A doua rectificare bugetara, "o carpeala permanenta"

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:05
1788 citiri
A doua rectificare bugetara, "o carpeala permanenta"

Premierul roman Emil Boc a anuntat cea de-a doua rectificare bugetara pentru acest an, dar a indemnat la prudenta si sustine ca "nu trebuie sa deschidem, deocamdata, sampania". Analistii sustin ca rectificarea reprezinta "o carpeala permanenta" si ca "nu se poate vorbi despre o impartire buna, in Romania".

In urma celei de-a doua rectificari bugetare, marii castigatori sunt ministrii de la Sanatate, Economie si Transporturi. La polul opus, ministerul Muncii, de Agricultura si al Educatiei au avut diminuari de buget.

In opinia analistului Lucian Davidescu, rectificarea bugetara este o veste buna, pentru ca "nu se taie bani asa cum ne-am obsinuit", dar, in acelasi timp, o rectificare inseamna ca "veniturile nu au fost estimate bine de la inceput".

"Veniturile nu au fost estimate bine de la inceput, iar acesta este un exercitiu cu care trebuie sa ne obisnuim. Morala consta in faptul ca este mai bine pentru guvern sa fie prudent, pentru ca mai tarziu sa aiba de unde sa dea", precizeaza Lucian Davidescu, pentru Business 24.

Lucrurile merg intr-o inertie teribila

In opinia analistului financiar, nu se poate vorbi despre "o impartire buna, in Romania".

"Lucrurile merg intr-o inertie teribila, iar o impartire buna ar insemna ca totul sa fie reconstruit de la zero, analizandu-se fiecare nevoie in parte si alocandu-se bani pentru ea. Ar trebui o prioritizarea si ar trebui ca multe lucruri sa fie eliminate cu totul, pentru ca nu isi au rostul", mai spune analistul financiar.

Acesta mai adauga ca lucrurile care se petrec acum, la rectificarea bugetara sunt, de fapt, "o carpeala permanenta si o mutare a banilor in locuri in care fie ordonatorii de credite au ramas fara bani si au incalcat, in felul acesta, si legea Reponsabilitatii Sociale, fie au aparut noi oportunitati".

Lucian Davidescu precizeaza ca prin "noi oportunitati" se refera la programe sau fise de investitii inventate peste noapte, pentru a satisface nevoi punctuale.

Ministerele care se imbogatesc

Ministerul Sanatatii a primit un buget suplimentat cu 1,2 miliarde de lei, din care 483 de milioane vor fi destinati platii arieratelor la medicamente, 560 de milioane de lei destinati Casei de Sanatate, iar 240 de milioane de lei adresati programelor din cadrul ministerului.

"Vrem ca medicamentele sa poata fi disponibile tuturor, iar spitalele sa aiba resursele necesare pentru desfasurarea activitatii", a declarat premierul miercuri seara.

De asemenea, Ministerul Transporturilor a primit 722 de milioane de lei in plus, iar Ministerului Culturii i-au fost alocati 53 de milioane de lei, dintre care 47 de milioane destinati finalizarii Bibliotecii Nationale.

Un alt minister care a primit bani in plus a fost cel al Economiei pentru majorarea capitalului social al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

"Cei 250 de milioane de lei alocati permit Fondului sa acorde noi credite si sa ajute firmele sa creeze noi locuri de munca", a precizat premierul.

Obiectiile Consiliului Fiscal

Reprezentantii Consiliul Fiscal constata ca derogarea de la prevederile legale, pe langa precedentul regretabil creat, s-a dovedit a fi in final inutila, in contextul in care majorarea cheltuielilor bugetare (exclusiv impactul schemei de stingere "in lant" a arieratelor bugetare) de la prima rectificare a fost inversata aproape in totalitate cu ocazia celei de-a doua rectificari.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, recomanda imbunatatiea procesului de programare bugetara pentru a preintampina situatii de tipul celei create in 2011.

"Daca se exclude impactul mecanismelor exceptionale de stingere a arieratelor, cea de-a doua rectificare bugetara inverseaza in cea mai mare parte suplimentarile efectuate atat la venituri cat si la cheltuieli cu prilejul primei rectificari bugetare.

Acest lucru ar permite in viitor respectarea regulilor fiscale statuate de Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare", explica presedintele Consiliului Fiscal, intr-o analiza publicata pe site-ul oficial al institutiei.

De asemenea, Consiliul Fiscal reaminteste ca prima rectificare bugetara a anului 2011 a prevazut o crestere a cheltuielilor totale cu 3,2 miliarde de lei din care 1,43 miliarde de lei reveneau implementarii primei scheme de stingere a arieratelor din acest an (cu impact egal pe venituri si cheltuieli), iar 1,8 miliarde lei reprezentau o majorare discretionara a unor capitole de cheltuieli motivata de o estimare mai optimista a veniturilor anuale la acea data.

Prima rectificare bugetara, efectuata de guvern in luna august, a alocat sume importante pentru investitii, absorbtia fondurilor europene si, nu in ultimul rand, pentru plata salariilor si a pensiilor precum si pentru cheltuielile de personal.

La acea data, ministerul Agriculturii a primit in plus 910 milioane de lei, ministerul Administratiei si Internelor a incasat aproximativ 700 milioane de lei mai mult, in timp ce ministerul Transporturilor a incasat suplimentar 1,69 miliarde de lei.

Turismul, Economia, Apararea Nationala, alaturi de ministerele Muncii, Culturii si Justitiei au mai primit, in plus, sume cuprinse intre 54 si 300 de milioane de lei, la rectificarea din luna august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rectificare bugetara, #rectificare bugetara guvern, #buget ministere rectificare bugetara , #Politica interna