Parchetul European condus de fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, scoate la concurs postul de director de comunicare, care urmeaza sa gestioneze activitatile de comunicare ale institutiei si relatiile cu mass-media.
Castigatorul concursului va fi angajat cu contract de munca pe perioada determinata, de 3 ani, cu posibilitate de prelungire. Potrivit anuntului, salariul minim pentru acesta functie pleaca de la 7.845,39 de euro, dar poate creste, in functie de vechimea candidatului, pana la 8.175,07 de euro.
Viitorul director de comunicare al Parchetului European isi va desfasura activitatea la Luxemburg, unde este sediul institutiei.
Termenul limita de depunere a candidaturilor este de 5 ianuarie 2020, potrivit unui anunt postat pe site-ul Comsisiei Europene.
Avantajele pentru ocuparea postului
Candidatii trebuie sa aiba minimum 8 ani de experienta in pozitii cu sarcini relevante pentru postul de director de comunicare al Parchetului European.
Candidatii care au fost manageri de comunicare, ofiteri de presa sau purtatori de cuvant in institutii din sistemul judiciar si din cel de ordine publica si impunere a aplicarii legii au un avantaj.
De asemenea, un avantaj este si experienta profesionala dovedita ca purtator de cuvant intr-o organizatie mare.
Cunoasterea limbii engleze este esentiala pentru ocuparea acestui post.
Fisa postului, pe site-ul Comisiei Europene.
Responsabilitatile
Din responsabilitatile viitorului director de comunicare:... mai mult
Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 13:17
Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, in functia de procuror-sef al Parchetului European (EPPO).
"Consiliul (UE - n.red.) a convenit astazi (luni - n.red.) numirea Laurei Codruta Kovesi pentru a fi primul procuror sef european. Numirea trebuie acum confirmata si de Parlamentul European", informeaza un comunicat de presa remis de Consiliul UE.
Urmatoarea sedinta a PE ar urma sa aiba loc joi, 17 octombrie.
"Doamna Kovesi, cetatean roman, este in prezent procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania. A ocupat diverse functii de procuror in timpul carierei sale in Romania.
Procurorul-sef european va organiza activitatea EPPO si va reprezenta Biroul in relatia cu institutiile UE, statele membre si tarile terte. Ea va fi asistata de doi adjuncti si va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei si a regulilor interne si de a asigura coerenta intre si in cazuri", potrivit sursei citate.
In context, Anna-Maja Henriksson, ministrul Justitiei din Finlanda, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului, a explicat ca este o prioritate ca Parchetul European sa fie functional pana in luna noiembrie 2020.
Sarcina lui Kovesi, sustine Henriksson, va fi sa creeze EPPO "de la zero".
"Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa functioneze pana in noiembrie 2020. In acest sens, devenea urgent sa fie numit procurorul sef european. Dna... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 13:43
Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au semnat marti seara acordul prin care Laura Codruta Kovesi este desemnata candidat comun pentru functia de procuror sef european.
"Negocierile intre Parlamentul European si Consiliu asupra noului procuror-sef al Parchetului European au avut loc incepand din aceasta primavara. Echipa de negociere a Parlamentului a sustinut-o pe doamna Kovesi pe toata durata negocierilor, in ciuda opozitiei ministrilor UE pana de curand", se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
In urma acordului cu Consiliul de marti, presedintele Comisiei pentru libertati civile Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, ES) a declarat: "Doamna Kovesi este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european. Are competente profesionale desavarsite. Mai mult, Romania nu detine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kovesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii."
"Suntem foarte bucurosi de faptul ca doamna Kovesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o institutie puternica si credibila. Doamna Kovesi este deosebit de competenta, cu un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj" a adaugat, la randul sau, presedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).
Vicepresedintele Comisiei pentru libertati civile Maite Pagazaurtundua (Renew, ES) a declarat: "Prin... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 21:15
Dupa ce vestea ca Laura Codruta Kovesi a primit si votul de incredere al Consiliului Uniunii Europene s-a asezat si entuziasmul unora, pe de o parte, si resentimentele altora, pe de alta parte, s-au consumat, am putut vedea in toata splendoarea ei degringolada in care Romania isi joaca credibilitatea pe plan extern, intr-o epoca in care calculele geopolitice sunt esentiale.
