Comisiile de buget, finante au adoptat, joi, bugetul Economiei, acceptand un singur amendament de suplimentare cu 200 milioane de lei pentru produsele turistice.
Amendamentul a apartinut deputatului PNL Andreea Paul si a fost agreat si de ministrul Economiei Mihai Tudose.
Bugetul Ministerul Economiei a fost impartit in doua, ca urmare a separarii Ministerului Economiei de cel al Energiei.
Bugetul pe 2015, avizat de comisiile parlamentare - cati bani primesc institutiile statului
"Nu o sa intru in ...citeste mai departe despre "Bugetul Ministerului Economiei, suplimentat cu 200 de milioane de lei pentru produsele turistice" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Decembrie 2014, ora 15:15
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca cea mai probabila propunere a USL in ceea ce priveste noua structura guvernamentala va fi ca Ministerul Finantelor sa se imparta in doua portofolii, dupa modelul francez, iar Ministerul Economiei in alte trei ministere.
Antonescu a fost intrebat, intr-o emisiune RTV, daca pentru noua structura a Guvernul se va opta pentru modelul francez, in care Finantele sunt separate de un minister al Bugetului.
"Este o discutie. Asta este propunerea premierului, dar pe care PNL este gata sa o discute, pentru ca fiecare dintre aceste modele are ratiunea sa. Intr-o anumita logica, in care Guvernul desi fara cresterea cheltuielilor publice si-ar putea largi structura, deci ar putea fi mai multe ministere, in ideea pe care domnul Ponta a prezentat-o, cu bune argumente de a face cumva pe cat posibil un paralelism, o oglinda intre Guvernul nostru si Comisia Europeana, o asemenea formula, formula franceza - care s-a practicat de altfel si in Romania in 1991 si putin in 1997 la inceputul guvernarii CDR - PD - se poate. Cred ca asta e varianta spre care ne indreptam", a spus Antonescu.
El a precizat ca ANAF ar urma sa ramana in structura unui minister al Finantelor.
De asemenea, el a admis faptul ca o alta modificare in structura guvernamentala vizeaza impartirea Ministerului Economiei intr-un Minister al Economiei, altul al Comertului si un alt treilea al Mediului de Afaceri. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 09:56
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a vandut intregul pachet de actiuni al ISCIR-CERT pentru 2,58 milioane lei firmei Rina Simtex Organismul de Certificare, a anuntat joi institutia.
"Dupa verificarea si analizarea documentelor de participare depuse, S.C. Rina Simtex Organismul de Certificare S.R.L. Bucuresti a fost declarat ofertant acceptat, iar in urma oferirii pretului de pornire al licitatiei de 2.588.685,15 lei, a fost declarat ofertant adjudecatar, conform prevederilor legale", se arata intr-un comunicat al MECMA.
Oferta de vanzare, organizata prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a fost publicata pe 16 februarie, data limita de depunere a ofertelor fiind 27 martie.
MECMA a primit o singura oferta
"Vanzarea pachetului de actiuni s-a facut printr-o metoda competitiva, transparenta si nediscriminatorie, la cel mai bun pret oferit, care sa fie cel putin egal cu pretul de pornire al licitatiei cu strigare, conform legislatiei in vigoare. In urmatoarea perioada, vor fi negociate clauzele contractului de vanzare-cumparare de actiuni", se mai spune in comunicat.
ISCIR - CERT are un capital social de 1,93 milioane lei, impartit in 193.909 actiuni. Obiectul principal de activitate consta in activitati de testari si analize tehnice. In prezent, societatea are un numar de 18 salariati. mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 13:16
Un numar de 30 de companii importante romanesti sunt interesate de dezvoltarea de relatii de afaceri cu Turkmenistanul, dupa ce intre 11-12 mai a avut loc Comisia mixta interguvernamentala romano - turkmena, informeaza Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, conform NewsIn. In perioada 11-12 mai s-au desfasurat, la Bucuresti, lucrarile celei de a II-a Sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale romano-turkmene de colaborare economica si tehnico-stiintifica, care au precedat vizita oficiala in Romania a Presedintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov. Copresedinti ai Comisiei mixte au fost ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, si ministrul turkmen al Finantelor, Annamuhamet Gociyev.
"Lucrarile sesiunii s-au concentrat asupra posibilitatilor de intensificare a dialogului economico-comercial bilateral in scopul cresterii volumului schimburilor de marfuri, promovarii investitiilor, realizarii de cooperari in special in sectoarele petrolului si gazelor naturale, electro-energetic, industriei, antreprenoriatului si IMM-urilor, transporturilor, agriculturii, turismului, camerelor de comert si industrie, stiintei, educatiei, culturii", potrivit comunicatului.
