentru aceste pozitii, liderii au discutat potentialele nominalizari saptamana trecuta la Sibiu, in cadrul summitului consacrat viitorului post-Brexit al UE, iar Kristalina Georgieva, din Bulgaria, a fost desemnata ca unul dintre principalii competitori la presedintia Comisiei Europene, sustin sursele. Liderii europeni ar urma sa-si prezinte lista scurta de optiuni la un alt summit, care va avea loc in 28 mai la Bruxelles, dupa alegerile de saptamana viitoare pentru Parlamentul European.
Kristalina Georgieva a ocupat in trecut functia de vicepresedinte al Comisiei Europene si in perioada 2014 - 2016 a fost comisar pentru buget, supervizand prima reducere a bugetului multianual al UE.
Ea a lucrat pentru prima data in 1993 pentru Banca Mondiala si din 2017 este director general al institutiei financiare mondiale. Un purtator de cuvant al Bancii Mondiale a precizat ca institutia nu comenteaza asupra speculatiilor privind angajatii sai.
Ca si actualul presedinte al Comisiei... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 12:24
Germania si Belgia vor obtine doua dintre cele mai puternice posturi in viitoarea Comisie Europeana, Comertul si Reglementarea Competitiei, respectiv, in timp ce Romania va primi Politica Regionala, potrivit unei versiuni a distribuirii portofoliilor pentru noul executiv al UE obtinuta de agentia Reuters.
Marea Britanie va fi responsabila de Politica Energetica intr-o perioada de tensiuni cu Rusia pe tema crizei din Ucraina, potrivit listei care circula printre oficialii UE. Franta va conduce portofoliul Economic si al Afacerilor Monetare, arata aceasta lista, potrivit Agerpres.
Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri la ora 10.00 GMT lista de comisari si posturile lor pentru urmatorii cinci ani. Parlamentul European trebuie sa aprobe echipa ce va contribui la constructia politicii pentru 500 de milioane de
europeni in blocul de 28 de tari, noteaza Reuters.
Liderii UE l-au numit deja pe ministrul italian de externe Federica Mogherini sef al politicii externe a Uniunii.
Aceasta versiune este incompleta si nu mentioneaza nominalizarea pentru unele dintre pozitiile de varf - toti fosti prim-ministri - prezentati de guvernele UE.
Lista ar putea de asemenea suferi schimbari inainte ca Juncker sa faca anuntul oficial miercuri, mai precizeaza Reuters.
Cu toate acestea, avand in vedere ca guvernele UE au oficializat nominalizarile lor, cei care nu sunt mentionati pe lista sunt de asteptat sa ocupe posturile cele... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 11:39