Intregul "dosar" Kovesi a fost, de la un capat la celalalt, o compromitere a felului in care Romania vrea sa arate in ochii partenerilor externi si ai institutiilor europene.
Guvernul roman a instrumentat - atat la vedere, cat si subteran - o campanie de denigrare, diabolizare si intimidare contra unui cetatean roman care, pe cont propriu, s-a inscris intr-o competitie pentru o functie europeana.
Inversunarea si tehnicile staliniste cu care o institutie oficiala a statului a pus in functiune un aparat imens, in care a implicat alte institutii ale statului si europarlamentari romani, au creat rumori in birourile institutiilor europene.
A fost o campanie construita pe schemele cazurilor de infierare sovietica, cu furie si resentimentul de a o vedea pe fosta sefa a DNA, de care Guvernul abia scapase, prin instrumentul sau "tehnocrat", ministrul Tudorel Toader, selectata de comisiile Parlamentului European pentru a conduce viitorul Parchet European.
Sigur, toata lumea de la Bruxelles a inteles la un moment dat ca e vorba despre un Guvern-marioneta, controlat de un lider politic balcanic cu... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 07:07
Romania nu o va sustine pe Laura Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, a anuntat miercuri Viorica Dancila, ea precizand clar ca mandatul transmis Luminitei Odobescu, ambasadorul roman la UE, este sa "voteze impotriva!".
"Am spus si spun acest lucru. Nu sustinem pe Laura Codruta Kovesi, mi se pare o abordare fireasca, atunci cand sunt suspiciuni trebuie sa lamureasca acest lucru si apoi sa candideze", a spus Dancila, dupa sedinta CEx a PSD.
Intrebata inca o data de jurnalisti care va fi votul Luminitei Odobescu, Dancila a raspuns: "Am spus: impotriva!".
Joi va fi, la Bruxelles, o intrunire COREPER, unde Consiliul va lua decizia de a o sprijini pe Kovesi, in urma repozitionarii unor state, printre care Franta si Bulgaria, au declarat, pentru Ziare.com, surse de la Bruxelles.
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din mai au avut, marti, o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.
La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.
Noua echipa este formata din presedintele Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputat... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 20:55
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de presedintia semestriala finlandeza, si cei ai noului Parlament European format dupa alegerile din mai vor avea, marti, o prima runda de discutii cu privire la desemnarea sefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), pozitie pentru care se afla in cursa si Laura Codruta Kovesi.
Presedintia finlandeza a Consiliului UE ia in calcul includerea acestui subiect pe agenda reuniunii de joi a COREPER (Comitetul reprezentantilor permanenti ai tarilor membre ale UE), au declarat, pentru Agerpres, surse de la Bruxelles.
La 12 septembrie, Parlamentul European, care dupa alegerile europene din luna mai si-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruta Kovesi, si-a desemnat noua echipa de negociatori pentru functia de procuror-sef european.
Noua echipa este formata din presedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputata germana din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, si Maite Pagazaurtundua, vicepresedinte al comisiei LIBE si membru al grupului Renew Europe, tot din Spania.
Procedura de desemnare a noului procuror-sef european nu s-a finalizat pana la incheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesara desemnarea unei noi echipe de negociere. In cursa se mai aflau la momentul... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 08:03
Surse din conducerea Parlamentului European au confirmat pentru Ziare.com ca Laura Crodruta Kovesi ramane candidatul unic al PE pentru functia de procuror-sef european, urmand ca, in cursul zilei de joi, cel mai probabil, presedintele Parlamentului sa si emita un comunicat in acest sens.
Conferinta presedintilor PE a decis ca, inainte de intalnirea informala a ministrilor de Justitie si Afaceri Interne care va avea loc la Helsinki pe 18-19 iulie, Parlamentul European va transmite un mesaj de reconfirmare a sprijinului pentru Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al Parchetului European.