Intre principalele recomandari cu impact asupra dezvoltarii relatiilor economice romano-turkmene, se regasesc: stabilirea, pana la sfarsitul anului in curs, de catre ministerele cu atributii in domeniul comertului exterior din cele doua tari, a gamei de produse... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 17:15
Ministerul Economiei va controla 84,39% din capitalul Electra si 63,84% din actiunile Hidroenergetica, ceilalti actionari fiind Fondul Proprietatea, Termoelectrica si Societatea pentru Inchiderea-Conservarea Minelor, precizeaza Mediafax.Electra va fi controlata in proportie de 84,39% de Ministerul Economiei (413,5 milioane actiuni), in timp ce Fondul Proprietatea va avea o participatie de 15,09% (73,9 milioane actiuni), potrivit proiectului de divizare si de fuziune a Hidroelectrica in perspectiva infiintarii celor doua societati energetice nationale.
Totodata, Termoelectrica va detine 0,25% din titluri (1,2 milioane actiuni), Societatea pentru Inchiderea-Conservarea Minelor va avea 0,13% (657.388 actiuni), iar Hidroelectrica va avea 0,11% (568.104 actiuni).
Cei cinci actionari vor detine in coproprietate doua actiuni Electra, intrucat numarul titlurilor nu poate fi impartit exact.
Astfel, Hidroelectrica va detine 44,5% din cele doua titluri, Ministerul Economiei - 15,5%, Fondul Proprietatea - 19,5%, Termoelectrica - 11%, iar Societatea pentru Inchiderea-Conservarea Minelor - 9,5%.
Hidroelectrica va fi divizata, o parte din activele companiei urmand sa fie transferate celeilalte societati, si va fuziona prin absorbtie cu alte companii energetice.
Astfel, Hidroelectrica va transfera care Electra active in valoare de 3,1 miliarde lei, care reprezinta 19,15% din activele sale nete. In urma operatiunii, Hidroelectrica isi va diminua capitalul social cu valoarea activelor... mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 14:25
Restructurarea sectorului energetic prin comasarea companiilor detinute de stat in doua companii integrate nici nu a pornit, ca s-a si poticnit.Fondul Proprietatea, care are actiuni la o parte din societatile pe care Adriean Videanu, ministrul Economiei, vrea sa le comaseze cu altele detinute de stat, vrea ca in contul titlurilor sale sa se realizeze un schimb just de actiuni la noile entitati.
Operatiunea ar trebui sa se realizeze numai dupa ce se va face o evaluare de piata a companiilor de o societate cu reputatie in domeniu. "In principiu, nu ne opunem ideii de fuziune/ divizare, atat timp cat se justifica din punct de vedere economic si strategic.
Astfel, orice fuziune trebuie sa produca sinergii operationale si/sau financiare. Daca aceste sinergii nu sunt cuantificate si nu sunt evidente, atunci un astfel de demers nu isi are ratiunea si nu poate fi sustinut", au precizat reprezentantii Fondului Proprietatea la solicitarea Jurnalului National.
Cea mai valoroasa participatie detinuta de Fondul Proprietatea este cea de 19,94% din Hidroelectrica, societate care va fi impartita in doua. De asemenea, FP detine 20% din Nuclearelectrica. mai mult
Joi, 18 Iunie 2009, ora 10:06
Instanta a amanat, joi, litigiul pentru suma de 160 milioane euro din vanzarea BCR ceruta de Fondul Proprietatea in procesul cu fostul Minister al Economiei si Finantelor, dupa ce a cerut protocolul semnat intre MFP si Ministerul Economiei, ce arata cine va fi partea reclamata in proces."Initial, procesul era intre Fondul Proprietatea si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Dupa ce ministerul a fost impartit in doua, odata cu noul guvern, s-a semnat un protocol, pe care vrem sa il vedem si noi, care decide cu cine ne vom judeca", a spus, pentru NewsIn, unul din avocatii ce reprezinta Fondul in proces, din partea casei de avocatura Bostina si Asociatii.
Astfel, al patrulea termen de judecata va avea loc in aprilie, dupa ce negocierile purtate pana in toamna anului trecut intre Fondul Proprietatea si fostul Minister al Economiei si Finantelor au esuat. Fondul Proprietatea sustine ca trebuie sa mai primeasca de la stat, din banii incasati din privatizarea BCR, inca 160 milioane euro, care reprezinta diferenta dintre valoarea pachetului de 4% din valoarea bancii - la pretul platit de Erste Bank - si suma incasata.
Fondul Proprietatea a primit 88 milioane euro in urma privatizarii BCR, adica 4% din cat a obtinut statul roman, insa Fondul vrea sa primeasca 4% din valoarea BCR, de circa 6 miliarde euro. Erste a platit, pentru 61,8825% din actiunile BCR, 3,75 miliarde euro, pret la care banca era evaluata la o valoare totala de 6,06 miliarde euro. Statul roman a incasat de la... mai mult
Joi, 05 Martie 2009, ora 11:28