Aceasta confirmare vine dupa ce au aparut informatii cum ca ar trebui sa se constituie noi echipe de negociere intre PE si Consiliul UE pentru ocuparea acestei functii. Asta nu schimba insa cu nimic mandatul pentru Kovesi, spune conducerea PE.
Reamintim ca Laura Codruta Kovesi a castigat concursul organizat pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Parchetului European si a fost votata de Parlamentul European, conform procedurii, insa Consiliul UE, la sefia caruia se afla atunci Guvernul Dancila, l-a preferat pe contracandidatul francez, motiv pentru care numirea a fost blocata pana dupa alegerile din 26 mai.
Citeste mai multe despre:
Dancila nu o va sustine pe Kovesi pentru functia de procuror sef al UE. Candidatul francez s-ar fi retrasDragos Tudorache (PLUS) a cerut in PE deblocarea functiei de sef al Parchetului European, la care candideaza KovesiFinancial... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 12:08
Franta a fost de acord sa o sustina pe Laura Codruta Kovesi pentru sefia Parchetului European, desi avea propriul candidat pentru aceasta functie, pe Jean-Francois Bohnert.
Informatia a fost facuta publica de prestigioasa publicatie Financial Times, care citeaza surse atat din cadrul oficialilor francezi, cat si romani.
Mutarea vine dupa victoria presedintelui francez Emmanuel Macron de luna trecuta in negocierile cu Germania si alti membri UE pe functiile cheie ale institutiilor europene.
Un oficial francez a spus, pentru FT, ca, dupa aceasta miscare, se asigura un echilibru geografic in ce priveste impartirea institutiilor UE. Pana acum est-europenii nu detineau nicio functie importanta.
Este citat si Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe, care spune ca Parisul va face anuntul oficial despre sustinerea lui Kovesi in zilele urmatoare.
"Guvernul francez va informa Consiliul in viitorul apropiat ca sustinerea este pentru Laura Kovesi si sper ca astfel se va deschide drumul pentru o decizie in aceasta directie", a declarat Ciolos.
Ulterior, surse apropiate discutiilor din Alianta 2020 USR-PLUS au confirmat ca, din acest moment, mai sunt doar cativa pasi pana cand Kovesi va deveni, si cu sprijinul Frantei in Consiliul Uniunii Europene, procuror-sef european. Totodata, sursele citate au dezvaluit, pentru Ziare.com, cum va suna pozitia oficiala transmisa de Franta:
"Pentru a asigura un echilibru geografic in ce priveste pozitiile de responsabilitate... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 20:24
Ministrul Justitiei din Romania a promis sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a bloca accesul candidatului mult laudat al tarii sale la functia de sef al Parchetului UE.
Laura Codruta Kovesi si-a castigat reputatia de tar al anticoruptiei in Romania pentru incercarile ei indraznete de a inlatura acest flagel intr-unul dintre cele mai corupte state din UE, scrie The Guardian intr-un articol publicat miercuri care prezinta situatia paradoxala din tara noastra.
In calitate de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Kovesi a luat in vizor prim-ministri, ministri, primari si membri ai Parlamentului, inainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, in iulie 2018.
In aceasta saptamana, Toader a declarat ca UE nu este constienta de "abuzurile comise de Laura Codruta Kovesi" atunci cand a condus DNA si a promis ca va trimite motivele demiterii sale ministrilor Justitiei din UE.
Comentariile lui Toader pun in lumina reflectoarelor coruptia generalizata din tara sa, scrie jurnalista Jennifer Rankin pentru cotidianul britanic.
In noiembrie anul trecut, Comisia Europeana a avertizat Romania ca lupta impotriva coruptiei face pasi inapoi, subliniind presiunea pusa de politic asupra DNA.
Unii diplomati europeni considera ca Romania ar trebui sa faca obiectul procedurii UE de sanctionare din cauza afectarii statului de drept, daca Guvernul va continua cu propuneri de amnistiere pentru a sterge cazierul politicienilor condamnati... mai mult
Marti, 05 Februarie 2019, ora 21:36